Nya skrytprojekt eller samarbete med kranskommunerna?

Jag trodde att vi hade fått nog av skrytprojekt i Umeå. Men Väven och Äventyrsbadet på Nanna-tomten ska nu få sällskap av ännu ett minst sagt tvivelaktigt projekt; att bygga en skidanläggning  för utförsåkning ”av internationell klass” på Vallberget i Tavelsjö. 80 miljoner kronor ska kalaset kosta, där kommunen står för ena halvan och Balticgruppen (vilka annars?) för andra halvan. En del av pengarna till projektet är medel som blivit över när man byggde Väven. Det finns alltså starka skäl att se Vallberget som en förlängning av skrytbygget på kajen. Frågan om bolagsbildning för anläggningen debatterades och klubbades i kommunfullmäktige den 24 november.

Beslutsunderlaget innehåller en hel del som får varje människa med minsta lilla verklighetskontakt att ta sig för pannan!

Vad sägs om att det på fullaste allvar finns förhoppningar om att den ska locka till sig turister från exempelvis södra Europa (med närhet till Alperna…)? Eller att folk ska åka från Norge, förbi de norska fjällen och förbi välkända svenska skidorter som t.ex. Åre, Hemavan och Tärnaby, för att åka skidor på Vallberget. Ett Vallberg som har, i sammanhanget blygsamma, 155 meters fallhöjd? Vallberget, som är mindre än backen i Agnäs, ska dessutom få husera världscup-tävlingar i slalom! Hoppas representanter för Umeå…

”Orimligt” är ett otillräckligt ord för att beskriva detta.

I underlaget talas det även om att Vallberget ska vara en destination för fjällvandring. Det är skrattretande. Sen jag lärde mig gå har mina föräldrar tvingat med mig på fjällvandringar – vinter, sommar, med skidor och utan. Vallberget är fint och trevligt. Jag har ju själv klättrat upp för berget. Men det går inte ens med den livligaste fantasi att kalla det för fjällvandring.

I debatten tog vi i Arbetarpartiet bland annat upp om den totala bristen på verklighetsförankring i underlaget. Vissa ledamöter i kommunfullmäktige pressades att distansera sig från de mest verklighetsfrånvända prognoserna i underlaget. Men beslutet att bygga en anläggning stöddes av 47 ledamöter av 63 närvarande.

Beslutsunderlaget var som sagt var fullt av orimliga förhoppningar, och dessvärre lyste seriösa ekonomiska kalkyler med sin frånvaro. Något som också saknades var en insikt om att snöläget kan se annorlunda ut i framtiden, med den globala uppvärmningen i åtanke.

Balticgruppen är som sagt en av intressenterna på Vallberget. De ser Vallberget som en god affär. Antalet hotellsängar har nämligen fördubblats i Umeå de senaste åren, varav Balticgruppen driver minst ett av hotellen och äger en del av de fastigheter som huserar övriga hotell. Skidbacken i sig kommer inte att ge några intäkter, men Balticgruppen hoppas troligen att de ska tjäna in på gungorna vad de förlorar på karusellerna. Umeå kommuns skattebetalare har dock inga gungor, i form av hotellrum, att tjäna in förlusterna på…

Umeås kranskommuner Bjurholm, Robertsfors, Vännäs och Vindeln har alla skidanläggningar. Detta är viktiga verksamheter för dessa kommuner som brottas med avfolkning och brist på privata arbetsgivare. Många av dessa skidanläggningar har redan idag svårt att få det hela att gå ihop. Ytterligare konkurrens från Umeå kommun kan göra att dessa får slå igen.

Istället för skrytprojektet på Vallberget vill Arbetarpartiet att Umeå försöker inleda ett samarbete med exempelvis Bjurholms kommun för att utveckla Agnäsbacken – när det gäller möjligheter ta sig till Agnäs från Umeå med kollektivtrafik. Fallhöjden i Agnäs är högre än i Vallberget. Och där finns redan liftanläggningar, camping och värmestugor. Denna verksamhet skulle kunna utvecklas om Umeå och Bjurholm samarbetade. Och kostnaden för skattebetalarna i Umeå skulle bli betydligt lägre än 40 miljoner.

Satsningen på Vallberget, som alltså kan drabba skidanläggningarna i kranskommunerna hårt, drevs hårdast av Centerpartiet. Det är uppenbart att de övergett sin gamla slogan ”Hela Sverige ska leva”. Från Arbetarpartiets sida ska vi göra vad vi kan för att utveckla samarbete mellan Umeå och kranskommunerna – vi anser nämligen att även kranskommunerna ska leva.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Erik

  Nu låter du exakt som vänsterpartisterna och ”miljönissarna” i borlängetrakten år 1986 då två entreprenörer ville bygga en alpin anläggning på berget Solklinten söder om Tunaslätten. Anläggningen som invigdes i slutet på 80-talet går under namnet ”Romme Alpin”. Belackarna resonerade exakt som du nu gör. Det går aaaldrig! Det är vansinne! Anläggningen är i dag en destination i mellansverige. Som grädde på moset behöver umetrakten en anläggning i Vallberget. Utförsåkning i kombination med äventyrsbad och shopping och lite kulturella aktiviteter kan det bli bättre för familjerna inte minst på andra sidan Kvarken.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Hejsan Erik
   Umeåregionen har redan anläggningar med likvärdig potential, vad gäller skidåkning, som Vallberget. Speciellt backen i Agnäs som har högre fallhöjd än Vallberget. Till skillnad från 1980-talet råder en överetablering när det gäller skidbackar i ”familjesegmentet” i Sverige. Flera av backarna i Umeåregionen brottas redan med lönsamhetsproblem.
   Umeå har fått nog av högriskprojekt. Att man ska öka belåningen på Väven för att ha råd att satsa i Vallberget understryker det faktum att satsningen är av högriskkaraktär.

 2. Mange

  Asså för det första blir ja helt matt i kroppen när jag läser detta .. sådana saker ska inte en kommun hålla på med, dom ska inte slösa våra skattepengar på projekt som inte bara skadar vår ekonomi, men som inte har en förankring i verkligheten.

  Satt tidigare o läste en krönika och ja länkar den .. och denna stämmer in så HÅRT på Umeå kommuns kontor !!
  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/varfoer-kan-inte-politiker-saega-nej-12210

  Vist att ja tycker det är bra att partier kan komma överens mellan blocken, men när S gick med i hela det blå blocket så kan vi ju inte vänta oss nå mer än detta :S
  Jag tycker det är dags för Umeås befolkning att kasta ut dessa beslutsfattare och säga nu får det vara NOG !!
  Ja skulle vilja införa tjänstemannaansvar igen, på så sätt kanske politikerna började tänka efter före dom fattade IDIOTISKA beslut som inte drabbar dom men det ”lilla” folket !!!!

 3. Kjell Jonsson

  Håller med dig till 100 %. Dessutom undrar jag om kommunen har nåt lönnfack i plånboken för den här typen av projekt med tanke på att det fattas pengar både till skolan och äldrevården.
  Dessutom får väl inte kommunen konkurrera med privata aktörer utanför sina basuppgifter inom vård, skola, omsorg, vägar, avlopp m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.