Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Då är flyget ett litet problem


Allt fler saker hemma och på jobbet är uppkopplade, det är mycket praktiskt. All digital utrustning, nytto- och upplevelsemanicker och kommunikationsutrustning och allt som lagras, vem vet var, slukar alltmer el. Det är nästan knäpptyst om baksidan medan annat får mycket plats.

Det här SVT-inslaget om Internet och digitala lagringens elförbrukning går längre än något jag sett tidigare. Enligt denne Chalmersprofessor kan all elproduktion i världen slukas av Internet om tio år. Då vet vi att den till största delen framställs av kol och andra fossila källor.

Det kanske inte riktigt är fullt så illa, men alltfler uppgifter tyder på att Internet sen ett tag släpper ut mer koldioxid än flyget. Och utsläppen ökar brant.

Jag tror inte att det är tid att göra sig av med kärnkraften, vi behöver mer ”jämn” kraft att komplettera ”naturelen” med och vi behöver ett bättre kraftnät.
Jag tror däremot att det är hög tid att dämpa kravet på allt snabbare, allt kraftfullare nät och att allt ska vara uppkopplat. Är det alls möjligt? Det kunde vara kul att ha lite el till andra saker också om tio år.

Tills vidare får man jobba på att etablera de mest kraftkrävande verksamheterna i Norrland. Nu när vi inte alltid har tillräckligt med el i syd- och Mellansverige.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. olle

  Jag tror du skulle må bra att kliva ur Moderat-bubblan och läsa på lite om hur det ser ut i verkligheten istället för att sitta och blogga killgissningar, eller moderat-gissningar kanske man ska säga

  Läs på, sluta göra bort dig är mitt råd

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tackar allra ödmjukast för omsorgen. 🙂

   Har du några goda råd till artikelns professor Erik Agrell?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vi värmer vårt hus och kokar vårt kaffe med vindkraft sedan mycket länge och är på intet vis motståndare mot energin naturen kan ge oss på enklare vis, tvärtom. Nu var poängen att allt detta inte räcker och att all symbolpolitik gör att vi glömmer det som snart kan sluka all el vi får fram. Om vi inte nyktrar till både på förbruknings- och produktionssidan.

   • Ove

    Hur vet du att det är det du får ur uttagen? Har du ett eget vindkraftverk? Kan du koka ditt kaffe när dom står stilla? Jag har kärnkraftsel, för jag vill ha el dygnet runt.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Jag tror du ska läsa inlägget en gång till och fundera på om du kanske slår in öppna dörrar.
     När jag någon gång skriver om vindkraften i ett inlägg brukar jag skriva att vi ”teoretiskt” värmer huset med vindkraft. Tog inte med det i ett kort svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.