Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ett fjärdedels liv


Inte är det riktigt klokt.

Ett genomsnittligt arbetsliv är lite drygt 40 år i Sverige, enligt en beräkning. Jag insåg just att jag bloggat här på vk.se under ett fjärdedels arbetsliv.

Drygt 6000 poster har det blivit, det skrevs och lästes mer förr. Ibland mest bara bilder, de äldsta fotona visas inte längre. Rätt många inlägg med små vardagsreflektioner och ögonblicksbilder har passerat, men tyngdpunkten har legat på saker som verkligen engagerat mig. En stor del politik, men alltid omväxlat med livet och med ett helhetsperspektiv, hoppas jag. Och lite av det största och viktigaste.
Även om flertalet inlägg inte tagit många minuter att skriva handlar det om väldigt många timmars skrivande sammanlagt. Klokt?
Tänk om man gjort något riktigt nyttigt istället, kan man tänka.

Nå, gillar man själva skrivandet är det väl den här hobbyn minst lika vettig som att samla smurfar eller lära sig tidtabeller.

Nu kliar det lite i skrivfingret igen och den som kopplar det helt till valåret tar fel.
Jag är fortfarande fritidspolitiker för Moderaterna trots att fritiden är mindre nu. Beroende på hur det går kan det bli mer politik. Det står ändå inte (M) bakom mitt namn längre. Det tog jag bort då det blev mer av skola och annat allmänt samhällsarbete. Inte för att jag mörkar var jag står politiskt, men för att jag vill lyfta viktiga samhällsfrågor som är större än partipolitiken. Vill kunna påverka och inspirera utan att slå av människors reflektionsförmåga med en bokstav. I någon liten mån hjälper det möjligen.
I USA kan en affärsinnehavare sätta ut en skylt med ”sin” partibeteckning eller presidentkandidat i skyltfönstret och ha samma kunder ändå. Här har vi inte kommit lika långt på det området och en partibeteckning omöjliggör ibland en vettig diskussion i ett allmänt ämne. Demoniseringen börjar ofta direkt, åt olika håll. Visst är det sorgligt? Skulle vi få bukt med det skulle vi kanske få upp partimedlemskapen så pass att demokratin i Sverige vitaliseras och säkras en smula.

Jag tackar er som läser och för återkopplingen jag får, idag oftare utanför bloggen än i. Skriv gärna kommentarer även här. Dina reflektioner kan betyda något för fler.

4 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Visst förändras tider och sociala medier. Det gläder mej dock att du återkommit här på bloggen. Det finns lite mer plats här än på Fb och (ve och fasa!) Twitter. Lite mer plats för reflektion och argumentation. Tack!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tackar!
   Det känns riktigt roligt att skriva igen. Roligt också att det man skriver möts av läsare och i alla fall vissa protester och andra reaktioner.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jag tror knappast det beror på ändrade format, gissar på någon utrymmesbegränsning hos vk.se.
   Det var roligt även för egen del att läsa ”hektarpaddor” igen. Människor passerar minnet. Finns både texterna och jag själv kvar i en lugnare framtid skulle det vara roligt att göra en sållning och spara några i annat ”format”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.