Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det är nu det ska göras

Det går för sakta med förberedelserna för att slussa ut människorna i den stora flyktingvågen i samhället. Alldeles för sakta. 

Politiken centralt och lokalt kan inte dröja, vi måste söka lösningarna på hur vi ska vidga flaskhalsar och sänka trösklar. Vi talar om saker vi inte gjort förr, sånt vi inte gjort i omfattningen som nu krävs. Vi har inte tid och råd med prestigekamp mellan organisationer, myndigheter och politiska nivåer och det kan finnas fackliga käpphästar som måste stallas en tid. Nya projekt måste initieras av våra myndigheter, fler vägar prövas. ”Omorganisering” eller politikutveckling duger inte som ursäkt för utebliven leverans.

Mycket måste till. Tidig och breddad språkundervisning med större kapacitet. Meningsfull och bidragande sysselsättning betydligt snabbare än sån någonsin kommit igång. Enklare och snabbare utbildningar till enklare uppgifter i offentlig och privat sektor. Initialt kanske finansierad av både företag, kommuner, landsting och stat – beroende på vilken sektor man ska jobba i. Sysselsättningar som i sig blir språk- och kompetensutvecklande och upptagningsområde för vidare utveckling och fortsatt utbildning. Och inte minst en jordmån för självkänslan.

Vilka resurser finns, vilka behov och vilka hinder? Vad behöver vi ändra, finns det lagar och strukturer som behöver kringgås av en periods ”undantagstillstånd”? Var god inventera.

I den här gigantiska uppgiften tror jag att vi behöver ett nära samarbete mellan flera samhällssektorer och alla partier med öppen agenda. Taktisera och plocka politiska poäng får man göra en annan gång. Vi behöver komma till rasande snabba och hyfsat breda beslut som håller över tid. Ett och annat misstag är oundvikligt, att vänta lite till vore nog det största. Att göra som vi gjort och mest förvara väldigt många människor i allt längre, tröstlös väntan kan bli explosivt, definitivt inte konstruktivt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Tack Jan! Ja, både civilsamhället och den politiska nivån – inkl utbildningssystemet – skulle behöva initiera ”en ny giv”, både för ”infödda” ungdomar och nytillkomna, för utfasade 50+-are och andra. Inget ont om det som redan görs, men det behövs nya initiativ (och tas tillvara initiativ även från de nytillkomna). Återinförd värnplikt räcker inte även om det vore både beredskapsmässigt och integrationsmässigt viktigt och riktigt. Vi som har pengar över måste också tänka mer över hur vi handlar varor och tjänster och vilken sorts företagsamhet vi därmed vill gynna (som kunder är vi ju alla också ett slags ”arbetsgivare”). Pengar är som dynga, skrev den engelske journalisten G K Chesterton, de gör dålig nytta om de inte sprids ut utan bara läggs på hög (därmed intet ont sagt om sparande som utjämningsfaktor tvärsöver konjunkturerna, jfr Josef-principen som sedermera tillskrivits Keynes). Intressant att din text landar just efter den helg som handlar om en som lejer sysslolösa och inte minst senkomna!

  Skriver en sjukskriven med öroninflammation och halvsidig ansiktsförlamning som är tacksam över god sjukvård och (trots karensdar och sånt) generös sjukersättning men som längtar efter att få börja jobba igen fr.o.m. måndag nästa vecka. Allt gott för både tid och evighet önskas både dej och alla som läser detta!

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Man blir frustrerad över den arbetskraftsbrist och arbetslöshet som huserar sida vid sida. I förrförra veckans Dagens samhälle hade man dragit ut linjerna på var i välfärden det skulle fattas folk framöver, det var en aning skrämmande. Man får alltid ta sådana prognoser med en näve salt, men det känns som vi sysslar med mycket felutbildning. Ibland även med överutbildning. Det är många yrkesutbildningar som går för tomma för morgondagens behov. Där hoppas jag att många utrikesfödda kan fylla en del av hålen.
  För de genuint främlingsfientliga är det lika fel vare sig utrikesfödda går arbetslösa, hittar jobb eller startar företag. Drömmare på andra kanten menar ibland att man inte behöver fokusera så hårt på jobb. Vi andra hoppas att de nyanlända som får stanna ska etablera sig, försörja sig och bidra till det gemensamma så fort som möjligt.

  Det där lät inte roligt, särskilt inte ansiktsförlamningen. Krya på dig, unge man. Tackar och önskar dig för övrigt detsamma!

 3. Andreas Holmberg

  Tack, gamle man! Nä, roligt är det inte, men det var ingen hjärnblödning i alla fall, som min fru först befarade, utan troligen skadades ansiktsnerven till följd av öroninflammationen. Borrelia kunde det också ha varit (lång och mild höst i fästingriket) men verkar trots allt inte vara. Hör bra nu i alla fall, och vacker blir jag kanske så småningom. (Ful får man vara men inte dum, som min skäggige morbror Ingvar brukade påpeka.när syskonen Holmberg härjade och höll på som värst).

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Trodde härom dagen för ett ögonblick att jag fått en stroke eller något när mitt bank-id påstod att mitt personnummer inte fanns. Försökte flera gånger och tänkte ett ögonblick att något fel var trasigt.
   Men det är nog hos Den Stora Myndigheten något är trasigt. Både jag och personnumret finns. Bevisligen. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.