Nej till Moderaternas ansvarslösa alkoholpolitik – bekämpa alkohol-och drogmissbruk

Det konsumeras mer alkohol per person i Sverige idag än på hundra år. Sedan slutet av 90-talet har konsumtionen ökat med 20 procent och planat ut på en rekordhög nivå.

Den nya och högre nivån på alkoholkonsumtionen beror bland annat på ett hårdare samhälle med arbetslöshet, nedskärningar och ökad press på jobbet. Men den ökade alkoholkonsumtionen beror också på en ökad tillgänglighet. År 2001 infördes lördagsöppet på Systembolaget och sedan 2004 råder i praktiken fri införsel av alkohol från andra EU-länder. Dessutom har antalet alkoholserveringstillstånd ökat lavinartat.

Moderaternas ansvarslösa alkoholpolitik
Moderaterna har varit bland de värsta förespråkarna för ökad tillgänglighet. Partiet har under lång tid gått i bräschen för att införa systemvaror på vanliga matbutiker. Det har gällt starköl och vin, i första hand.

Nu senast föreslog M i Umeå att krogarnas öppettider ska förlängas till klockan 05:00 (när förslaget inte föll i god jord nyktrade man dock till en aning och backade till 03:00). Detta samtidigt som all forskning visar att det alkoholrelaterade våldet sker när krog- och utelivet är som tätast! I Norge innebar en timmes kortade öppettider att våldet på krogarna minskade med 30 procent. Moderaternas alkoholpolitik är totalt ansvarslös.

Ökad totalkonsumtion = ökat missbruk
Ökad totalkonsumtion av alkohol leder till ökat alkoholmissbruk. Detta då personer som är i riskzonen riskerar att tappa kontrollen och hamna i missbruk. Enligt Folkhälsoinstitutet ligger ca 800 000 människor i åldrarna 18-84 år i riskzonen för att utveckla allvarliga alkoholproblem. I Västerbotten handlar det om var tionde invånare som dricker för mycket alkohol. Ungdomar är extra utsatta. 34 % av männen och 26 % av kvinnorna i åldern 16-29 år har riskabla alkoholvanor.

Alkoholen och våldet
Det finns ett klart samband mellan ökad alkoholkonsumtion och ökad våld. Vid åtta av tio misshandelsdomar i tingsrätten har förövaren druckit alkohol. Men även när det gäller grövre våldsbrott, som mord och våldtäkt, finns alkohol ofta med i bilden. En omfattande studie bland fångar på Kumlaanstalten visar att 70 % av de intagna för grova våldsbrott varit påverkade av alkohol då dåden utfördes.
Sänkt alkoholskatt med 40 procent och att slopa Systembolagets monopol skulle ge 2-3 procent ökad alkoholkonsumtion, enligt Folkhälsoinstitutet. Resultat: 260 fler dödsfall, 1 600 fler fall av grov misshandel och 1,6 miljoner fler sjukdagar.

Rättvisepartiet Socialisternas Enhetslista kämpar för:
* rusta upp missbruksvården – fler avgiftnings- och vårdplatser
* stoppa sänkt alkoholskatt och försäljning av systemvaror i livsmedelsbutiker
* nej till förlängda öppettider på krogarna
* avskaffa alkoholreklam och sponsring – nej till all krogreklam på skolor / universitet
* bekämpa den nya alkoholkulturen – minska totalkonsumtionen och därmed missbruket

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.