Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vägar till arbete


I eftermiddags hade vi som levererar utbildningstjänster till AF ett möte med Umeås kranskommuners handläggare och chef. Arbetsmarknadsutbildningar och yrkessvenska (YSV) stod i centrum. YSV är till för att för att utrikesfödda ska få den språkutveckling och de möjligheter man behöver för att kunna tillgodogöra sig en utbildning och kunna arbeta och försörja sig i yrket.

Eductus har uppdraget att sköta yrkessvenskan, om några månader kan det vara andra då nytt avtal är på gång. Vem som än har det – uppgiften är oerhört viktig och skulle kunna utvecklas ännu mer.

I dagarna har en grupp på drygt 20 utrikesfödda börjat vägen till efterfrågade undersköterskor på Eductus. Medlearn håller i vårddelen, våra lärare sköter YSV:n som börjar med sex veckor svenska innan själva vårdutbildningen startar. Det är meningen att man snabbt ska bli bekant med ord och begrepp och få utveckla språket så att utbildningstiden sedan blir så effektiv som möjligt. Normalt fortsätter yrkessvenskan under hela studietiden för dem som behöver den.

Själv fick jag lära mig mycket jag inte visste. Vi leverantörer fick lära känna varann och verksamheterna mer och AF:s handläggare i Nordmaling, Vännäs, Bjurholm, Vindeln och Robertsfors fick info och tillfälle att ställa frågor. Till alla leverantörer vid samma tillfälle. Rationellt!

Vi leverantörer är både konkurrenter och kollegor. Eductus samarbetar t.ex. med alla genom yrkessvenskan. Deltagare, skattebetalare, arbetsgivare, AF och leverantörer har förstås mycket att vinna på att samarbetet flyter på bra.
Konkurrerar gör vi med anbuden och mer långsiktigt med ambition, kreativitet och kvalitet. I övrigt är det både effektivt och trevligt med samarbete över diverse gränser.

Tack AF och alla kollegor!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. mexan

  Inga problem under utbildningar som genomförts tidigare eller är detta helt nytt? Kända problemområden tex att inte kunna duscha män pga sin tro? Finns sådana diskussioner med i upplägget av utbildningar så att man initialt får sig förklarat vad ett arbete som uska innebär både inom stöd och service (fd handikapp) äldreomsorg, sjukhem, demensvård, sjukvård?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Oerhört viktigt att förbereda dem som söker en utbildning på vardagsverkligheten i yrket. Jag har i olika yrken mött tråkiga exempel på följderna där detta inte gjorts. Inte minst hos sådana som studerat till lärare.
   Eductus startar 2015 en Hotell och turismutbildning i Umeå. Där är det väldigt viktigt att de som söker har med sig en serviceinställning som inte alltid är så lätt att lära sig. Vi tänker ge de som är intresserade chansen att få reflektera över det innan man söker.
   Naturligtvis måste undersköterskor vara införstådda med och villiga att utföra uppgifterna som ingår i arbetet. Den grupp vi nu undervisar i yrkessvenska verkar väldigt motiverad och ”på”. De jobbar med svenskan och yrkets ord och uttryck och kommer att ha en helt annan möjlighet att klara uska-utbildningen bra än de som inte fått yrkessvenska innan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.