Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ministermöte


Vid Löfvens tal anade jag ett par äldre män snett bakom mig. Jag hade inte sett dem, men en del av min hjärna försökte utan att lyckas bilda mönster av deras reaktioner.
Ibland applåderades det pliktskyldigast, ofta inte. Av och till hummades det och applåderades mycket.

Under en svacka i talet vände jag mig mot dem och fick se f.d. statsminister Ola Ullsten, 83, och tidigare socialminister Gabriel Romanus, 75, båda Folkpartiet. Romanus var också VD för Systembolaget 82-99.
Båda är politiska gentlemän från en annan tid, med ålder och integritet att visa uppskattning även mot en politisk motståndare när man anser att det som sägs är sant och gott. Samt att låta bli när man tycker det svamlas.

Vi började prata efter talet och eftersom de var aktiva i riksdagen samtidigt som min pappa Tore nämnde jag honom. Gabriel R lyste upp och berättade en sak jag aldrig hade hört.

1969 motionerade pappa om att riksdagshuset skulle bli en rökfri arbetsplats efter renoveringen. Konstitutionsutskottet hade efter tidens inställning avvisat saken ”med en fnysning”.

Romanus tog upp tanken och samlade ihop 77 namnunderskrifter från ledamöter i alla partier som stödde förslaget. Även Erlander som då trätt tillbaka som statsminister skrev på. 1970 togs förslaget och riksdagen blev rökfri.

Olas bror Robert var min rektor när både Dragonskolan och jag var unga och Ola skulle hälsa honom.

Almedalen är en rolig och intressant företeelse på flera vis.

20140630-001720-1040215.jpg

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Ja tänka sej att en reaktionär gammal stöt i 50-årsåldern kan ha framtiden för sej ibland (Olof Kleberg i VK lyfte ju också fram honom som en föregångare i miljöfrågor). Kanske vi med tiden även kan få bort merparten av de där rullande rökpinnarna som sedan 100 år drar fram genom skogar och städer, även om Tore inte ställde sej särskilt avog till just dem ;o)

  Dessutom läste han egna dikter i riksdagens talarstol – och Roland Utbult har nu t.o.m. sjungit egna sånger därsammastädes. Var ska detta sluta?

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  På den tiden kunde gamlingar ha framtiden för sig. Nu är det politiskt kört om man inte startar tiidigt. 🙂
  Sen tycks politiken bli om möjligt ännu mera av ego och karriärväg än den varit. Tror det är därför den tappat i angelägenhet och legitimitet.
  Måste väl finnas en kombination av helhetssyn, ideologi, driv, lust, tid, struktur, politiskt hantverk och förankring om man ska lyckas i politiken. Men finns grundförutsättningarna är personlighet och ”eljestness” sällan i vägen.
  Du kanske ska satsa? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.