Nej till snusförbudet

Under förra veckan antog Kommunstyrelsens arbetsutskott förslaget om att införa så kallad ”tobaksfri arbetstid” – det vill säga tvinga kommunanställda att sluta snusa! I en intervju för SVT antyde Lennart Holmlund att de anställda som bröt mot förbudet skulle kunna straffas med sänkt lön! Idag tvingades däremot den tidigare så samstämmiga Kommunstyrelsen att backa från förbudet som väckt upprörda känslor i Umeå (se artikel i VK).

Rättvisepartiet Socialisterna anser att en arbetsgivare absolut INTE kan lägga sig i frågan om rätten att snusa på detta sätt. Vi tycker givetvis att det är viktigt att kommunen aktivt arbetar för att minska tobaksanvändingen bland sina anställda och även bland Umeås kommuninnevånare. Samtidigt så anser vi att kommunens anställda måste ha rätt att SJÄLVA BESTÄMMA om de vill snusa eller inte – även under arbetstid. Vi förutsätter att de anställda själva har förmågan att avgöra i vilka situationer det är olämpligt att lägga in en prilla.

Vi menar att ”snusförbudet” är ett sällsynt grovt utslag av storebrorsmentalitet som på sikt riskerar att leda till ett system av angiveri. Mentaliteten hos makthavarna blir mer och mer av släng samhällets stödåtgärder överbord, lägg ansvaret på individen. Och som pricken över i:et – hota med sämre lön. Detta är en viktig principiell fråga – och skulle förbud som detta gå igenom så öppnas dörren för fler angrepp på folk som inte för ett ”exemplariskt” liv – på folk som äter fet mat och inte motionerar.
 
RS kan inte acceptera en sådan metod. Vi vill hjälpa folk att bli tobaksfria (eller äta bättre) – vilket ofta kräver mindre stress på arbetsplatsen. Däremot avvisar vi, å det bestämdaste, metoden att hota de anställda. När det sedan gäller rökning så vill vi ju även se ett stöd till folk som vill sluta att röka. Ju färre som röker desto bättre. Men vi kan absolut INTE acceptera att en arbetsgivare lägger sig i ifall de anställda röker på sin fritid – d v s på sina raster.
Etiketter: ,

En kommentar

  1. anonym

    ..Vilka förbud, hot,regler ska vi följa? ja , det är inte lätta att stifta i en demokratisk kommun. Jag har sett insidan av kommunens omsorg, den liknar fängelsenormer för våra sjuka äldre kognitivt svaga.De har ingen röst, kan inte säga nej till snusande personal, eller oömma händer.Begränsingsåtgärder var dag, och vi ”blundar” när det passar.Vem passar att vårda, beröra, visa kärlek? Umeå växer ,man ser in i framtiden men glömmer de svaga.vem som får en nypa luft idag beror på hur personalen lägger in sin rast eller har tid att bry sig en stund.Vi kan debattera och konfrontera,men vem ser…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.