Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hoppas våren tvekar


En sån underbar dag vi får ha! Den värmer ända in i själen. Med dessa snömängder hoppas jag ändå på kalla nätter och några hyfsade bakslag.

Många norrlänningar bor så pass högt att det inte spelar så stor roll rent personligen, men en värmeexplosion nu skulle kunna kosta samhället mycket. I Vännästrakten minns många 1995 då militären från T3 i Sollefteå, hemvärnet, kommunen, Kaj Johanssons och andra slet. Det gällde att hindra Vindelälven från att översvämma hus och bensinstation och det fanns bekymmer för att järnvägsbron skulle dras med i det stigande flödet.

För många ”låglänta” är det personligt viktigt att det får vara någon hejd på Gumman Tö. Vissa områden i län och land kan få översvämningsproblem även med en utdragen vår.
Med mest tvåsiffriga dagar framöver och ofrusna nätter kan det bli alltför spännande.

Lagom är bäst.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Ja, det viktigaste just nu är väl att vi slipper ytterligare nederbörd som grädde på moset. Grundvattennivåerna är nog säkrade nu i vilket fall som helst ;o).

  Men min morbror Ingvar brukar i såna här lägen fantisera om att Uman ska bryta sej ny väg förbi hans och mammas hemby Kasamark. Vid den legendariska spölandsöversvämningen 1938 var det enligt honom inte mycket som fattades för att älven skulle bryta sej genom den låga vattendelaren vid Dalsjö/Överboda ner till Åhedåns dalgång. (Dalsjöbäcken påstås ha börjat rinna baklänges).

  Jag brukar kalla mej hydroman för att jag njuter hämningslöst av forsar och fall. Men några översvämningskatastrofer önskar jag mej förstås inte på allvar. (Jfr Mikael Niemis ohyggliga roman Fallvatten om en brusten Suorvadamm – mardrömmen för alla lulebor; det finns ju planer för hur de ska evakueras till Pite och Skellefte).

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ja, höstens och vinterns uteblivna regn kan gärna vänta ett tag. Det finns mycket plats i dammarna nu, men vattnet ska dit också. Baksidan med en levande älv som Vindelälven är att vattnet kommer när det kommer, utan bromsande dammar.
   Fallvatten har jag inte läst. Tänkte det.
   Kapitala dammbrott i Umeälven skulle inte lämna mycket kvar längs Älvdalen eller i Umeå heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.