Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Läget i Vännäs


VK lyfter turerna i Vännäs på vk.se i afton. Det sägs en del jag har stor lust att kommentera, men vi sparar det. Allt behöver inte alltid sägas.

Vännäsmoderaterna har lovat att hjälpa till i strävan att tillsammans med S, V och MP åstadkomma en hållbar ekonomi, men tydligt deklarerat att vi är och förblir ett borgerligt parti. Samtidigt innebär ett samarbete förstås alltid kompromisser.
Skillnaderna har tidigare varit små när budgetarna lagts, ibland bara några hundra tusen. Det råder en medvetenhet om det allvarsamma läget i alla majoritetspartierna och även ett förtroende och ett samtalsklimat som inte finns överallt. Det är mycket måttligt med partitaktiserande vilket tillsammans med goda personliga relationer borgar för att samarbetet ska kunna fungera. Trots att ideologierna krockar.

Vår plan är att arbeta hårt tillsammans en period för att ge Vännäsborna en bättre framtid än vi annars kunnat erbjuda. Alla borgerliga partier har i höst varit inne på samarbete vänsterut, så just det kan ingen angripa. Det finns besvikelse på sina håll att det blev som det nu blivit och vägen dit, vi hoppas att det ska läggas till rätta med tiden.

Vännäsartikel ett från vk.se idag.

Vännäsartikel två.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Ville-Valle

  … dessa generösa arvoden som kommunens politiker kommer i åtnjutande av har åstadkommit större rockader än att moderater och vänsterpartister börjar sova i samma säng. Men å andra sidan, visst finns centerpartiet kvar i Vännäs…

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vilka generösa arvoden tänker du på? Timersättningen vid sammanträden? Hur menar du att de påverkat?

 2. Bergis

  Ni kanske ska sluta med att köpa in snösmältningsmedel för 40 kr kilot när det egentligen kostar 40 öre kilot.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Medlet var ännu dyrare, tyvärr.
   Inköpen slutade förvaltningen lyckligtvis med 2016. En mycket olycklig hantering av det här listiga bedrägeriet. Tjänstemän i 120 kommuner blev lurade. Hos oss gick det längre än hos de flesta.
   Men eländet hanterades 2016 och rutinerna skärptes, enligt kommunledningen.

   • Lars Appelfeldt

    Hej
    Blev detta bedrägeri som du kallar det ,polisanmält ?? Eller hemska tanke, man lät det väl inte passera,

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Kommunledningen lät det inte passera, man hanterade det praktiskt, arbetsrättsligt och men omarbetande av rutiner.

 3. Tore

  Jag kan inte fatta hur ni tänker när ni inleder en relation med kommunisterna. En del klagar på SD och deras historia, men komunisterna och Stalin är det ingen som tar upp. SD i Vännäs är två kvinnor som precis som ni vill Vännäs bästa, så ni missade världens chans att få till ett maktskifte. Undrande..

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vi svarar inte för hur andra ser saken, för oss har detta så gott som inget att göra med SD.
   Vännäs har en sämre ekonomi än de allra flesta förstår när man också betänker kostnader som oundvikligen kommer till. S har fört samtal med alla borgerliga partier om de vill hjälpa till och utöka majoriteten i denna väldigt svåra situation. Alla har varit positiva, även om de andras ingångsvärde var att inte samarbeta med V. Det var inget lätt beslut och vi har en mycket tuff resa att göra. Då måste man säkra upp att det finns en majoritet som vill vända på Alla stenar och som får bära huvudansvaret för att så sker. Vi vet inte om vi lyckas, men vi måste försöka. Antingen bromsar vi Vännäs ekonomiska utförsbacke kontrollerat, annars sker det framöver på annat sätt, okontrollerat och med svårare följder. Vi som går in i detta gör det medvetna om att vi sätter våra platser och positioner på spel. Det är en liten sak när det gäller ens hemkommens bästa.
   Kommunismens historia är fruktansvärd. Många glömmer också nazismens och kommunismens samarbetspakt under första delen av andra världskriget. Bland vänsterpartiets politiker i Vännäs har jag inte hittat någon kommunist. Jag hade inte samarbetat med Sven Wollter, som förnekar kommunismens brott – hur lokal han än varit.
   Jag är övertygad om att SD:s två ledamöter vill Vännäs bästa, sen finns det områden där vi säkerligen har väldigt olika inställning. Förutsättningen att få en majoritet med SD i Vännäs är hur som helst lika med noll om du kollar igenom vad som sagts.
   Sen hör det till att visa hyfs mot ett parti och människor som valts in enligt demokratisk ordning, det gjorde vi igår mot SD och det kommer vi att göra framöver. Allt annat är demokratiförakt.

 4. Andreas Holmberg

  S och MP är väl helt OK. Det svårsmälta och kanske inte så lite inkonsekventa – när vi nu ska hålla distans till SD för rötternas skull – är väl samarbetet med V. Mitt L (FP) gjorde likadant i Bollnäs efter valet 2010 (där vi gick framåt stort på vårt motstånd mot försäljningen av torget), men det kändes inte bra alls. 2014 straffades L hårt för det. Men 2018 går L i Bollnäs upp starkt igen. 5,8% – 10,3% – 3,8% – 9,8% Jojoeffekten ;o)

  Själv uppfattade jag det 2010 först som att vi bara accepterade/släppte fram en ”S+V-regering” i Bollnäs, men när platser i nämnder o s v fördelades i nära samarbete med partierna till vänster insåg jag att vi var mycket involverade själva och att det kanske knappt finns något som heter ”minoritetsregeringar” kommunat. Det kändes faktiskt skönt att flytta till Hudiksvall där slikt samarbete aldrig ens varit aktuellt. (Här blir det just M+S+MP).

  På Torsbergsgymnasiet där jag jobbade gick Ung Vänster 2006 omkring och förkunnade att de är en revolutionär rörelse. Som gammal borgarbracka frös jag. Och Sjöstedt vill ju än idag införa socialismen, fast som han säger med demokratiska metoder. Ingen revolution iaf. Hoppas han har Ung Vänster med sej även när socialismen visar sej omöjlig att införa med demokratiska medel..

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det här skedde inte lätt, men kanhända har Vännäs både lite speciella Moderater och Vänsterpartister. Bitvis känner vi varann riktigt bra sedan mycket länge och det skulle vara svårt att uppamma några spökhistorier om varandra. Vi hoppas det håller så att vi lokalt hinner göra det vi – alla fyra partier – förstår vi måste göra.
   Vi vill lyckas och vi som driver det i vårt parti är redo att ta konsekvenserna om vi inte kan medverka till att vi får kommunen på ekonomiska fötter. Ska också sägas att styrelsen var enig.
   Vi har stora nya, nödvändiga investeringar och budgetposter framför oss och sannolikt en lågkonjunktur och några magra år därtill. Vi måste göra allt vi kan för att de som kommer efter oss ska få helheten att fungera och inte behöva tyngas av disken efter oss.
   Sen ska allt inte tecknas mörkt. Det är lite som hemma. Har man rätat upp en ekonomiskt svår situation får man möjlighet att göra roligare saker igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.