Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Några riktigt fina ord


Jag fick höra några riktigt fina ord härom dagen. De handlade om en lärare som hade betytt så oerhört mycket för en som (enligt sina egna ord ) ”var värdelös i skolan”. En som bara ville sluta långt innan det ringde ut i nian och sannolikt hade gjort det, om det inte varit för just den här läraren. Man kunde göra det då.

Läraren visade på en ny och okänd värld och gjorde att skolan blev både uthärdlig och stundtals riktigt intressant. Utan att försöka göra om eleven odlades självkänslan genom att han blev både sedd och hörd.

Idag driver den forne eleven verksamheter som ger många arbete och livsuppehälle. Detta med en ovanlig framgång, allt annat än självklar. På sitt sätt bidrar han också till självkänslan och uppehället hos många fler än sina anställda.

Jag undrar om han kommit dit han nu är om han vuxit upp i de tusen testernas tid och utan läraren som hade tid och blick för honom och de andra? Då är det inte säkert att han kunnat glömma allt han inte kunde lära sig, hade kanske inte kunnat tro att han var någon och kunde något, trots allt. Kanske aldrig hade blivit den samhällskugge han blev.

De seende, kännande och förändrande lärarna är oerhört betydelsefulla.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Thomas Svärson

  Japp, lärarnas insatser är viktiga för varje individ, helt klart. Men sen har barnen nåt som brukar kallas föräldrar också. Är det en känsla som bara jag har, att dagens föräldrar ägnar färre minuter om dan åt sina barn än tidigare generationers föräldrar gjorde?

  Vet du hur många fall per månad det kommer in på akuten i vårt vackert avlånga land numera, där föräldrar med småttingar i barnvagn gått in i en vägg, i en lyktstolpe, ner i ankdammen eller liknande, pga att de hade sin koncentration i sin ”smarta” telefon? Vi får hoppas att också deras stackars barn klarar sig genom livet trots detta…

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Sant, finns föräldrar också. I många fall är föräldrarna de allra viktigaste personerna även vad gäller hur det går i skolan.
   Mmm, det finns säkert flera orsaker till bristande kontakt mellan vuxna och barn. Jag funderade mycket över det där med att vara behövd vid en resa till Indien förra årtusendet. Det är verkligen gåvor att ge sina barn. Tid och självkänslan som följer med att få vara behövd, få hjälpa till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.