Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Valdebatt i Vännäs


Bäst ikväll på Hotel Vännäs var nog publiken. I rejäl värme och med ganska ”statisk” verksamhet hängde man med i två timmar.

Journalisten Ingrid Marklund från Stärkesmark ledde mötet och ställde frågor som kom direkt från publiken eller från ”åsiktsmaskinen” där många frågor matats in. Vi politiker ska få alla frågorna framöver så vi får se vad som rör sig hos medborgarna, långt ifrån alla hanns med.

Den viktiga frågan om ekonomin berördes, men på grund av tidsbrist alltför kort och ytligt. Så mycket står och faller med den, nästan allt. Vännäsmoderaternas och Johan Söderlings ord och siffror om Vännäs ekonomi kom bitvis att stå mot varandra. Jag kunde inte förstå hur han kunde visa siffror som stödde hans tes om att kommunen fått mindre pengar under allianstiden. Eller hur han kunde säga att det jag sa inte stämde. Det klarnade dock, han undvek att visa hela perioden 2006-2013 och valde ut år som stöder försöken att ge regeringen skulden för Vännäs svaga ekonomi.

Vi kommer tillbaka i frågan. Det är inte sant att vi fått mindre pengar. 2006-2013 ökade skatteintäkterna med ca 12 %, utjämningen och andra bidrag med 22,5 % – rensat från inflation. Sammanvägt blir det en ökning med 15 %. Vännäs har ökat budgetomslutningen med 61 årliga miljoner – inflationsrensat!

Vännäs dåliga ekonomi är till stor del ett internt problem vi måste åtgärda. Inte roligt, men sant och ofrånkomligt.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Ann-Louise

    Hej Jan! Hur skulle den ekonomiska politiken i Vännäs ser ut med ett moderat styre? Kan säga att valsedlarna från moderaterna som kom till vår brevlåda avsåg Storumans lokala kandidater (!) och inte Vännäs.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Vi har sagt nej till utgiftsökningar på drygt 6 miljoner årligen senaste mandatperioden. Det är för lite, men ändå en bit på väg. (Blir mellan 60 och 70 miljoner på 10 år, drar ihop till ett badhus) Vi måste både minska utgifterna genom samarbeten och förenklingar och öka intäkterna om vi ska komma i balans. Många grannkommuner går med stadiga överskott, vi måste se mer på dem än på kommuner som är större.
      Våra kommunala sedlar finns i vallokalerna. Förstår inte riktigt att ni fick Storumans och det gjorde inte ombudsmannen heller. Ni verkar tydligen vara ensamma om det, ingen annan har iaf kommenterat det. Vi ber om ursäkt

  2. johan Söderling

    Eftersom jag enbart ville hålla mig till fakta använde jag de siffror som kunde plockas fram nämligen 2009-2013. Hade jag haft hela serien så hade den redovisats! Kvarstår dock att under den perioden jag redovisade så har statsbidragen sjunkit. Skatteintäkterna ökat +44mkr beroende på att Vännäsborna har låg arbetslöshet, samtidigt hat kostnaderna för löner under samma period ökat med +58mkr. Så mycket utrymme finns det i ett moderatsverige för kvalitetsökningar!

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Ser att min kommentar till dig Johan inte kom in. Jag återkommer utanför arbetstid, men en grundtanke är väl att vi kan byta siffror och se var olikheten består?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.