Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ekeroths anda


Kent Ekeroth, av de tre tidigare järnrörsmusketörerna, har backat och pudlat från sin obehagliga och uppmärksammade tweet vid nedskjutningen av planet i Iran. Den tidigare centrale SD-riksdagsledamoten startade med att skratta åt att dödade passagerare med annat ursprung kallades svenskar.
Det var lämpligt att pudla i det sammanhanget.

Ekeroth var drivande i sajterna Politiskt inkorrekt och Avpixlat. Det sägs att Samhällsnytt är efterföljaren till Avpixlat, det drar i alla fall åt samma håll.
Det finns många sajter som liksom dessa i huvudsak har ett fokus och anför en enda orsak till alla svårigheter Sverige har att kämpa med. Man väjer inte för insinuationer och felaktigheter som kan polarisera mera. Man är inte ute för att finna farbara vägar framåt.

Ibland hittar man sanningar. Till exempel de lindrigt kontrollerade samordningsnumren som öppnar möjligheter som inte borde finnas. Även saken med Iraks försvarsminister m.fl. som drygar ut goda inkomster med svenska bidrag. Man lyfter ibland fakta som andra å sin sida undviker.

Men bristen på nyanser, alla hejdlösa generaliseringar, förbittringen och allt hat som odlas och frodas i flera av dessa sajters kommentarsfält är bekymmersam och skadlig. Den bild av Sverige som ges är trots alla allvarliga svårigheter med kriminalitet och integration ofta så onyanserad att den som sprider den skulle skämmas. När man upprepat talar om Sverige som en krigszon skulle man nästan unna skribenter och spridare en vecka i en sådan. Om det inte vore så grymt.
Tänk dig för innan du gör sinnesförgiftande sidor till dina huvudsakliga nyhetsförmedlare, innan du länkar eller sprider enögdhet eller ren desinformation vidare. Särskilt från de rent nazistiska sidorna. De finns.

Fundera på detta: Du får välja på dessa eller DN och SVT (för att ta de mest utskällda i kretsarna) som dina enda mediekanaler under ett år. Vilka tar du?
Jag är medveten om hur nyhetsurval och kommentarer ofta skruvas i svenska medier. Sen ungdomen har jag fått läsa, höra och se med kritisk och prövande blick. Än mera förr. I några frågor blir det nästan aldrig objektivt och rätt, om dessa alls kommer med. Man vet dock med hyfsad säkerhet var eventuell desinformation har sitt ursprung. Det är svårare med Samhällsnytt, Fria tider m.fl, även om mycket i deras flöde tycks vara en del av utifrån kommande påverkanskampanjer mot Sverige.

Trots bristerna, jag tvekar inte ett ögonblick på vilka nyhetsmedier jag skulle välja för ett år på en öde ö. Om jag måste välja mellan just dessa. Det blir inte Samnytt & Co.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Tänk att de absoluta sanningar som du framför i det här inlägget förefaller vara så helt obekanta för så många! Det är för mig helt obegripligt att de kan leda till så stort stöd för det parti, som skaffat sig alltmer politisk makt i vårt samhälle, något som vi ännu inte sett vart det kan leda.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är frågan riktigt hur stort stödet är i verkligheten. En undersökning som presenterades nyss visar att t.o.m. många av medlemmarna Inte ville att partiet du talar om ska sitta i regering. Det är väl fråga om man egentligen vill det själva.
   Sannfinnländarna i Finland gick fram rätt hårt med sin nationalistism och främlingsfientlighet, även mot svenskar. När de kom i regeringssamarbete halverades de och splittrades i en grupp som började ta ansvar och en som ville ha en hårdare linje. I den senare delen kan man anta att också den ”rena” rasismen var mer representerad. Den som finns latent och öppet i alla folk.

   Det kan för många vara som en rekorderlig person med en förälder som är S-politiker sa till mig; ”Jag är inte SD-are, men det är tur att de finns.” Jag gissar att hon det valet röstade på partiet. Som en spark på smalbenet på det ”egna” för den tappade kontroll man upplever och trots att man inte tror att partiet är skickat att ta ansvar för helheten.

   Huvudsakerna är kvar att säga. Tror jag måste fortsätta svaret i ett nytt inlägg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.