V har många goda skådespelare – Lasse Jacobsson gör en utmärkt Hamlet

Är det elakt att jämföra Lasse Jacobsson (V) med figuren Hamlet? Läs nedan och avgör sedan själv.

I lokaltidningarna kunde vi förra veckan läsa att vänsterpartiets Lasse Jacobsson är ”jätteupprörd och besviken” över att Apberget ska rivas under det att den nya gallerian Utopia byggs.

Jag instämmer med alla de Umebor som vill ha Apberget kvar. Platsen är viktig för folk som vill träffas och äta glass i solen samt för politiska, sociala och kulturella evenemang. Om Apberget försvann för gott vore detta en verkligt stor förlust. Dessutom har umebor kunnat tala från denna plats i decennier – långt före att Apberget byggdes.

Men åter till redan nämnde Jacobsson. Han undrar nämligen om Umeå är ”en kommun som bugar och bockar för starka fastighetsägare?” Frågan är minst sagt berättigad! Vi var många som ställde oss den då Vänsterpartiet (Jacobssons parti) först var emot en flytt av stadsbiblioteket så sent som bara nio dagar före valet 2010 och sedan ändrade sig strax efter valet. Jacobssons ”jätteupprörd” blir underhållande, av den tragi-komiska sorten, med tanke på att den som läser Jacobssons artikel luras tro att han är yrvaket överraskad av beslutet. Men så är inte fallet. Lasse Jacobsson är ordförande för Tekniska nämnden, ledamot i kommunstyrelsen och ersättare i kommunstyrelsens Arbetsutskott (kommunens regering).

Lasse Jacobsson är alltså direkt och omedelbart, likt en minister fast för en kommun, personligt ansvarig för det som händer i Umeå. Dessutom är han som ordförande för just Tekniska nämnden extra ansvarig för följande frågor: den uteblivna förbättringen av luftmiljön i centrala Umeå, flytten av Stadsbiblioteket, det nya Äventyrsbad som, enligt Länsstyrelsen, riskerar att skapa en ”trafikinfarkt” längs Östra Kyrkogatan (ÖK).

Så när Lasse Jacobsson kritiserar Umeå kommuns agerande kritiserar han alltså sig själv, sitt eget parti samt sin koalitionspartner Socialdemokraterna. Men det framgår liksom inte då han med en skådespelares påhittade yrvakenhet låtsas överraskad av att Apberget ska rivas.

Detta inte är första gången som Jacobsson är ute med en bitande skarp kritik – mot sig själv. I samband med utförsäljningsplanerna av Scharinska Villan var Jacobsson en av de röststarkaste kritikerna. Han hördes han. Samtidigt hade han, och hans eget parti, röstat för det lokalförsörjningsdirektiv som låg till grund för försäljningen. Då frågan om Scharinska kom upp våren 2012 satt Jacobsson, även vid detta tillfälle, i Kommunstyrelsens Arbetsutskott (Umeås regering). Och det var detta Arbetsutskott som tidigare (2009) gett ”go ahead” åt den s.k. försäljningslista på vilken Scharinska Villan ingick. Sådant ska en ordförande i Tekniska nämnden känna till. Jacobssons kritik, i samband med förslaget att sälja Scharinska Villan, var därmed riktad dels mot honom själv, dels mot hans egna partikamrater, dels mot regeringspartnern Socialdemokraterna.

För den som vet vilka som styr Umeå (dvs Vänsterpartiet och Socialdemokraterna) kan Jacobssons allt oftare och allt upprördare kritik mot sig själv, sitt parti och sin koalitionspartner framstå som ett stycke lyckad vardagskomik. Men skrattet fastnar i halsen när man inser att Jacobssons agerande i själva verket utgör en del av en Politisk Metod. En del av Vänsterpartiets Politiska Metod.

Metoden har två sidor. Den ena sidan går ut på att Vänsterpartiet vill vara med då det är kul att styra kommunen. Den andra sidan går ut på att kritisera beslut som umeborna inte gillar. Eftersom umeborna inte gillade flytten av Stadsbiblioteket var V emot den. Före valet. Sedan erbjöds man att styra stan med S. Detta innebar att V gjorde en helomvändning och stödde flytten. De stödde sedan skrytprojektet Kulturhuset/väven på kajen dit stadsbiblioteket ska tvingas flytta. Det innebär också att V ansvarar för nedskärningar på nattpersonalen inom äldreomsorgen. Detta i utbyte för att (V) har fått en kommunalrådspost, andra politiska positioner och utrymme i media – som alla kommunalråd får.

Men ibland blir det alltså tungt att styra. Och då (V) nu sitter i koalition med (S) kan partiet inte bara byta position som de gjorde i frågan om Stadsbiblioteket för att få styra tillsammans med (S). Därför har Vänserpartiet utvecklat en ny svekmetod. Den Dubbla Svekmetoden. Å ena sidan röstar man med S även för det folk inte gillar. Å andra sidan går man ut och kritiserar de egna besluten. Detta innebär att man dels sviker Umeborna, t ex man röstar för förslag som försämrar luften i Umeå. Å andra sidan sviker man sin Koalitionspartner (S) eftersom man låtsas att ”kommunen” (alltså S) är det parti som står för det obekväma. Exempelvis en ändlös rad av brott mot miljölagarna.

Vänsterpartiet räknar kallt med att få umebor vet att V själva tillhör kommunens regering. Detta är förstås djupt oärligt och förutsätter att ingen – varken journalister eller andra politiska partier – sticker hål på bubblan.

Inför den budget som ska tas den 28 oktober har jag många önskningar. Låt mig nämna två små:

* pengar så att Apberget snart står på plats igen så att jag och andra kan stå där – många tycker faktiskt att jag hör hemma på Apberget, så det så!

* att Lasse Jacobsson, och Vänsterpartiet, efter alla tillfällen, slutligen besvarar den fråga Hamlet grubblade över: to be or not to be” en del av Umeås regering?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.