Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Norrlandsbilden

Befinner mig i Östersund och var i förmiddags med på ett möte med AF. Jag har själv fått revidera bilden av staden och kommunen några rejäla snäpp. 

Hade inte alls trott att det skulle vara ett sådant tryck här. Det byggs ganska friskt för den växande stadens storlek. Många unga flyttar tillbaka hit och man satsar på att få hem fler. Kommunens ledning verkar ha lyckats rätta munnen efter matsäcken och man har gått med rätt fina överskott ett antal år.

Det var inte länge sen jag hörde någon tala om arbetslösheten i Norrlandslänen ”som till exempel Jämtland”. Nu är det bara så att arbetslösheten är lägre här än i landet som helhet. Det är naturligtvis olika i kommunerna. Östersund hyfsar siffrorna ordentligt med sin låga arbetslöshet, men ändå. Det ser bra ut. Kommunen har inte heller satt någon prestige i att hålla privata verksamheter borta, tvärtom. Man tar hjälp av dem, ser till att nyttja den initiativ- och drivkraft som finns och det förlorar man sällan på. Varken individer eller samhälle.

Bilden av Norrlands kommuner, län och landskap bör i många fall revideras ordentligt. Både vår egen och andras. Jag har reviderat min en smula.

Och någon ”surjämte” har jag hittills inte träffat. 🙂

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Och så spelar Östersund i allsvenskan kommande säsong – tillsammans med Sundsvall och Gävle! Sällan har ”norrlandsfönstret” stått så vidöppet. Saknar bara Ume FC som ”dansade en sommar” och IFK Lule som också gjorde det – på 70-talet – och var en hårsmån från att gå upp igen 1992. (Hade dom inte släppt in 4 mål sista halvleken för säsongen hade dom gått upp – 3 mål hade inte gjort något, men 4…).

    Nå, visst finns det viktigare saker än fotboll. Men fotbollen är ändå inte att förakta, vare sej i med- eller motvind. Som biskop Svedberg i Skara på 1600-talet framhöll kan man lära sej mycket av spel och tävlingar, både om sej själv och om andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.