janeaxelsson

På gång med Jane, möter Rekabs grundare

Roger Eriksson

Rekabs grundare Roger Eriksson på gåmöte med Jane Axelsson

——————————————————————————-

I början av 1990-talets lågkonjunktur upplevde entreprenören Roger Eriksson en av sina sämsta arbetsdagar. Som anställd chef fick han i uppdrag att åka runt och säga upp arbetare på olika orter. Dessutom åkte han dit för fortkörning.

Men, mitt i grusade planer och nedsablade förhoppningar, kom modet att våga ta steget. Med två tomma händer, och utan finansiering, startade han byggföretaget som senare utvecklades till Rekab Entreprenad AB.

Roger har en lång erfarenhet som entreprenör och är en hängiven fotgängare, han har också vid flertalet tillfällen observerat att jag flyttat ut delar av kontorsarbetet till älvspromenaden.

Rörelse och motion har många gånger varit Rogers sätt att återhämta sig från stressen i yrkeslivet. På meritlistan finns flertalet Vasa- och maratonlopp.

En viktig del i att han vågade ta steget och starta Rekab var den gedigna arbetslivserfarenhet han samlat på sig efter anställning i ett antal olika byggfirmor. Ett eget nätverk och kontakter till kunnig personal som blivit friställda från tidigare arbetsgivaren ( konkursdrabbade NPL)fanns redan. Dessutom hade han en förebild i en tidigare chef.

– Den chefen var mycket noga med att ha kontroll på ekonomin. En central egenskap i entreprenörskapet som Roger upplever vara avgörande.

En annan förutsättning är att våga ta chanser.

– Många gånger räknade vi på uppdrag och hade kanske tjugo mannar till ett projekt som skulle kräva mer än det dubbla…

I ett tidigt skede kände Roger att det är sårbart att vara ensam företagsägare med ansvar för många anställda. Framgångsfaktorn är att kunna dela detta ansvar med en delägare, det var så Jerry Sjögren kom in i bilden.

– Vi har inte varit osams en enda gång, trots att vi är helt olika personligheter.

Kontakten med honom är alltid öppen – i såväl medvind som motgång, konstaterar Roger.

Båda lägger stor vikt vid varje rekrytering.

– Bra folk gör att du kan ha en bra tillvaro.

Trots att många sömnlösa nätter passerat, kan han ångra att han inte startade eget tidigare i livet.

– Det gör ont att vara entreprenör, och man vill till varje pris undvika att gå i konkurs (vilket alltid är en risk för nystartade).

När vardagen kommit med utmaningar har tålamod och uthållighet många gånger lett till lösningar.

– Man vill framåt, säger han med eftertryck. I annat fall kan man stagnera.

 

Om Roger vore statsminister med möjlighet att förändra för en dag, skulle insatsen gå till skolan. Det är helt avgörande, menar han.

Sverige behöver utbildningsinsatser i bristyrken.

 

Roger, som växte upp i en småbrukarfamilj och gick tekniskt gymnasium i Skellefteå, har passerat pensionsåldern med råge. Trots detta tillbringar han delar av dagarna på företaget;

– Det är en livsstil att vara egen företagare.

Bolaget som startades med två tomma händer omsätter idag närmare en miljard kronor och formellt ikläder sig Roger numera rollen som styrelseordförande.

Några tips – Rogers checklista för entreprenörer:

– Var intresserad av ekonomi och uppföljning.

– Våga ta risk.

– Ha någon fler delägare.

– En vilja av att driva framåt.

– Ta risken att det gör ont ibland.

– Omge dig med bra folk.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.