Alliansen vill gynna fastighetsspekulanter

Alliansen vill i sin budget för Umeå kommun sälja ut en tredjedel av Bostaden AB’s lägenhetsbestånd. Om så sker kan stora dolda tillgångar överföras till privata fastighetsspekulanter. Kommunen har en dold jätteförmögenhet på 11,6 miljarder, som inte redovisas i bokföringen. AB Bostaden är den verkliga guldklimpen vad gäller kommunens dolda tillgångar. Tomter och fastigheter som inköptes och byggdes på 50- och 60-talet, i stans utkanter, betraktas numera som centralt benägna. I Bostadens fall uppgår de dolda tillgångarna till hela 4,5 miljarder! Alliansen vill alltså att en tredjedel av de tillgångarna överförs från kommunens ägo och kontroll, till privata intressen.

Grattis, Christer Olsson – om Alliansen vinner valet…

Om privatiseringarna av Bostaden leder till en omvandling av hyresrätter till bostadsrätter minskar möjligheten för unga att flytta hemifrån – eller studenter att få en lya när de börjar på Universitetet. Se bara vad som hänt i Stockholm där andelen hyresrätter i centrala stan minskat.

Att bygga kulturhuset på kajen kostar 910 miljoner(varav kommunen ska stå för hälften av kostnaden). Först låg prislappen på 700 miljoner, men då tog man inte med kostnader för ”hyresgästanpassningar”. ”Hyresgästanpassningar” betyder i detta fall sådant som kan anses som självklarheter i varje offentlig byggnad; innerväggar, golvbeläggning, färg på väggarna, trappor och utsmyckning. Att detta inte redovisats i den första kostnadskalkylen är inget mindre än en skandal!

Att bygga äventyrsbadet mitt i stan kostar, enligt nuvarande beräkningar, ca 400 miljoner. Om det tillkommer kostnader för ”hyresgästanpassningar” återstår att se. Vem vet? Kanske har kostnaden för en simbassäng ej tagits med i beräkningarna?

Pengar för investeringar finns uppenbarligen. Alliansen (liksom Socialdemokraterna  och Vänsterpartiet) prioriterar skrytprojekten i form av kulturhuset på kajen och äventyrsbadet, framför byggandet av bostäder. Mot bakgrund av skrytprojekten klingar Alliansens engagemang mot bostadsbristen falskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.