janeaxelsson

På gång med Jane möter Sigrs VD Jenny Ferry

 

SEBs kontorschef Jane i stärkande promenadmöte med Sigrs VD Jenny.

______________________________________________________________________

Jenny Ferry är tjejen som är VD och delägare i cykelkonfektionsföretaget Sigr. Steget till att själv bli entreprenör togs för tre år sen men företagandet har alltid funnits nära hennes hjärta. Hon har som konsult varit med och bidragit i affärsutvecklingen av mer än trehundra nystartade företag. Följ med på ett spännande möte.

Första affärsidén var en kaninfarm hemma i garaget
Jenny är uppvuxen på Teg tillsammans med en syster, två bröder och tillåtande föräldrar.
– Mamma och pappa uppmuntrade oss till mod och nyfikenhet. Om det var så att vi ville resa jorden runt, då var det bara att börja spara, berättar Jenny med glöd.
Hon beskriver att på den tiden var det inte så accepterat med företagande och det fanns alltid risken att få slagord sprayat på garagedörren. Trots detta tog Jenny tidigt intryck och fann förebilder i de två entreprenörerna som bodde på samma gata. Det var Mats-Åke på Teg och Jonas Bergh som båda var i vitvarubranschen, men den senare sadlade om till mäklare.
– Det här var två spännande familjer att se upp till, minns Jenny.
Sen tog bästa kompisens pappa steget och startade ett urmakeri i sitt garage. Och hos Jennys familj fanns ett dubbelgarage.
– Den tillåtande kulturen i hemmet gjorde att vi kunde utveckla en hel kaninfarm i garaget. Det började med att min syster ville ha en kanin att sköta om, hon har alltid varit omsorgsfull och är idag läkare. Jag funderade mer över hur många vi skulle kunna ha för att göra affärer, berättar Jenny med glimten i ögat.
Systrarna byggde burar och sålde kaniner och först när högstadiet var slut avvecklades farmen.

En tur och retur till Stockholm och världen
Efter studier på Handelshögskolan var det dags att lämna Umeå och lyfta blicken globalt. Både Jenny och hennes man jobbade sen med hela världen som arbetsfält.
– Det var barnen som bodde i Stockholm, och vi var mest på resande fot, berättar hon. Det blev ohållbart ur ett familjeperspektiv och de tog beslutet att flytta hem för att ge barnen en tryggare uppväxtmiljö.
– Det blev tuffare än vad jag förväntade mig när det visade sig vara en kötid på ett år till förskola/dagis och vi byggde hus samtidigt som vi båda fortsatte resa internationellt, fortsätter hon.
Det blev inte genomförbart i längden så båda två bytte till lokala jobb i Umeå. Det är många som vid det här laget känner Jenny från tiden som affärsutvecklare på Almi, eller konsult på Gate88.

Från idé till egen fabrik i Kina
Sigr som bolag har nu varit igång i tre år. De är fyra vänner som gick samman och fokus var att göra något inom sport och konfektion. Ägarkvartetten består av en kines (Raimen), en britt och två svenskar som kompletterar varandra med superkrafter och kompetenser. Jenny hade redan jobbat med Raimen i över tio års tid. Han var den mest pådrivande om att det nu var dags att starta ett eget bolag.
– Efter diverse analyser landade vi i att cykelsporten är en växande marknad. Och landsvägscyklister är en global målgrupp som gärna lägger en slant på sin sport, berättar Jenny.
Sigrs profil är skandinavisk design för de som gillar att vara ute. De har idag flest kunder i de länder som gillar att resa till Sverige. Största marknaden är i Europa följt av Japan.
– Sen två år tillbaka har vi en egen toppmodern fabrik i Kina med arton sömmerskor. Överkapaciteten säljer vi till andra klädmärken, säger hon.
Sigr vill äga och ha kontroll över hela kedjan från idé till färdig produkt. De vill inte riskera att tillverkningen skulle utgöra den trånga sektorn så att produktionen inte kan flyta på i takt med efterfrågan. Kläderna designas i Umeå och skickas digitalt till Kina.
– Förutom att vi fokuserar på hållbarhet vill vi också påverka att cyklingen blir mer jämlik globalt. Vi har fyra cykelklubbar i Umeå som testar och utvärderar våra produkter, fortsätter hon.

Motgångar och ”Umeåkultur”
Jenny beskriver sin drivkraft som hon alltid haft i yrkeslivet som handlar om att hon vill utveckla och förändra. Hon berättar också om bolagets första motgång.
– Vi var ytterligare en delägare vid starten, vars fru tyvärr insjuknade i cancer. Vi hade alla en öppen och ärlig dialog om detta, och enades om att alla behöver kunna satsa i ett startup skede. I själva starten är det så mycket gasa och nu blev vi alla perplexa över den oväntade situationen. Allt kändes olustigt. Det lärde dock oss alla mycket. Men framförallt att livet pågår jämnt.
– Att hantera olika falska mejl och spam med olika hot om stämning från amerikanska advokater kan också ta på krafterna, berättar hon.
Jenny känner en stor tacksamhet för den kultur som finns i Umeå.
– Här är en tillåtande och öppen stad där alla tillåts vara sig själv. Vi är generösa med varandra och delar gärna erfarenheter, berättar hon med glädje.

Energiuppladdning i naturen
Jenny jobbar gärna hårt och mycket men laddar emellanåt med energi genom att paddla havskajak, eller åka skidor om det är vinter.
– Jag kan paddla i flera timmar, helt avstängd från omvärlden, ensam eller tillsammans med andra.
Hon bor med sin familj i Villanäs med närhet till skogen och älven.
– Att vara med barnen är ett bra sätt att verkligen kunna vara i nuet, säger hon.
Även om bolaget Sigr hittills kan tyckas som litet har det ändå lyckats göra intryck i omvärlden. Under hösten var de inbjudna att tala vid ett event hos svenska Chamber of Commerce i New York. De stod på scenen tillsammans med giganter som HM, Fjällräven och Nudie Jeans. Det kommer bli spännande att framgent följa företaget på sin resa.

Fem snabba med Jenny:
Familj: Fantastiskt stödjande maken Tomas, dottern Ronja 13 år och sonen Zack 11 år.
Aktuell: Sigr var nominerad i klassen Årets Marknadsförare i samband med Umeågalan.
Tacksam: För all hjälp med kontakter, nätverk och möjligheter genom Enterprise Europe Network i Umeå och Uminova Innovation.
Superkraft: Bygga team med tillit, att skapa och känna tillit. Hon poängterar att ordet tillit blir detsamma fram och baklänges. Och det betyder att båda parter behöver känna det för att kunna bygga team.
Hållbarhet: Vill förhindra att plast hamnar i haven därför satsar Sigr på återvunnet material från fisknät till sina kläder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.