janeaxelsson

På gång med Jane möter en av Aptums grundare

Aptum bild

Jane Axelsson i givande gåmöte med Gustav Paringer, VD i Aptum AB

________________________________________________________________

Gustav Paringer och Gustav Nord är grabbarna som möttes under gymnasiet och fann varandra genom gemensamma intressen som klättring och skidåkning. Tidigt i vänskapen var de överens om att de en dag skulle driva företag tillsammans, frågan var bara när den tajmingen skulle uppstå. År 2005 grundade de tillsammans säkerhetsföretaget Aptum AB.

En tillåtande atmosfär

Under Gustav Paringers första tio levnadsår bodde familjen i Vännäs där hans pappa drev den lokala ICA-butiken. Gustav och hans tre syskon såg knappt röken av pappan, som varje morgon gick upp vid femtiden och kom hem sent. Vid jultid kulminerade det hårda arbetet och när julfriden väl infann sig var pappan alltid utpumpad av intensivt arbete. Uppsidan med entreprenörskapet var att familjen kunde åka på utlandsresor. Gustav berättar att han inte direkt blev uppmuntrad till att driva eget men att det var en tillåtande kultur i hemmet.

– Under gymnasiet importerade jag MP3-spelare och sålde. Jag arrangerade också skidresor till fjällen, berättar han entusiastiskt.

I dagsläget har alla fyra syskon provat på att driva bolag i någon form, även deras mamma har varit egen företagare och drev inredningsbutiken Handplockat i centrala Umeå.

Driven och påhittig

Den unge Gustav gjorde sin Prao på brandkåren vilket gav mersmak och gjorde att Räddningstjänstutbildningen blev ett självklart gymnasieval. Där mötte han Gustav Nord. Parallellt med gymnasiet utbildade Gustav Paringer en trafikskola i Första Hjälpen för att på så sätt kunna få hjälp med att själv ta lastbilskort. Redan vid unga år tycks han ha varit påhittig och driven i att skapa möjligheter.

– Jag gillar vatten, och sporterna undervattensrugby och dykning. Därför fick jag chansen att göra lumpen som ytbärgare, berättar Gustav.

Det i sin tur ledde sedan till en fast tjänst som ytbärgare på en räddningshelikopter för oljebolag i Norge. Det innebar arbetstid dygnet runt i fjorton dagar och därefter ledighet i fyra veckor.

– Jag behövde något att göra på min ledighet och Gustav Nord som jobbade som brandman skadade sitt knä. Det var nu tajmingen uppstod till att grunda Aptum, konstaterar Gustav.

Båda killarna hade en tid hållit i utbildningar i akutsjukvård på skolor och företag och valde att göra detta i egen regi, i Aptum AB. Att möta och att hjälpa människor är något de bägge vännerna vill göra.

– Jag bodde på Bankgatan då och Nord på Teg så vi körde vår inköpta färgskrivare mellan adresserna till den som hade störst behov av att skriva ut utbildningsmaterial, berättar Gustav.

 Prestigelösa och prisbelönta

I ett tidigt skede fick de, under två år, vara del i företagsinkubatorn Bic Factory. Gustav berättar att det blev en lärorik period. Ett annat avgörande steg i företagets utveckling var när de genom Connect fick göra en så kallad språngbräda.

– Till skillnad från andra som gör en språngbräda och söker efter kapital så efterlyste vi kompetens. Vi sökte någon som hade gjort en tillväxtresa med sitt företag, förklarar Gustav.

Tack vare detta kom erfarne entreprenören Martin Morin in i bolaget som styrelseordförande och visst delägarskap. Några år senare tillhörde Aptum AB de mest snabbväxande bolagen i norra Sverige och blev kategoriserat som Gasellföretag av Dagens Industri. Den senaste i raden av utmärkelser är att Aptum korats som region Norrs vinnare i den prestigetunga tävlingen Entrepreneur of the Year i 2018.

– Jag och Gustav Nord hänger fortfarande ihop för att vi alltid kommunicerat så bra. Vi är prestigelösa, först var Nord VD och nu är jag det. Och vi är olika som personligheter där Nord är mer den otåliga idésprutan när jag är bra på snabb analys med mer uthållighet, berättar Gustav Paringer.

 Passionen, kraften och återhämtningen

Gustavs fru Linda är kriminaltekniker och hon beskriver sin man som ”rationell och beslutsam”.

– Min fru är relationsmänniska, och när jag var i Norge och jobbade och vi hade telefonkontakt fick hon uppmuntra mig till att man faktiskt också kan ”småprata” lite, avslöjar Gustav småleende.

Hans bästa avkoppling är stugan i Kittelfjäll. Där uppskattar han att kunna ta skotern till en mer avskild plats, spänna på sig skidorna och hänga bössan över axeln i hopp om att möta någon ripa. Tystnad och ensamhet i samklang med naturen.

– Jag behöver inte vara med andra för att få energi. Det får jag genom att vara själv.

En riktigt bra arbetsdag för Gustav är när han får avsluta arbetsuppgifter och ta en paus vid lunch för träning.

– Jag löptränar gärna på lunch. I alla fystester jag har gjort har det alltid varit min svaga punkt, konstaterar han.

Arbetsdagen avslutas med bilresan på tjugofem minuter till hemmet i Hörnefors.

– Det är värdefull reflektionstid efter en arbetsdag, när jag inte vill prata i telefon. Det är en omställningstid till att kunna möta barnen med närvaro, avslutar Gustav.

 Fem snabba med Gustav:

Familj: Fru Linda och barnen Erik 8 år och Elsa 10 år

Ovärderliga backupen: Min mamma Anna-Maja Paringer som gärna tillbringar tid med sina barnbarn

Young start up day: Är vi grundare av sen fyra år. Ett sätt att inspirera och peppa ungdomar till att ta steget och bli företagare.

Entreprenörskapets uppsida: Utveckling! Och när företaget utvecklas gör jag det i olika roller.

Entreprenörskapets nedsida: Att inte alltid kunna bestämma när man behöver jobba. Är man kundfokuserad så kommer inte alltid jobben när man önskar det.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.