Fem promilles skillnad mellan blocken

Budget 2014 21-06

Ibland känns det som om att debatterna i kommunfullmäktige är ett spel för gallerierna. Idag är en sådan dag. Spiric (V) och Holmlund (S) anklagar Alliansen för ”högerpolitik”. Ågren (M) säger att  V/S är oansvariga. Men sanningen är att hela debatten är ett skådespel.

Skillnaden mellan de två huvudblocken i Umeå kommun är nämligen minimal. Av den totala nettobudgeten på nästan 6 miljarder skiljer 27,5 miljoner mellan budgetförslaget från Vänsterpartiet/Socialdemokraternas, å ena sidan, och Alliansen, å andra sidan. Detta är knappt fem promille (!)

Fem promille av ”högerpolitik”, eller fem promille av ”oansvar”. Fem promille att gnabbas om.

De 99,5 % som de båda huvudblocken är överens om är nedskärningar inom äldreomsorg, skola, barnomsorg, handikappomsorg, brandkåren, snöröjning och underhåll av fastigheter. De är också överens om kulturhuset på kajen och bygget av ett äventyrsbad mitt i stan. Detta innebär byggkostnader på hela 910 miljoner för kulturhuset(varav kommunen ska stå för hälften av kostnaden) och, med nuvarande kostnadskalkyl 398 miljoner för äventyrsbadet. Denna kostnad kan dock öka.

Mitt parti, Arbetarpartiet, presenterar en budget som skrotar skrytprojekten och därmed kan satsa på basverksamheterna – exempelvis personaltätheten inom skolan och omsorgerna. Därmed kan man säga att Arbetarpartiet ÄR den politiska oppositionen i Umeå – mot de båda huvudblock som blir allt mer lika varandra.

 

 

 

5 kommentarer

 1. Seth

  Precis vad jag kommenterat i en tidigare insändare ! Majoriteten i Umeå har valt socialdemokraterna och moderaterna. Det är dessa som för Umeå:s bästa skall bilda styret och komma överens. Att blanda in vänsterpartiet, som ett minoritetsparti och tilldela en kommunalrådspost till företrädaren, är ett hån mot oss väljare ! Rikspolitiken har samma ohederliga sammansättning, med ministrar i partier som knappt kommit in i riksdagen, men som leder tunga departement. Nu ser vi hur det har gått med skolpolitiken, socialpolitiken etc. etc.

 2. Seth

  Allt sitter ihop ! Kulturväven, tänkta badhusbygget, IKEA och BESÖKSNÄRINGEN ! Var skall våra besökare, turister som kommer med buss, husbil och husvagnar parkera sina ekipage, när kajen är ”borta”. Nya p-hus ligger inte i paritet att byggas med nuvarande stora projekt, och husbilar och husvagnar ryms knappast i ett p-hus. Dessutom kommer antagligen besökande till IKEA att besöka centrum, var skall dessa parkera ? Gör Nanna till ett snyggt och välordnat parkeringsalternativ, centralt gynnar handeln ! Ta upp detta, borde beslysas än mer !

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Vi tror inte på fler parkeringsplatser och fordonstrafik i centrum. Umeå behöver snarare ökade satsningar på kollektivtrafiken och minskade utsläpp med tanke på den hälsofarliga luften i centrala stan.

   • Seth

    Det är målet, men var tycker du att vi skall säga till våra inkommande turister med sina större ekipage ? Parkera på kyrkbron ? Parkera på nydala och ta bussen till centrum ? Det finns inte en parkeringsyta inom lämpligt gångavstånd till centrum sedan kajen stängts för väven ! Den här frågan borde bollas till parkeringsutredningen, vore intressant att läsa vad svarar !

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Utgångspunkten måste vara att minska trafiken. Och ärligt talat tror jag inte att turisterna står för en speciellt stor del av biltrafiken och parkerandet. Här är det umebornas egna trafikvanor som måste förändras – exempelvis styras över till en större andel kollektivtrafik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.