Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Möte på Rådhustorget

Efter arbetet hämtade jag som ett sorts tidstecken mina första terminalglasögon från optikern vi har avtal med.

När jag släntrade över Rådhustorget kom Mats Rosin cyklande. Den pensionerade journalisten och krönikören från Folkbladets stolta dagar som jag läste så ofta jag kom åt. Trots att vi haft olika syn på vägen till det bästa möjliga samhället på ofullkomlighetens jord. Det är något med språket, tankesättet och självdistansen hos honom.

Han stannade av och vi bytte några ord om ”tokit och likt”. Bland annat hade han ett nästan 50 år gammalt minne av pappa Tore som hade satt sig hos honom.

Det var valåret 1970. Pappa var lite yngre än jag är nu och hade suttit två riksdagsperioder, de var 3 år då. Det är alltid några som vill bli av med en, så också då. Det var lite stridigt. Advokat Gullesjö från Skellefteå toppade en alternativ moderatlista och det tycktes vara på håret vem som skulle vinna.

Reporter Rosin ringde riksdagsman Nilsson vid 23-snåret på valnatten för att få några nerviga rader från vinnaren/förloraren till måndagens tidning. Det tog tid innan mamma fått honom till luren och då förstod Mats att pappa hade lagt sig och somnat.

”Sen dess hade jag en särskild känsla för Tore”, sa Mats ikväll. ”Det är inte många som hade gjort så när ens framtid stod på spel.” 

Fast det gjorde den ju inte riktigt. Det går att göra nytta på olika vis, om man får leva. Sånt avgörs högre upp. 

Men han fick 15 år till i riksdagen.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Och mitt minne av ”politikern” Tore är 10 år yngre (eftersom jag bara var ett halvår vid tiden för Mats Rosins minne). Det var när han övernattade hos oss i Luleå, i mitt rum, i början av oktober, när han var på norrbottensbesök i politikertjänsten (kan ha haft något med Stålverk 80 att göra, det inställda, men jag minns inte riktigt). Spännande och kul i sej, men när han strax därefter blev ”superkändis för en vecka” och hängde på alla löpsedlar för att han räddade Sölvbacka strömmar – ja, då trodde min kompis Peder att jag skojade när jag berättade att löpsedelsmannen nyligen sovit på mitt rum.

    Ja, jag vet att jag har berättat det här förut, och jag har många andra minnen av Tore, men inte så många av just politikern. Och som sagt: Förutom räddningen av Sölvbacka strömmar tillskrev Olof Kleberg (tidigare chefred. på VK) Tore äran av att ha engagerat sej i miljöfrågor både tidigare och starkare än många andra och bl.a. likt Evert ”Änglamark” Taube kämpat för Vindelälvens bevarande. ”Låt sista älven som brusar i vår natur / brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur.”

  2. Andreas Holmberg

    Har du bytt adress, lagt av eller bara bloggsemestrat, Jan? Helt OK att ta en paus, men smäll inte igen butiken för gott, är du snäll. Jag har stort utbyte av dina kunskaper och reflektioner – eller ibland naturfotografier från Västerbotten. (Och det vet jag fler som har). Du har en journalistisk ordbehandlarådra, likaväl som Mats Rosin.

    Men som sagt, bloggsemester eller bloggfasta kan vi behöva ibland till mans. Och jag vet ju att du har att göra så det räcker. Glad sommar! ”De fagra blomsterängar / och åkerns ädla säd, / de rika örtesängar / och lundens gröna träd / de skola oss påminna / Guds godhets rikedom, / att vi den nåd besinna / som räcker året om.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.