janeaxelsson

På gång med Jane möter delägaren Charlotte på Mohv

Jane Axelsson och Charlotte Forsberg i gåmöte längs med Umeälven

_____________________________________________________________

I vår firar Charlotte Forsberg tillsammans med sina två delägare och personal på mäklarfirman Mohv i Umeå 5-års jubileum. Verksamheten i det egna bolaget Drömhem i Umeå AB, under varumärket Mohv, har haft en stadig tillväxt och tjejerna har fått flera utmärkelser under resans gång. Följ med på ett spännande möte som också bjuder på en liten trendspaning.

 

Sporter och extraknäck under uppväxten

Charlotte är uppvuxen på Mariehem i Umeå med föräldrar och en lillebror. Idrotten blev tidigt en viktig del i livet för henne med simning och fotboll på agendan. Men när simningen övergick till tidig morgonträning samtidigt som innebandyn exploderade som sport så byttes simglasögonen raskt ut mot en innebandyklubba . Charlotte var bl a med och startade Gimonäs CKs daminnebandysektion. Under gymnasietiden så blev det fullt upp med fotboll (Gimonäs CK) och innebandy (IKSU).

Vid sidan om sporten fanns också utrymme för extraknäck. Hennes mamma var dagbarnvårdare och tack vare det fick Charlotte en kärlek till barnen som i sin tur innebar en kontaktyta till jobb.

– Jag var nog bara 12 år vid mitt första jobb som barnvakt och det blev åtskilliga timmar, berättar Charlotte.

Senare blev det också jobb som fotbollsledare på somrarna samt postiljon. Efter att ha läst ekonomi på Östra Gymnasiet utbildade hon sig till lärare i svenska/So med tillval idrott för årskurs 1 – 7.

– Jag gillade framförallt undervisningen och att få elever att lära sig och utvecklas, berättar hon.

På minussidan fanns all tid med administration, stundtals långa beslutsled, stora barngrupper och brist på resurser.

– Det var mer påtagligt i yrket under en period då vi bodde Stockholm, säger hon uppriktigt.

Från läraryrket till mäklare

Efter en tid i Stockholm, med sin sambo och numera man Claes, blev hemlängtan så småningom för stor och familjen återvände till Umeå, som då vuxit till fyra med sönerna Elliott och Mille. Under sin andra föräldraledighet fick Charlotte tid att reflektera över sitt karriärval.

– Första tankarna hade kommit redan i Stockholm när vi sprang på många visningar. Yrket verkade vara socialt och intressant. Ett flexibelt och varierande arbete, säger hon.

Så när sonen Mille var dryga året började Charlotte pendla till Skellefteå för studier till fastighetsmäklare.

– Jag var verkligen motiverad att studera. Jag var äldre, med erfarenhet och väldigt målinriktad berättar hon med entusiasm.

Charlotte gjorde sin praktik på en mäklarbyrå i Umeå (Boporten) vilket ledde till en anställning som fastighetsmäklare.

– Jag hade bra arbetskamrater där Rose-Marie Brontén alltid fanns till hands när man hamnade i situationer man aldrig tidigare varit med om. Hon hade erfarenhet och varit med om det mesta, hade alltid lösningar och bra svar, aldrig rådlös berättar Charlotte vidare.

På egna ben

Efter ett antal år i den rollen så lockade nya utmaningar. En vilja att fortsätta och verka i yrket men att få göra det som sin egen och helt enkelt sätta ihop sitt ”dreamteam”.

– Jag och min kollega Malin Persson startade Mohv tillsammans med Lina Bennervall. Vi hade alla samma dröm om att driva eget, gemensamma värderingar, hur vi ville bygga företaget, marknadsföring, bästa affären, ledarskap osv.

– Vi valde att bli franchisetagare för Mohv, som var ett etablerat och modernt varumärke med en tydlig affärsmodell och support. Ett varumärke med framåtanda, där allt inte behöver vara lika.  Det var en fördel för att snabbt komma igång i verksamheten, och med ett varumärke som kändes modernt och nytt och som synkade med våra värderingar säger Charlotte.

De har nyligen firat 5-års jubileum och är idag nio anställda mäklare plus assistenter.

– Det har varit en spännande tillväxtresa och två gånger har vi inom kedjan vunnit priset som Årets Kontor. Vi har också hyllats för vår höga kvalitet där både säljare och köpare är nöjda med vårt arbete, vilket betyder mycket för oss, uttrycker Charlotte med stolthet.

De har länge varit ett team med bara tjejer, även om det i sig inte har varit något självändamål. Men sen i höstas finns en kille, Simon, med i arbetsstyrkan. Och inom kort öppnar de ett fysiskt kontor i Hemavan med en fast mäklare på plats.  Mycket som händer med andra ord.

Charlotte beskriver att hennes superkrafter är engagemanget för både kunder och verksamhet samt en förmåga att kunna anpassa sig till olika människor och deras behov. Från läraryrket har hon med sig egenskapen att kunna organisera och skapa bra struktur, ofta pedagogisk, vilket kan möjliggöra en fungerande vardag i kombination till det hektiska mäklarlivet. Tillväxtresan som egenföretagare har förstås inneburit uppoffringar i tid.

– Det har tagit tid från familjen, och tid från mig själv i anspråk. Nu har jag bestämt mig att ha minst en ledig vardagskväll och vara ledig på helgerna, säger hon.

Samtidigt beskriver hon också att det är en livsstil att vara mäklare och det finns flera äldre i branschen som aldrig går i pension.

Påverkan i coronatider, trender och i spåkulan

I dagens rådande coronatider erbjuder Mohv visningar på individuella tider. De upplever också en viss avmattning av köpare till smålägenheter då den målgruppen kanske blivit mest påverkade. Även om allting fortfarande säljs, kan processerna ta längre tid. Dock märker de inte någon större prisnedgång.

– Vad gäller trender i inredning så har färgskalan länge varit vit men går nu alltmer mot färg. Även inslag av naturmaterial har ökat, avslöjar Charlotte.

I spåkulan om vart Mohv Umeå befinner sig om fem år så siktar de på att i vart fall vara tio mäklare och det kan också vara aktuellt med fler kontor. Men det är inte kvantiteten i affärer som är det avgörande utan snarare att ha rätt team och fokus på hög kvalitet, avslutar Charlotte.

Fem snabba med Charlotte:

Familj: Maken Claes som är egen företagare, sönerna Elliott 18 år och Mille 15 år.

Bor: På Haga i ett klassiskt egnahemhus från 50-talet, som byggts ut.

Fritidsintressen: Hela familjen gillar idrott och både jag och maken har varit fotbollstränare och innebandytränare för barnen. Stuga i Hemavan där vi uppskattar att åka slalom.

Drivs av: Jag är en tävlingsmänniska genom idrotten och gillar utmaningar.

Laddar energi: Att vara med familjen i Hemavan, idrotta, delta i barnens idrott, se en film eller serie tillsammans med familjen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.