Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

I begrundan vid Ground Zero


Det är inte säkert att amerikanerna har hämtat sig än. Allt politiskt schabbel omkring uppbyggnaden av tvillingtornen och de andra byggnaderna som förstördes tyder kanske på det. Det blev inte bara ett hål i Manhattans skyline, det blev ett hål i själen också, har det sagts. Nästan 3 000 dog när de högsta byggnaderna i finansdistriktet utplånades.

En välsignelse i det grymma är att det kanske hade varit mer än tio gånger så många döda om terroristerna väntat och ’rest’ med planen som gick en timme senare istället.
Vår guide, Harriet Nielsen, skulle ha varit där den morgonen. Olika saker gjorde att man valde att ta gruppen till WTC dagen innan istället.
En av hennes mans vänner arbetade i huset. Han gillade inte kaffet på kontoret så han gick alltid ner till ett café i gatuplanet. Han var där nere när planet med de skräckslagna och oskyldiga resenärerna small in i hans kontor.

Det hade funnits signaler, allt ifrån att terrorister hade försökt spränga ett av tornen 1993. Explosionen var fruktansvärd och sprängde bort sex våningar under jord. Att man hörde en del aktivitet på nätet hjälpte inte mycket heller när 11 september 2001 kom.

Nu är återuppbyggnaden på gång, efter mycket vånda och slitningar i det politiska beslutsverket. Skanska en stor del i byggandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.