Bilväg genom lasarettsparken

Man upphör aldrig att förvånas vad gäller de lokala makthavarnas fullständiga brist på förståelse för Umeås kulturmiljöer.

Nu handlar det om sjukhusparken. I en översiktsplan, som ska beslutas om i kommunfullmäktige på måndag, föreslås att en bilväg ska dras rakt genom parken!!! I översiktsplanen definieras sjukhusparken inte ens som parkområde. Landstingsledningen vill dessutom riva den gamla lasarettsbyggnad som står intill parken.

Översiktsplanen är en enda motsägelse vad gäller parken. På sid 43 står det, helt riktigt, att Sjukhusparken “med de gamla byggnaderna från lasarettets första tid utgör en sammanhållen värdefull kulturhistorisk miljö, vilket borde beaktas vid planering av kompletterande bebyggelse.” På sid 40 står, också helt riktigt, att sjukhusparken är en unik “ lugn miljö och ger en känsla av avskiljdhet mitt i det omgivande bruset”. Jag kan lägga till att för mig är hotet mot sjukhusparken extra smärtsam. Jag växte upp i husen på Klintvägen. Parken var min lekplats under en stor del av barndomen. Här levde vi fan och fick bannor av grannarna. Här smet vi ner i lasarettets kulvertar och fick bannor av vaktmästarna.

Men nu hotas alltså parken av en bilväg. Och det vackra gamla lasarettet av rivning. Umeås makthavare förnekar sig inte. Maken till betongpolitiker – och betongbyggherrar – får man leta efter.

 

9 kommentarer

 1. Fredrik Elgh

  Huvet på spiken – det finns naturligtvis andra möjliga placeringar för (den viktiga och nödvändiga) nya psykiatrin. Till exempel på den stora landstingsparkeringen om man bygger ett (välbehövligt) parkeringshus.
  Fredrik Elgh
  Professor/överläkare
  UmU/NUS

 2. Katarina

  Men vaihelvete! En bilväg? Hur, vart, varför?? Sjukhusparken är inte stor men ett viktigt rekreationsområde för såväl personal, patienter som allmänhet med läkarvillan och gamla sjukhuset som fantastiskt vackra rester av tidig 1900-talsarkitektur. Det är alltid mycker folk där, äldre och barnfamlijer promenerar och sitter på bänkarna, sjukhuspersonal äter och fikar i personalhuset och sitter på sluttningen, barn åker pulka och snowboard där på vintern, alla änder i Umeå verkar övervintra där. Mycket forsktning visar på hälsomässiga fördelar med grönområden. Nu försvann den lilla lilla skogsplätten utanför förlossningen när byggnad Q byggdes. Parkeringar och busshållplats har ätit upp mycket av parken utanför Björken. Det finns vägar runt hela sjukhuset åt alla möjliga håll, kan inte ens föreställa mig nyttan av att förstöra den lilla pärlan sjukhusparken utgör för att dra en liten vägsnutt till.

 3. Anne Hammarström

  Tack för denna information. Men varför i all världen ska man dra en väg genom sjukhusparken? Vad ska förbindas med vad? Eller bara — oj ett grönområde – det ska vi asfaltera?? Ge mig gärna mer information, mejla mig gärna översiktsplanen.

 4. Anna Karin Karlsson

  Det handlar inte enbart om brist på förståelse för Umeås kulturmiljöer, det handlar även om brist på förståelse/kunskap om vad grön miljö har för hälsopotential, vilket det ju finns mängder med forskning på. Grön miljö är något som ger hälsoeffekter och på så sätt ekonomiska vinster. Hur var det nu, världens bästa hälsa år 2020?

 5. Ylva

  Hur ser den demokratiska processen ut runt planen? Är den på utställning nu så man har chans att säga sitt? Det är redan i dagsläget alldeles för svårt att hitta ett område att andas på för den som ligger inlagd på sjukhuset för egen eller anhörigs del. Sjukhusparken är ett viktigt område för den som behöver få komma utanför sjukhusväggarnas speciella lukt och ljud. Den borde i stället kompletteras med utmärkta promenadvägar till exempel upp på Hamrinsberget.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Ylva
   Jag håller med dig till 100%. Mycket bra ide. Tyvärr vill kommunledningen (i det här fallet Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och alliansen) exploatera även Hamrinsberget. Detta trots att man erkänner att det finns för få grönområden kring lasarettet. Av någon märklig anledning har Baltic-gruppen fått förköpsrätt på Hamrinsberget. Men även om förslaget går igenom imorgon måndag, så är inte striden över. Hamrinsberget och sjukhusparken måste fredas från exploatering. Lyssna gärna på debatten i kommunfullmäktige i morgon på 102,3 Radio Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.