Eftervalskampanjen måste börja nu

Det är uppenbart att den borgerliga politik som det ”rödgröna” blocket förde fram inte förmådde att mobilisera basen bland socialdemokrater och vänsterpartister.

S-ledningen har accepterat nästan alla skattesänkningar som Alliansen har genomdrivit; Topparna inom V och MP har övergett sitt EU-motstånd. Till detta kommer den mediafixerade s k ”valrörelse” som Sahlin, Ohly och MP-språkrören bedrivit. Den ställde S- och V-gräsrötterna vid sidan om. Valrörelsen understryker hur lika blocken har blivit. Både vad gäller politik och vad gäller arbetsmetoder. Istället behövs nu en Eftervalskampanj.

Lokala och regionala rådslag. Eftervalskampanjens nästa mål måste bli att samla folk – från arbetsplatser, lokala fack, skolor, hyresgäst-, pensionärs- och invandrarföreningar – till lokala och regionala rådslag för att diskutera hur, och framför allt för vilka krav, som protester ska organiseras mot den fortsatta högerpolitiken efter valet. Ett viktigt inslag i diskussionerna måste bli att utvärdera varför den politik Sahlin, Wetterstrand m fl fört ”stött bort” ett tidigare övertag bland väljarna.

Sedan vi bildade ett eget parti har vi blivit kontaktade av, eller själva tagit kontakt med, andra organisationer och individer. I vissa fall har detta lett till upprättande av vänskapliga relationer. Exempelvis genom att skriva och publicera angelägna insändare. I ett fall har kontakterna gått längre. Här för vi idag diskussioner för att klarlägga dels i vilka frågor som vi har samma, eller liknande, uppfattningar. Dels i vilka frågor som vi skiljer oss åt. Syftet med diskussionerna är att pröva om samsynen håller som avstamp för en riksomfattande, partibyggande, verksamhet. Men redan innan en fullständig klarhet uppnåtts kommer vi att vara en pådrivande kraft för att ta striden mot den högerpolitik som kommer att bedrivas efter valet.

Vi ser framtiden an med tillförsikt. Den egna partibildningen från i mars har öppnat för en inriktning mot arbetsplatserna och för enhetssträvanden. Detta tillsammans med aktiva arbetargrupper, lokala fack och andra socialister. Vi förbereder oss för framtida kraftmätningar med kapitalägare och deras politiska allierade. Eftervalskampanjen går djupare än till ”vänsterenhet” inför enskilda händelser. Vi kan känna både självförtroende och optimism inför eftervalsarbetet – lokalt, nationellt och på det internationella planet.

 

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Kristoffer

  Hur kan ni kalla det för ett lyckat val när ni tappat 2 av 3 mandat? Ni gjorde ert sämsta val på mycket länge. Samtidigt som partiet ni lämnade gick fram överallt. Visar inte det att ni hade fel? Var inte argumentet att ni lämnade partiet för att kunna växa, istället gjorde ni ett jättetapp?

 2. Kristoffer

  Kommer ni fortsätta att kalla er för RS-Enhetslistan eller kommer ni att byta namn?
  Känns ju lite konstigt att behålla ett namn som ni själva tycker är så kritiserat? Om kritiken är så hård som den man kan läsa på hemsidan skulle ni väl snarare vilja göra er av med namnet på organisation och tidning illa kvickt?
  Tycker snarare att ni verkar vilja behålla namnet för att rida på det goda ryktet.
  Återigen till valresultatet som du inte ville svara på.
  Hur kan ni se detta historiska tapp som en framgång? Tror ni inte själva att ni gått fram som övriga RS om ni varit kvar i organisationen?

 3. fd socialdemokrat

  Hej, jag vet att ingen av er lyssnar men jag stångar mitt huvud blodigt ännu en gång ändå.

  Vid talet på valnatten sammanfattade Mona Sahlin utan att veta det, orsaken till Socialdemokraternas sämsta val någonsin.

  ”Vi har varit ute i Tensta, Rinkeby och kämpat för invandrare och invandringen”

  Problemet är bara att jag bor inte i Tensta, jag är inte invandrare och jag har inte kännt mig omhändertagen i en enda fråga sista 8 åren.

  Inte någon annan heller av mina fattiga arbetsklassvänner.

  Kämpa gärna för invandrare, det är fint.
  Men då får ni söka stödet där med.

  Lycka till.

 4. Luren

  De kommer inte att kalla sig något som liknar Rättvisepartiet Socialisterna. Enda anledningen till att de kunnat ställa upp med namnet RS(e) är att de inte registrerat det. Som om Hägglundarna vill registrera ett namn så blir det något annat. Bedragarnas Riksförbund kanske.

 5. s

  Det är bara att buga och bocka för ett mandat. Förföljda av högerexremister och rabiata offensivare är det onekligen en prestation.
  Det finns politiskt hopp.
  S.

 6. Kristoffer

  Ja, det är fruktansvärt. Jag läste om hur ni i enhetslistan ägnade er åt trackasserier, förföljelse och omringande av socialistiska valarbetare.
  Om jag inte minns fel var ni emot att omringa och stoppa rasistiska möten, men gör det mot socialistiska valarbetare?
  Hur kan ni agera på det viset, om ni valt att arbeta själva istället för att störa andra kanske ni haft bättre resultat?

 7. Lasse

  Verkar som att ”Kristoffer” har väldigt mycket fritid eller så tillhör han kanske RS-riks, som RS-Umeå bröt sig ut från? Samma RS-riks som stalkar reda på RS-Umeås medlemmars flickvänner på nätet & kommenterar deras bloggar…

  Klokt val att bryta, de verkar inte kloka.
  Forsätt jobba på Janne!

 8. Kristofer Lundberg

  Jag måste säga att det bär bara utför. Den ena lögnen är värre än den andra. Janne din och din svans politiska urartning har aldrig varit tydligare.
  Ni använder er av stalinisternas lögner för att rättfärdiga er. Vad är nästa steg?
  En lögn blir inte sann bara för att den upprepas, den blir inte heller mer sann för att man för var gång man berättar den förvärrar innehållet.
  Med era senaste attacker mot RS Göteborg kan jag bara säga att det knappast finns någon som kan ta er på allvar. Inte ens stalinisterna använder era argument.
  Lögnen är ert enda vapen, när ni tappat allt annat.
  KL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.