Nu hotas också Hamrinsberget

På kommunfullmäktige den 25 november beslutades om en fördjupad översiktsplan för den s.k. Universitetsstaden. I planen (sid 39) konstateras helt riktigt att planområdet har för få grönområden och parker. Ändå ingår det i planen att dra en väg genom sjukhusparken – men också att uppföra stadsbebyggelse på Hamrinsberget.

Detta är ytterligare ett exempel på att förtätningstänkandet i Umeå gått för långt. Ja – det är bra att man bygger på höjden för att minska behovet av transporter. Men SAMTIDIGT: man måste bevara grönområden i en sådan omfattning att stadsmiljön inte försämras väsentligt. Tyvärr verkar dagens kommunledning (S, V och Allianspartierna) inte bry sig om behovet av gröna lungor i staden. Man vill bygga på Hamrinsberget, på Lundåkern (längs cykelvägen mot Backenkyrkan), på Rosendalsparken osv…

Just Hamrinsberget har en fantastisk potential. Förr fanns här dansbanor och en liten hoppbacke. Med en satsning på att öka tillgängligheten skulle Hamrinsberget kunna bli Umeås mest uppskattade grönområde – och en tillgång för både universitetet och sjukhuset.

Men icket – istället har Balticgruppen fått option på att ”köpa och utveckla” Hamrinsberget. Efter radhusen på Utopia: är Hamrinsberget stället för Umeås nästa gräddhylla?

En kommentar

  1. Stina

    Fick snabbt se en översiktsplan över vart man tänkt bygga för några månader sedan och blev orolig för hamrinsberget med grönområde och punkkvällar, där min förra brukare gillade att plocka svamp. En plats vi samlas sommarkvällar för att umgås i solnedgången och se ut över staden. En plats nära sjukhuset där en kan få lite naturavkoppling. Oroande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.