Övervåld mot Gazas civilbefolkning

Den israeliska staten utsätter befolkningen på Gaza för övervåld. Nästan 200 människor döda hittills. Mångdubbelt fler skadade. Förstörelsen av infrastruktur gör att vattenbrist hotar.

En av mina vänner befinner sig just nu på Gaza-remsan. Mohammed. För inte länge sedan bodde han i Umeå. För några dagar sedan skrev han på Facebook om vad det innebär att befinna sig i ett krig. Jag uppmanar dig att ta dig fem minuter och läsa vad han har att säga…

”På ett möte i Umeå om solidaritet med Palestina tillfrågades jag om hur det är för de civila under ett krig. Eftersom jag varit i Europa under de tre föregående krigen på Gaza (2006, 2008 och 2012) så kunde jag inte svara. Eller rättare sagt: jag upplevde inte inte hur hemskt det var och kunde därför inte förmedla mina känslor. Men nu, när jag själv gått igenom ett krig, kan jag ge ett svar:

Civila stannar oftast inne i sina hus, om de inte måste gå ut för att köpa lite mat. De som har ström sitter framför TV:n för att se var bomberna faller, och de som inte har Tv lyssnar på radion. Nyheterna på radion uppdaterar hela tiden: Ett hus blev attackerat här, en bil attackerades där osv.

Himlen är full av drönare med deras outhärdligt påfrestande ljud. Mitt i det irriterande ljudet från drönarna och nyheterna på radion så kommer ljudet av en F16, som skjuter iväg sina raketer. Du hör något som accelererar otroligt snabbt. Det känns som att raketen är på väg mot dig. Det liknar ljudet av en flygplan som accelererar för att lyfta (men tio gånger värre).

Den skräckinjagande känslan av att känna att dessa raketer som accelererar får det att kännas som att detta är de sista sekunderna av ditt liv. När väl raketerna når sitt mål, så blinkar det till på himlen, och du hör det hemska ljudet av en explosion. Jag kan inte beskriva ljudet på ett sätt som gör att du kan förstå. Faktum är att jag inte tror någon utanför Gaza har upplevt en lika skräckinjagande röst. Och vad du har hört på TV är inte ens en tiondel av det verkliga ljudet. Kraften i raketen får marken i hela staden att skaka. Det känns som att byggnaden skakar och kommer att kollapsa.

När ljudet är över så börjar barnens gråtande och skrikande. Och sedan uppdaterar nyheterna igen: fyra dödade i ett kafé när de tittade på fotboll. Fem dödade, varav två barn, när ett hus träffades. Och processen upprepas igen och igen. Var tionde minut under alla dygnets 24 timmar.

Det är mitt svar. Detta är kriget för civilbefolkningen! ”

Det är upprörande att den svenska regeringen inte reagerar hårdare mot de israeliska attackerna. Terrorn mot civilbefolkningen på Gaza måste upphöra!

 

4 kommentarer

 1. Harry Palo

  Ja det är verkligen upprörande och en skam för världen att en ockupationsmakt tillåts utöva denna terror mot den palestinska civilbefolkningen medan omvärlden rycker på axlarna och kallar denna sanslöst oproportionerliga övervåld för självförsvar.
  Gäller inte de mänskliga rättigheterna för Palestinas folk ?

  • Peter

   Självklart skall Israel sluta ge sig på civila och ta sig friheter utöver internationella lagar och sunt förnuft . Artikeln ovan tar dock inte upp Hamas raketbeskjutning mot civila mål Israel , vilket är lika allvarligt och även det ett exempel på terror mot civilbefolkning. Jag känner personer som bor i Israel och de vill inte ha raketer över sig. Dessa raketer som skjutits dagligen i någon månad skjuts av palestinier , vad ger de dem rätten ?

 2. Bergis

  Israels politik är fullt utvecklad extrem moderat höger politik. Det är därför som moderaterna inte reagerar.

  Torture of Palestinians BREAKING THE BONES OF THE KIDS
  http://www.youtube.com/watch?v=-vybm9v8Ers

  IDF Films Torture of Palestinians
  http://www.youtube.com/watch?v=tK3gVWbWF98

  Palestinian children tortured by israeli soldiers.
  http://www.youtube.com/watch?v=AUVqFNHO3Kg

  Israeli Soldiers arresting and beating children in Hebron
  http://www.youtube.com/watch?v=N_BwDCWVd9A

  5 Year Old Palestinian Child Begs To Israeli Soldiers For Father
  http://www.youtube.com/watch?v=0bOfJjAYYes

 3. Barbro Johansson

  Terrorn mot civilbefolkningen i Israel måste upphöra! De mänskliga rättigheterna gäller också Israels befolkning i södra Israel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.