Anklagelser och spekulationer om Assange

Wikileaks grundare och frontfigur, Julian Assange, som suttit häktad i Storbritannien, har nu släppts fri mot borgen. Assange står fortfarande aklagad för ett fall av våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt ett fall av olaga tvång, och rättsprocessen kommer att återupptas efter nyår. Brotten ska ha inträffat vid Assanges besök i Sverige dit han inbjudits av Socialdemokratiska broderskapsrörelsen. 

Anklagelserna om våldtäkt kommer från den kvinna som Assange bodde hos under sina två veckor i Sverige samt från en annan kvinna. Ord står mot ord. Assange hävdar att han haft tillfälliga relationer med kvinnorna men att det skett med deras medgivande.

Anklagelserna mot Assange har omgärdats av spekulationer. De kommer vid en tidpunkt när Assange gjort sig till fiende med all världens diplomater och underrättelsetjänster. Den svenska åklagarmyndighetens agerande har också ifrågasatts då en anhållan av Assange först utfärdades och sedan drogs tillbaka med motiveringen att misstankarna avfärdats. Till sist anhölls Assange ändå i sin frånvaro och blev internationellt efterlyst.

Anklagelser om våldtäkt är inget som kan avfärdas lättvindigt. Om det ligger någon sanning bakom anklagelserna om våldtäkt är upp till en domstol att avgöra. Vi kan bara hoppas, för Assanges och för de målsägande kvinnorna skull, att en eventuell rättegång ska ske på ett korrekt sätt – utan politiska påtryckningar. Frågan är dock om det är möjligt i detta fall.

Det finns på förhand två tydliga förlorare i denna rättsprocess. Dels Julian Assange och Wikileaks vars avslöjanden svärtas ned av våldtäktsanklagelsen. Dels de båda kvinnorna vars historia alltid kommer att ifrågasättas även om de får rätt i domstol. De enda vinnarna i denna process är de krafter som vill flytta uppmärksamheten bort från innehållet i Wikileaks avslöjanden.

DN, SvD

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.