Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tankar kring hyresrövarna

Om det som skrivs är sant kan man säga mycket om de rövare som i vissa kommuner tydligen kan göra 1000-procentsvinster på lägenheter för ensamkommande.

En sak är vilken oerhörd skada de gör nysvenskarna. En del som redan hatar lär lägga på en hel del procent på sina hatobjekt, trots att dessa inte har något med röveriet att göra. Nya hatare tillkommer förmodligen.

Mindre nogräknade politiker kan också frestas att låta de här avarterna påverka politiken. Dels riktat mot invandrare generellt, dels mot sund företagsverksamhet i välfärden i stort. Hur stor skillnad det än är på 1600 procent i hyresocker och 4-5 i sunda samhällsnyttiga verksamheter kommer säkert några att försöka banka ihop det. Många har flera orsaker att vilja se ett snabbt slut på hyresröveriet.

En annan sak är att den här verksamheten visar hur illa vår bostadsmarknad fungerar. 40-60 000 för en etta  vore ens i yttersta undantagsfall omöjligt om den fungerade någorlunda.

En ytterligare tanke som kommer, hur ser de kommunala tjänstemän eller politiker som skriver under dessa avtal ut? Hur kan de se sina uppdragsgivare  skattebetalarna i ögonen?

Allra sist, nu återstår det för Expressen att ta fram några exempel på otaliga alldeles normala hyreskontrakt för ensamkommande ute i Sverige. För helhetens skull.

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Företag och människor anställda i företag kan göra en mycket god och ansvarsfull insats för samhälle och enskilda i välfärden. Sen finns det sådana som inte sköter sig.
   Sånt här är inte ok, varken från säljare eller köpare.

   • JonasE

    När flera miljarder av skattemedel som skall gå till välfärden försvinner till privata/koncern vinster, så är det ett problem speciellt då välfärden är så pass underfinansierad redan nu.

    Det blir ofrånkomligen problem när man blandar in girighet i välfärden – kalla det för valfrihet eller vad du vill, men oviljan till reglering från de som släppte detta fritt ( = Alliansen) är ju vad som orsakat de värsta problemen – men då man sätter en av de värsta välfärdspiraterna som ”rådgivare i välfärdsfrågor”, så är det knappast förvånande hur resultatet blev, och den enda frågan man måste ställa sig är: – var det avsiktligt ??………..tyvärr så tror jag det :/

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Har du sett om försöket med två identiska äldreboenden i Östersund (tror jag det var) där ett drevs traditionellt och ett i företagsform?

 1. JonasE

  Nu finns det säkert enstaka exempel åt vardera håll ( vatten och bröd på dagis T.E.X..), men det är den övergripande bilden är den jag talar om………..

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det jag skriver om här är sannerligen inte den övergripande bilden. Det är ett röveri som inte borde vara möjligt. Ett ansvar för både upphandlare och företag.
   Kolla upp det jag nämnde, om provet med två äldreboenden i Östersund med tämligen identiska förutsättningar. Vanligtvis driver man service i välfärden på lika ekonomiska villkor. Ofta, inte alltid, lyckas man nå bättre resultat i privat verksamhet, utan att det blir dyrare. Vi har inte råd att stoppa de möjligheterna.
   Kolla upp det där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.