Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fler i arbete


Det är ett problem att vi så länge varit så svaga på integration. På sistone har det kommit undersökningar som visar varför även mindre främlingsvänliga länder lyckas bättre än t.ex. Sverige. Det har inte minst handlat om lönespridning och utformningen av trygghetssystemen. Svåra frågor som måste hanteras och kompenseras, som mycket kring integrationen.

Jämför man oss med andra länder så tror jag också att vi har helt andra krav på språket. I USA, England och andra länder kan man få sitt första jobb med svaga, nästan obefintliga kunskaper i landets språk. I Sverige är det svårt.

Jag har tidigare varit inne på behovet av en ny anställningsform där man efter utbildning och anställning får läsa yrkessvenska på t.ex. 20 % under kanske ett år. I den bästa av världar med möjlighet för både anställd och arbetsgivare att återkoppla om vad man behöver utveckla. En sådan konstruktion skulle kunna gynna både anställd, arbetsgivare och samhälle och medverka till att lösa arbetskraftsbristen på vissa områden.

Fler och fler arbetsgivare upptäcker alldeles på egen hand nyttan med att ha en del utrikesfödda medarbetare, inte minst de affärsdrivande. Att ha någon som behärskar andra språk kan snabbt påverka omsättningen positivt. Att få hjälp på ett språk man förstår bra gör att man gärna handlar där.

Vi har en del att jobba på.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.