Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Elpriskompensering


Sveriges och andras dyra misstag att ta bort för mycket planerbar elproduktion kan mildras på olika sätt.

Man kan som Moderaterna föreslagit sänka skatten så att alla elförbrukare får lite temporär hjälp när konsekvenserna av felbesluten blir särskilt svåra. Det kostar relativt lite administration och fördelas någorlunda rättvist mellan änkan i hyrestvåan, sparsamma och mindre sparsamma villaägare. För någon är hundralappar mycket mer än tusenlappar för en annan.

Gillar man bidrag mer än skattesänkning kan man inrätta ett administrationstungt bidragssystem som sysselsätter många länge. En komplicerad åtgärd som slår synnerligen olika mellan brukarna. De som gnetat, eldat och sparat kanske inte får något. En som har råd kanske t.o.m. skruvar på lite extra och kan få badtunnans fredagsuppvärmning betald.

Ideologiska skygglappar kan ibland slå krokben både på en själv och många andra.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Leif

  På med skygglapparna och stoppa huvudet i sanden. klassisk Moderat med andra ord.

  Well, ni samarbetar ju med SD så det borde ju inte vara en överraskning för mig att ni ljuger och fabulerar ihop saker så det passar.

  Rätt skrämmande hur djupt ni sjunkigt. Hoppas insikten infinner sig för er.

  Med tanke på vad som händer i Ukraina, känns det skönt att gå hand i hand med ryssvurmare? Du kanske redan är en sådan?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Kommentera gärna vad saken handlar om här. Vilket av sätten att hantera prischocken på el tror du är effektivast, billigast, mest rättvist och hade gagnat flest? Inte minst av samhällets ”små”.

  • arbetare

   Att du hakat upp dig på M och Sd är tämligen klart men varför inte FÖRSÖKA att hålla dig till ämnet , vilket var Sveriges havererade energipolitik och följderna av just denna .

   Jag anser att om man har så höga skatter på energi att folk behöver statsbidrag för att kunna betala elräkningen så har något gått rejält snett .

   • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Att något gått snett tror jag vi är helt överens om. När grundpriset blir 10-15 gånger (och mer) högre än normalläget, då är det snett. Sen kommer skatt och moms på det. Ett tag hade kärnkraften en egen ”straffskatt”.

 2. Lillis

  Drabbar det sörlänningar så måste det kompenseras………….
  Alla elabonnenter har ett val, och vill man spekulera i det valet är det upp till var och en! gnäller man på sommaren när elen kostar 10 öre, njaaaa!
  Jag förutsätter att jag blir kompenserad av staten av att jag har gått med förlust på mina Volvo aktier nu också!
  Mina skattepengar ska inte gå till att kompensera för privata spekulationer, inkompetenta politiker har alltid funnits, men varför blir dom fler och fler?

 3. Basic Rules

  Självklart är det rimligt att elkonsumenter får tillbaka en del av all den skatt som staten tar ut på elen när priserna gått genom taket. Och detta under vintern när elbehovet ökar för uppvärmning.
  Grundorsaken till elkrisen är att Socialdemokraterna stängt ned hälften av alla landets kärnkraftverk. Det har inneburit att den traditionellt stabila elförsörjningen – stabil sedan mer än ett halvt århundrade – blivit skakig. Det finns inte tillräckligt med el när behovet blir stort, som när det blir kallt.
  På 1980 – talet hade vi kanske världens bästa energisystem, med kärnkraft som Basen som gick till 100 % vilket den ska göra, vattenkraften som är reglerbar svarade för resten. Ett och annat vindkraftverk kan bort ses ifrån, men får inte bli mer än kanske 5 % av den totala elförsörjningen då den annars gör energisystemet instabilt, elenergi kan inte lagras varför all elproduktion ska motsvara konsumtion i varje sekund. Man kan ju alltid skylla på mp, men det är sossarna som bjudit in dom för maktens skull och bär ansvaret i denna fråga.
  (Moderaterna bär ansvaret på samma sätt, gällande massinvandringens konsekvenser – ekonomiskt, kulturellt och socialt).
  Man kan inte göra befolkningens tillgång på el till en politisk lekstuga där man experimenterar och chansar. Här krävs seriös långsiktighet, självklart med bästa möjliga effektivitet i miljöpåverkan men till rimliga kostnader.
  Det är de fossila energikällorna inkl. kärnkraft som skapat vår levnadsstandard av i dag, minnet är kort hos de ”hållbara”.
  Vi är nog det enda landet i världen som i en folkomröstning haft tre alternativ – hur funkar det, som en minister från Mugabes Zimbave sa till en högre biståndsperson från Sida.
  Det funkar inte alls !

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vi är överens om att ansvarstagandet för elförsörjningen har brustit. Att det behövs planerbar baskraft i grunden för att ha full nytta av vindkraften och en stabil infrastruktur med marginaler på elområdet. Även om att S har ett historiskt huvudansvar.
   Avveckling med förnuft var devisen för linje 2 i folkomröstningen. Jag tror inte att 50- och 60-talets ledande socialdemokrater hade ansett att efterträdarna har tagit ansvar och uppvisat förnuft i energifrågan.

 4. Göran

  Det är tragiskt vilka inkompetenta politiker det finns, själv
  valde vi att borra bergvärme utan kompensation. Var det
  6 miljarder , skattepengar det skulle kosta. Pengarna
  skulle nog kunna användas till något vettigare ! Kanske
  subventionera till den som vill sänka sina elkostnader,
  solpaneler, köpa vindkraft, pellets , bergvärme o.s.v.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det finns flera hundratusentals medborgare som inte är i den situationen att man kan investera sig undan konsekvenserna av en havererad energipolitik i Sverige och Tyskland m.fl. länder. I Tyskland är det dessutom säkerhetspolitiken som havererat när man blåögt satt sig i knäet på en imperialistisk diktator.
   Hela landets alla invånare hade förtjänat en energipolitik som inte får sådana här konsekvenser.
   Det är gott att vi har demokrati i Sverige. Med rättigheter och skyldigheter. Tycker man att alltför många av Sveriges ca 39 000 politiker är korkade är det nästan en moralisk skyldighet att själv engagera sig. Lycka till. 😏

 5. Björn

  Givetvis så resonerar varje sunt tänkande människa, vi sänker skatten. Sedan räknar sossarna på olika alternativ att mildra konsekvenserna av en havererad energipolitik, och kommer snabbt fram till att en skattesänkning inte är aktuellt då det trillar in många extra miljarder till statskassan med dagens nivåer på elpriset.
  Populistiska som dom är så slår man sig för bröstet och inför ett effektberoende bidragssystem som inte kommer alla till del.
  Bedrövligt är ordet.

 6. brorson

  När jag i olika sammanhang har uppmanar Ulf Kristersson, M, att bjuda in Nooshi Dadgostar, V, till överläggningar om energipolitiken, så har det inte varit för att jag jag sympatiserar med V, vilket jag inte gör, utan därför att

  1. Kristersson har sagt att han kan samarbeta med alla partier i riksdagen, och att V inte är något undantag.
  2. V:s kärnkraftmotstånd är ologiskt, sett till V:s i grunden teknikoptimistiska ideologi.
  3. Det är på tiden att V kommer över det som jag kallar ”Tjernobiltraumat”. V, som på den tiden fortfarande hade ordet ”kommunisterna” i partinamnet, hade tagit ställning mot svensk kärnkraft med motivering att kapitalistisk kärnkraft är farlig, men socialistisk kärnkraft är säker. Och så hände detta, som snarare tyder på att det är tvärtom. V drog då slutsatsen att ALL kärnkraft är farlig.
  4. Kärnkraftmotståndarfronten (S, MP, V och C) måste splittras. Det vore en framgång om åtminstone en stark minoritet inom något eller några av dessa partier öppet skulle ta ställning för kärnkraften.
  5. I sin DN-debattartikel 14 december pekar Dadgostar, på ett allvarligt problem med den svenska energipotiken, och det är att ett EU-land (Tyskland) har gjort sig beroende av rysk naturgas och låter tillgången på rysk naturgas bestämma elpriset i hela EU. Hon förstår att det inte hjälper ur mycket vi än bygger ut vindkraften i Sverige (som Magda verkar tro).
  6. I sin DN-artikel föreslår hon att Sverige ska stödja den franska linjen i el-prisfrågan i EU, vilket jag också tycker.
  7. Nämnda DN-artikel har utlöst ett storgräl mellan V och MP.

  Jag har förespråkat ett ömsesidigt idé och kunskapsutbyte mellan M och V. Vad har då M att lära ut till V? Jo fakta om kärnkraften och varför vi behöver ny kärnkraft. Vad har V att lära ut till M? Jo, kanske nyttan av kraftfulla regleringar och starka tillsynsmyndigheter, speciellt i fråga om farliga verksamheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.