Kampen för skolorna fortsätter!

Här är en insändare som jag skrivit tillsammans med mina partikamrater Ingrid Eriksson och Anna Hedlund:

 

Vem svek Sofiehemsskolan på senaste kommunfullmäktige? Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) ville lägga ned skolan, men varför kunde inte de sex partier som ville bevara skolan enas – dessa hade ju en majoritet av rösterna tillsammans?
 
Högeralliansens fyra partier anklagar nu Miljöpartiet (MP) för nederlaget. MP anklagar i sin tur Alliansen. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna (RS), tycker att både Alliansen och MP lät prestigen gå före omsorgen om Sofiehemsskolan.
 
Sedan första stund har RS kämpat för att både Sofiehemsskolan och Östra Ersbodaskolan ska få vara kvar. Därför ville vi, på måndagens fullmäktige, ge 45 miljoner till för- och grundskolenämnden. Pengar som vi fick loss tack vare att vi säger nej till Kulurhuvudstadsåret. När det stod klart att det inte fanns någon majoritet för den summan var vi beredda att förhandla. I diskussionerna med MP påpekade vi det absurda i deras ställningstagande som innebar att de skulle medverka till att Sofiehemsskolan lades ned – trots att MP sa sig vara emot detta – eftersom de inte fått någon fullständig garanti för att inte Ö:a Ersboda skulle få vara kvar.
 
För oss i RS finns det ingen logik i att, av prestigeskäl, säga att om vi inte får fullständiga garantier för att Östra Ersbodaskolan ska få vara kvar – ja, då kan vi inte heller rädda Sofiehemsskolan. Detta var nämligen i praktiken MP:s hållning! Vi anser istället att om Sofiehemsskolan hade räddats så hade det stärkt argumenten för att även Östra Ersbodaskolan ska vara kvar. Om Sofiehemsskolan räddats hade det försvårat för S och V att lägga ned Ö:a Ersbodaskolan – om de nu ville detta. För det skulle se väldigt illa ut om man missgynnat Ö:a Ersboda. Därför ansåg vi att det bästa var att kämpa för båda skolorna.
 
Även när det gäller Alliansen så fanns prestige med i spelet. Vi frågade Moderaternas (M) gruppledare om de inte de kunde tänka sig att ansluta sig till MP:s förslag, alternativt föreslå en skrivning om att även Östra Ersbodaskolan ska bevaras. Svaret var nekande – med argumentet att Alliansen är större än MP. Prestige även från denna sida.
 
När det handlar om viktiga frågor, som berör hundratals elever och föräldrar, måste man vara beredd att släppa prestigen. Det var vi i Rättvisepartiet Socialisterna beredda att göra, efter det att vårt eget alternativ inte kunnat samla en egen majoritet. Men varken Alliansen eller MP, som i ord sade sig vilja rädda Sofiehemsskolan, kunde släppa presigen.
 

Men kampen för de båda skolorna fortsätter. Förhoppningsvis utan den prestige som präglade såväl Miljöpartiets som Alliansens agerande i måndags.

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Helena

    Tack för ert stöd i frågan om Sofiehemsskolan! Både Sofiehemsskolan och Östra Ersboda skolan är fantastiskt viktiga för de boende i områdena , särskilt i en växande stad som Umeå. Ert engagemang känns verkligen genuint. Vi barn och föräldrar på Sofiehem hoppas verkligen att alla partier kan enas i frågan och forsätta kampen för våra värdefulla små skolor!

  2. Johanna

    Ett jättebra inlägg! Jag hoppas att ni politiker kan enas för fortsätter pajkastningen blir det bara förlorare och den största förloraren är barnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.