Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ryskt möte för Europas högerextrema

I dagarna anordnas ett ”konservativt forum” i S:t Petersburg. Ledaren för Svenskarnas parti och ytterligare något dussin ledare för Europas nationalistiska, antisemitiska och nynazistiskt anstrukna partier deltar. Som grekiska Gyllene gryning, brittiska BNP m.fl. Mötet arrangeras av ryska partiet Rodina med syftet att ”skapa en alleuropeisk rörelse för att främja ryska intressen”. 

(Gick av ngn anl inte att länka till den här artikeln): http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/svenskarnas-parti-till-ryskt-nationalistmote/

De som tror att det här kan ske utan Putins välsignelse räcker upp en hand. De som ännu skulle vilja drömma om att Putinryssland bekämpar antisemiter, högernationalister och nynazister ombedes vakna upp. I Ukraina kämpar tyvärr sådana element på båda sidor. Frågan är var andelen är störst.

Vem hade kunnat tro att dessa mörka ytterlighetsorganisationer skulle kunna få ett sådant kraftfullt stöd? Det här kan påverka politiken i Europa i större grad än man tror. Människor dras till makt och resurser. Många föraktar, liksom Putinryssland, det man uppfattar som svaghet.

Vi måste tyvärr  förhålla oss till det som händer här och i vår omvärld. Att bara goa ner oss lite mer i myset kommer inte att göra att det otäcka försvinner.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Håhåjaja, som farfar i Bullerbyn sa. Nyss var det ateistiska kommunister i ledningen för ett hotfullt Ryssland. Nu är det folk som i varje fall vill framstå som fromma rysk-ortodoxa kristna – med sunda moraliska värderingar, håhåjaja – som befinner sej i ledningen för ett alltmer hotfullt Ryssland. Ska det vara så svårt att låta bli att skramla med vapen och nationalistisk dumretorik (med tsaren och Stalin i skön fosterländsk förening)?

    Jaja, vi får väl försöka mobilisera, vi också. Men nog är det för tragiskt att vi ska måsta fortsätta lägga tid och pengar på såna ohyggliga dumheter även på 2000-talet. Är det ingen som kan prata förstånd med Putin? Nån patriark eller så? Eller har alla blivit lika övertygade om hotet från – Finland? (Puh!).

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Mja. Kan visa dig en nymålad ikon som säger en del. Du är ju skarpsynt, låter dig inte lura nu och hade knappast gjort det på 30-talet. Många konservativa, t.o.m. några kristna och halva SD tycks tro rätt gott om Putinledningen. Man tar sig för pannan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.