Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

72 timmar hanns inte


Gruppen var större än väntat när Civilförsvarsförbundet gick igenom HLR, hjärtstartare och andningsstopp med en av integrationsgrupperna på Eductus Umeå. Mycket information blev det också. Det blev inte tid till ”överkursen”, men man kommer tillbaka med den.

”72 timmar” är inte bara tre dygn, det är Civilförsvarsförbundets svar på en informationssatsning som regeringen gett MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) i uppdrag att verkställa. Målet är att vi som enskilda och allmänhet ska ha beredskap för att klara tre dygn då ”inget” fungerar. Vi ska ha att äta och kunna klara värme, ljus, vatten och samhällsinformation när mobilen, Internet, el m.m. har lagt av. Vid en större kris kan samhället verkligen behöva minst den tiden för att organisera det som krävs.

Jag tror många av våra integrationsdeltagare har större insikt om att sådant kan hända än vi ömhudade infödingar vars krav på omgivning och samhälle ofta går så långt att vi blir korttänkta.

Men, Civilförsvarsförbundets kostnadsfria entimmeskurs kan vara mycket bra ändå. Det är en annan sak att klara sig tre dygn i en utkyld stadslägenhet i en stad där annars allt ”alltid” fungerar än där man är van en mer varierad standard på samhällsservicen.

Civilförsvarsförbundets pigga, pedagogiska pensionärer dyker upp här igen.

IMG_1477.JPG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.