Umeå kommuns personlighetstest = skandalös ledarskapskultur

Användningen av MMPI-testet brott mot anständigheten
Men testerna är också ett tecken på den ledarskapskultur som utvecklats bland kommunens högsta politiker och chefer. I detta fall tycks de se sina anställda som livegna! För hur kan annars en arbetsgivare komma på att tvinga sina underlydande att besvara frågor som:
– Är du nöjd med ditt sexliv?”,
– Går du i kyrkan eller deltar du i religiösa möten?,
– Äter du onyttig mat,
– Är din avföring växlande trög/lös?
 
Exorcism hör inte hemma i personalpolitiken
I en annan del av testet har de anställda fått bedöma sin förmåga att gå i trappor samt tvingats redovisa om de kan rabbla alfabetet baklänges.
För de som inte vet brukar konstarten att kunna rabbla alfabetet baklänges – i skräckfilmer som exempelvis ”Exorcisten” – enbart behärskas av personer som blivit besatta av djävulen och som därför behöver en exorcism – vilket betyder att de får djävulen utdriven ur kropp och själ!
Jag är fast i tron att Umeå kommunens anställda INTE är besatta av djävulen. Jag är helt enkelt övertygad i denna min tro!
Men efter detta direkta ÖVERGREPP mot personalen är jag osäker på om detsamma gäller för de politiker och chefer som är ansvariga. Mer om detta nedan.
 
Åter till personlighetstestet MMPI:
Testet används i normala fall inom psykiatrin för att undersöka depressioner och, enligt uppgift, också inom rättspsykiatrin. Kommunens sätt att tvinga sina anställda att besvara psyktestet kan innebära brott mot A. grundlagens regeringsform samt B. mot personuppgiftslagen (PUL).
 
Test-drabbade anses ha problem med arbetsuppgifterna
Detta enligt sina arbetsledare. Och med en personalstyrka på ca 10 000 måste det finnas problem. Men frågan är hur dessa anställda ska behandlas? Det har betraktats som arbetsvägran att inte svara på frågorna, något som kan leda till disciplinära åtgärder, i värsta fall till uppsägning. Bedömningar har lett till att några anställda har fått beskedet att de besitter en lägre prestationsgrad än de borde ha.
Andra anställda har blivit hänvisade till arbetsuppgifter inom ett annat verksamhetsfält än man arbetat i tidigare. Enligt tidningen Kommunalarbetaren fick en anställd, på basis av testet, valet mellan att säga upp sig själv eller att bli uppsagd – med dåliga omdömen. Tala om ett val mellan pest och kolera! Om dessa tester utgör brott mot grund- och personuppgiftslagen (två av Sveriges tyngsta lagar) så innebär anständigheten följande:
1. de anställda måste ÅTERFÅ sina tidigare (eller jämförbara) jobb,
2. de drabbade måste erhålla ett mindre, eller STÖRRE, skadestånd för a) ekonomiskt bortfall och b) psykiskt lidande,
3. personalen måste få en OFFENTLIG URSÄKT av ansvariga politiker och av personalchefen.
 
Varför då bråka om bossarna har backat – därför att MMPI-testerna utgör ett uttryck för en osund ledarskapskultur
Denna ledarskapskultur har utvecklats bland kommunens högsta politiker och chefer.
Personlighetstestet är det hittills värsta, men ABSOLUT inte det första, exemplet på att kommunens bossar verkar tycka att det är självklart att köra över de anställda. Andra exempel:
för låg personaltäthetinom bland annat äldreomsorg,
cykel inom hemtjänsten– även snöiga och kalla vinterdagar då något annat än bil är orimligt,
metoden att införa hela-tiden-projektet på: flera anställda tvingas nu själva att jaga arbetstimmar, får att nå upp till en heltid som tidigare var självklar; anställda tvingas nu arbeta fler helger; anställda tvingas nu arbeta fler delade turer,
lustkontraktet: kommunens ledning ville tvinga de anställda inom äldreomsorgen att skriva under ett kontrakt där de fick lova att ”visa lust och vilja för arbetet” (vilket givetvis raderar ut all vilja att föra fram konstruktiva förslag på hur mycket bättre arbetsmiljö, och brukarvård, skulle bli med mer personal – för vem skulle våga),
hälsoprojektet: personal på vissa arbetsplatser har tvingats väga sig och uppge vad de äter!
snusförbud för alla anställda – ett förslag som drogs tillbaka efter protester!
Så MMPI-testet har dragits tillbaka. Men ledarskapskulturen består. Liksom oförrätterna mot de anställda som drabbats av dem.
 
Det har kommit till min kännedom att flera anställda har bett frågvisa arbetsgivare att dra … dit där det är varmt, folk har horn i pannan, klövar på fötterna samt är utrustade med en treudd. Detta gläder mig. Mycket.
 
Bossarna och behovet av kulturrevolution
Men, med tanke på vad jag skrev inledningsvis (att jag var stark i tron på att kommunens personal inte var besatta men att jag var osäker när det gäller vissa bossar), så vill jag uppmana kommunens anställda att inte önska vissa chefer att åka till ovan angiven plats. Om mina misstankar stämmer så kommer bossarna bara hem – och kan bilda chefsgäng. Detta riskerar att gör dem kaxigare. I media hävdade exempelvis en av cheferna, inledningsvis, att kommunen KAN tvinga anställda att genomgå testerna – och försvarade även uppfattningen att ett ”svagt” resultat i testet kan innebära förlust av jobbet. Först efter de första rubrikerna i riks- och lokalpressen backade ansvariga.
 
Min slutsats är att det behövs en ”kulturrevolution” bland kommunens högsta politiker och chefer. Speciellt inför 2014. Den kraft som kan åstadkomma denna kulturrevolution måste komma underifrån. För att skapa ett sundare förhållande mellan bossar och personal måste facket och dess medlemmar få vetorätt mot chefer som överskrider sina befogenheter. Huruvida facket ska få rätt att utföra exorcism kräver en stunds eftertanke.
 
Men, om brott har begåtts, då ska de anställda:
a) återfå sitt jobb – eller ett likvärdigt,
b) erhålla skadestånd,
c) samt en ursäkt.
Detta kräver inte någon längre betänketid för att inse.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Bergis

    Håller med i allt du skriver! Att dom här antidemokratiska och auktoritära metoderna som kan liknas vid fascism kunnat växa fram och slå rot i en kommun som Umeå är djupt oroande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.