Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Otillsatta jobb


De otillsatta jobben, annonserna som inte resulterar i en rekrytering, ökade med drygt 20 % i Norr- och Västerbotten i april. Samtidigt sjönk antalet nyannonseringar något. Det ser fortsatt bättre ut för Västerbotten än sydligare delar av Sverige vad gäller arbetslösheten, men det är viktigt att företagen inte tappar framtidsförväntningarna. I de mindre företagen tillsätts 4 av 5 jobb.

Det finns en annan sorts ”otillsatta jobb”, jag tänker på företagsledarna själva. Snittåldern på ägarna ligger över 60 år i våra län. 6000 av dem vill sluta inom fem år. Det här handlar i slutänden om mycket fler jobb, många har åtskilliga anställda. Samhället och välfärden har inte råd att förlora dessa företag.

Här finns utmaningar. Företagen måste hitta sina nya ägare och ledare. Många av dem skulle behöva ”arbetande” ledare med utbildning och erfarenhet av den aktuella branschen.
Själv tror jag att många som går eller har gått yrkesutbildningar är morgondagens företagsledare. Men det skulle behövas ett ”företagstorg” som underlättar övertaganden där nuvarande ägare inte hittar någon i närheten som övertar livsverken.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Olle

  Som du vet behövs inga företagsledare i framtiden ,S kommer att jaga dessa på de vinster vi gör. Arbeten kommer att skapas av arbetsförmedlingen i framtiden . Maskiner kommer att beläggas med straffskatter för att de tar arbete från människorna och genererar vinster. Vinster är ett djäkla gissel tycker S och deras bihang MP och V. Att några förutom politikerna tjänar på sina innovationer och företagsidéer är fördjäkligt. Vi lägger ner allt så blir vi också världsbäst på utsläpp, vi låter helt enkelt nån annan släppa ut gaserna på nån annan världsdel . Och utrota också de fisande korna så importerar vi maten så är vi helt plötsligt utsläppsneutrala . Ja efter att vi sätt avverkningsförbud på våra skogar som ska självdö och ruttna. Men alla kan ju få jobb inom offentliga sektorn

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Några jobbar mer eller mindre åt det hållet, tyvärr. 😉
   Allvarligt talat kan man komma rätt högt upp i politiken och debatten utan att förstå var och hur välfärdspengar blir till. Eller förstå att det måste finnas en morot för att några även framöver ska vilja ta mödan med att få fram dem.

   • Olle

    Allvarligast tycker jag det är med politiker som tror på vad de läser på nätet och forskningsresultat som tagits fram för att passa uppdragsgivarens agenda. Ett forskningsresultat är inte längre sanningen utan används för att styra mot sin egen övertygelse . Myndigheter har blivit infiltrerade av olika föreningar tex Rädda Älvarna . Här åker en tjänsteman runt och utreder minivattenkraftens framtid och är samtidigt fanatisk medlem i föreningen Rädda Älvarna. I skogstyrelsen finns utredare från Rädda Skogen ,sjuk utveckling!!

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     När var forskningsresultat sanningen? Resultaten ändras, också när de kommit fram i en riktigt uppriktig process.
     Det gäller fortsatt att pröva allt och behålla det goda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.