Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Många bor utanför Södermalm


Förra helgen hade Moderaterna länsförbundsstämma i Skellefteå. Jag hade skrivit tre av motionerna som också antogs av stämman. Tänkte sätta ut dem här, alla med nationell inriktning. Den första med särskilt stor betydelse för vår del av landet. Alla bor inte på Södermalm.
Inte minst i tider av ökande arbetskraftsbrist behövs flexibilitet. Särskilt människor som bor långt ifrån jobbkompatibel kollektivtrafik behöver ha råd att ta jobb som finns där de finns:

”Motion om höjd nivå på skattefri reseersättning och bilersättning i jobbet

Den nuvarande nivån på reseavdraget för resor till arbetet och den skattefria ersättningen för resor med egen bil i tjänsten har sedan 2007 legat på 18:50. Den summa som dras av från framräknat ersättningsbelopp har höjts eftersom och ligger nu på 11 000 kronor.
För alla arbetande med behov av bilen för resor till och från jobbet och för dem med behov av egen bil i arbetet är dessa ersättningar oacceptabelt låga. Nivåerna är till exempel mer än dubbelt så höga i Norge och Danmark. Tillsammans med automatiserade skattehöjningar på bränsle och det införda bonus malussystemet utgör de eftersläpande nivåerna närmast ett hån mot Sveriges bilister, främst dem som bor och verkar i vår lands- och glesbygd med långa avstånd.

Med anledning av ovanstående föreslår jag länsförbundsstämman:

att verka för att de skattefria ersättningsnivåerna utreds och höjs i paritet med kostnadsutvecklingen sedan 2007

att beloppet med vilket ersättningen automatiskt sänks utreds och minskas

att motionen antas

att motionen sänds vidare till partistämman”

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Johan

  Vänligen sluta med raljerande populism kring Södermalm. Alla vet att inte alla bor på Södermalm i Stockholm, för du menar inte Södermalm i exempelvis Sundsvall? Det finns gott om folk som har nära till kollektivtrafik och cykelavstånd till jobb som bor både utanför Södermalm och utanför Stockholm överhuvudtaget. Om det är något som minskar bilkörning är det att förändra reseavdrag, det är effektivt snarare än miljözoner. Dessutom är det inte folk på landet som främst använder reseavdrag utan mer män med gott ställd i storstadsområden, kanske inte Södermalm men åtminstone Täby eller Lidingö.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Södermalm i Stockholm har en osedvanligt stor andel av Sveriges journalistkår. Därför blir Södermalm ofta lite av en symbol, så alltför mycket utgår ifrån ett snävt Stockholmsperspektiv.
   Det finns kommuner där mycket avgörs om 50, 100 eller 200 väljer att flytta närmare jobbet man har just nu. De allt mer utarmade och svårnyttjade reseavdragen har hamnat på orimligt låg nivå för många människor som är beroende av bilen.
   Det är farligt för hela landet om det inte går att jobbpendla, särskilt till och från mindre kommuner. Till slut bor mest de som inte behöver resa till jobb kvar i vissa områden – och Då har vi rejäla problem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.