Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nazismen är inte död


På förintelsens minnesdag ska vi komma ihåg att nazismen inte är död. De uppenbara nazisterna är inte många, men de finns. Bitvis skrämmande aktiva. Deras tankegods finns hos betydligt fler. Hos många islamister och hos många aningslösa som inte förstår vilkas ärenden man går.

Igår greps Anatolij Udodov på Arlanda, enligt uppgift. Han har varit aktiv i vitmaktmiljön i Sverige och tros vara kontaktpersonen mellan svenska nazistorgsnisationen NMR och den ryska paramilitära grupp som stridstränat svenska nazister i Ryssland.
NMR-arna Viktor Melin och Anton Thulin utbildades där under 2016. Sedan begicks tre sprängdåd i Göteborgsområdet som de dömdes för. Udodov besökte dem enligt artikeln ovan i fängelset tills myndigheterna förstod vilken brottslighet man misstänktes för.
Dagens nazister må vara få, men de är inte ofarliga tomtar. De har också resursstarka vänner.

Sen har vi alla som driver nazisternas teser utan att erkänna det. Även de som gör det utan att riktigt förstå vad man följer med på. I nationalistiska kretsar är det inte ovanligt att liksom SD:s Björn Söder odla tankegods som inte är något annat än antisemitism. Jag tänker nu närmast på de konspiratoriska attackerna på miljardären Soros. Han har närmast blivit ett sorts täckord för ”juden” som vill ont. Soros har inte en bara vacker historia, men de antisemitiska kampanjerna mot honom och andra judar ska inte köpas.

Alla dagar borde i viss mån vara en förintelsens minnesdag, på så sätt att vi behåller vaksamheten och inte glömmer. Nazism och antisemitism är inte bara mörka historiska minnen.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Brorson

  Söder kan inte vara medlem i ett parti, som helt och fullt har tagit avstånd från nazismen. Men han är inte bara medlem, utan tillhör fortfarande ledarskiktet och representerar partiet utåt i vissa sammanhang, trots att han har sparkats ett pinnhål snett nedåt, och därmed är aningen mindre synlig utåt. Han har tidigare haft han om uteslutningen av medlemmar, som har beskyllts för – just det – nazism. Men i vissa fall har utgjort den demokratiska oppositionen inom det alltför centralstyrda partiet, eller har tagit avstånd från nazismen alltför tydligt – vilket inte heller är tillåtet om man inte tillhör partitoppen. Eller enbart genom politisk duglighet har uppfattats som ett hot mot nuvarande partiledning. Internt inom partiet sägs att Söders närmaste medarbetare inom region Skåne varit ”radikal”, vilket är en omskrivning av nazisympatisör.

  Man kan jämföra med Vänsterpartiets uppgörelse med kommunismen, som både var mer fullständig och pågick under betydligt längre tid. Sådant tar nämligen tid. SD har en del att lära av V hur man tar avstånd från sitt förflutna, om man verkligen vill det på djupet och inte bara utåt.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Läser just nu en bok om Vänsterpartiets uppgörelse med kommunismen. SD bör absolut ta itu med vitboken om sina rötter.

 2. Roland Larsson

  Jag förstår inte hur man kan intressera sig så massivt för några enstaka nazister i Sverige när vi har en hel armada av reella antisemiter inom landet redan, dvs, alla dessa islamister, som verkligen vill döda judar. Vi normala Svenskar har väl aldrig övervägt eller låtit antisemitism var en viktig faktor i våra liv. Jag har aldrig under mitt över 70-åriga liv träffat antisemitiska Svenskar, utan skulle det ha skett så var det araber från MENA-länder. Vill vi bli av med antisemitism så måste vi alltså med all kraft och energi se till att alla dessa människor så fort som möjligt lämnar vårt land. Det vore en välgärning, både för vår nation och för bibehållande av vår egen identitet och vår egen självkänsla.

  • Jonas E

   Nåja – nog finns det gott om inhemska Antisemiter dock ….. vi har ju ett parti i riksdagen som är grogrund för antisemitiska teorier och förintelseförnekelse – SD ….
   Det är ju samma parti har Israel sagt att man inte vill ha att göra med alls – för att Israel anser SD vara nynazister …. inte så konstigt kanske – då SD fortfarande tror på att rasbiologi är bra saker !.

   Sen är det inte enstaka av de den riktigt extrema högern heller – det är ju den som ökar mest numera enligt Säpo och MUST !.

   Så man ska nog inte stirra sig blind på MENA här ….

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Både nazisternas våldsamhet och deras mäktiga vänner gör att man inte alls kan släppa dem ur sikte. Jag har träffat svenska antisemiter, sådana som upprepade gånger sagt att de hatar judar.
   Skulle inte förvåna mig om vissa islamister och nazister hittar varann framöver.

 3. Mikael

  Dagens Nazister är ändå judarna själva.
  Kan ordna mängder med källhänvisningar från FN och ICC.

  Så tills dess deras egen behandling av andra länder och befolkningar upphör så finner jag det svårt att finna sympati för judar och Israel.

  Och jo, dom antog för bara något år sedan (?) att Israel är en judisk nationalstat så nu kan man skippa skitsnacket om att man inte bör blanda ihop de båda.

  Har full förståelse för hur en stor del av invandrarna i vårt land hyser stort agg mot Israel som nation och det judiska folket.
  Vart man än står i frågan så bör man i alla fall ha ögonen öppna för hur det på riktigt förhåller sig

  Jag är emot könsstympning av barn, därför hyser jag agg mot religion som förespråkar det.
  I Sverige finns det framstående judiska personligheter som kallar min åsikt för antisemitism.
  Samma personer som fäller krokodiltårar över både det ena och det andra.
  Ta Judehatet på Karolinska som typexempel.

  Se dokumentären som uppdrag granskning gjort och öppna ögonen gott folk!

  Nä, ta hand om varandra och sluta favorisera olika folkgrupper oavsett härkomst eller sexuell läggning osv.

  / Mikael

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ja FN:s alla diktaturer är ju verkligen ett sanningsvittne i detta…

   Gör en jämförelse mellan Mellanösterns enda demokrati och dem som försökte utplåna dem och se om du inte hittar några skillnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.