1-0 till Sverigedemokraterna mot Ung Vänster

Först: Vi i Arbetarpartiet förstår att ”Umeås Kultur mot Rasism” som organiserade en värdig manifestation i Rådhusparken inte vill sammanblandas med det som hände nere vid, och inne i, Väven.

Sedan: Jag gissar att brandlarmet startades av en enskild individ som jobbar på Väven. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Jag gissar att det var en ”enskild individ”. Jag vet inte utan jag gissar. När detta är sagt vill jag absolut inte peka ut personalen på Väven som skyldiga. Personalen är bra. Men även bland de bästa kan det finnas någon som gör ett misstag någon gång. Som i torsdags kväll. Det var nämligen ett verkligt misstag att stoppa SD-mötet via brandlarmet. Handlingen speglar en total brist på ett politiskt alternativ till SD:s budskap. Handlingen visar desto mer av vanmakt.

För SD, däremot, var kvällen lyckad. Jimmie Åkessons anhängare stärktes i sin uppfattning att SD är Sveriges mest nödvändiga parti. Tyvärr. SD:s medlemsvärvare hade en bråd kväll. De fick minst 50 nya medlemmar, i Umeå, på en enda kväll. Mycket tack vare brandlarmet.

Arbetarpartiet skiljer sig från exempelvis Ung Vänster. En skillnad mellan oss och Ung Vänster är att vi tror att SD-ordföranden klarar sitt sexliv själv. Han behöver ingen som ”fuckar” honom. Tre gånger. Det finns också andra och mer politiska skillnader mellan Arbetarpartiet och Ung Vänster. Vi anser att det krävs ett alternativt politiskt budskap till det som SD för fram. Åtminstone om man ska nå alla de arbetarväljare, och andra väljare, som uppger att de kommer att rösta på SD i nästa val. De är just nu över en miljon! Arbetarpartiet är inte av den uppfattningen att hela denna miljon knegare och pensionärer (f.d knegare) är vare sig rasister eller nazister. Vi anser, tvärt om, att det finns få rasister bland SD:s en miljon väljare. Vi anser att det finns ännu färre nazister. Vi vet att de absolut flesta som idag tänker rösta på SD är vanliga knegare på industrier och byggen, på äldreboenden och bakom ratten på lastbilar. Den som vill besegra SD måste vinna dessa knegare – bort från SD med hjälp av ett alternativt politiskt budskap än Åkessons.

Det som Ung Vänster, och den som tryckte på brandlarmet under SD-mötet, gjorde var att mycket tydligt visa på två saker. Dels på en total brist vad gäller politiskt alternativ till det som SD för fram. Dels sin totala vanmakt över att SD är bättre på att kommunicera med arbetarklassen än exempelvis Ung Vänster.

1-0 till Sverigedemokraterna mot Vänsterpartiets ungdomsförbund.

Etiketter: , , ,

11 kommentarer

 1. Caanita

  Jag tror, precis som du att många människor, ja väldigt många, inte alls sympatiserar med sverigedemokraternas politik, i stället visar man missnöje mot dagens förda politik, precis som amerikanarna gjorde. Hemska tanke om det skulle bli så i vårt land också.

  • Roland Larsson

   Hej Caanita.
   Oavsett vad du hoppas så är det nog så att otroligt många i det här landet stödjer den politik du tycker är fel. Då kan man undra – vad tycker du är fel om många medborgare i ett land tycker att den förda politiken är fel. Är det då grunden för ett inbördeskrig – är det grunden till att medborgarna får utrycka sin vilja i nya val, eller ska det bli vad?. Vad tycker du? Kan man inte få tycka att det är åt helvete? Vad man än tycker!

 2. Basic Rules

  En bra analys, jag har inga ideologiska samband med er, men upplever i sakpolitiken ett nyanserat och sakligt ställningstagande. Detta inte minst vad gäller cancersvulsten Region Västerbotten, där jag helhjärtat stöder er syn.
  I landstingsvalet blir er röst min !

 3. Sven

  Varför vågar ingen mer politiker säga detta ,istället använder dom ordet Rasist och tror detta ska få SD väljare att byta parti.Ju längre tiden går ju mindre antal verkliga rasister och andra extremister blir det i SD. Och som du säger denna miljon väljare måste få ett alternativ som lyssnar på dom, folk är trötta på att blivit pissade på av etablissemanget ,landsbygdens invånare trötta på att focus ligger på storstäderna . Trötta på att hela sverige faller sönder i gängkriminalitet, trötta på den ökade korruptionen i myndigheter och slagserier i kommunerna.

  • Roland Larsson

   Hej! Jag är 70 år, varit socialdemokrat många år, men lämnat partiet och insett att Socialdemokraterna inte har någon framtid i detta land. Det vi såg vid Jimmy Åkessons närvaro vid väven kan väl jämställas vid vissa andra svåra situationer. Inser att Sverige står inför jätteproblem om dessa individer får makt och inflytande

 4. Bergis

  ”Arbetarpartiet är inte av den uppfattningen att hela denna miljon knegare och pensionärer (f.d knegare) är vare sig rasister eller nazister. Vi anser, tvärt om, att det finns få rasister bland SD:s en miljon väljare. Vi anser att det finns ännu färre nazister. Vi vet att de absolut flesta som idag tänker rösta på SD är vanliga knegare på industrier och byggen,” Bra Jan att du förstår det. Klokt!

 5. Peter

  Väl skrivet och jag är helt på din sida i denna fråga. Har själv V bakgrund men känner inte att det finns någon klasskampsbaserad analys hos dem i denna fråga.
  Men att bara krasst konstatera att V inte har några svar kring dessa frågor känns ungefär lika självklart som att M vill ha sänkt skatt.
  Vad jag skulle vilja höra mer om är hur arbetarpartiet analyserar situationen och vilka svar ni har på frågan.

 6. Mia K

  Hej Jan! Jag inser att både ni och SD har gemensamma idéer om hur kommunen ska skötas! All heder till dig/er! Övriga lokala partier sitter bara lugnt och håller med tjänstemännen. Exempelvis vem är det som har initierat ombyggnaden av torget? Knappast Umeås affärsidkare eller lokalbefolkning! Bra att våga och kunna problematisera hur kommunen agerar. Men det kanske finns beröringspunkter inom frimurarna??

 7. Maria Westerlund

  Hej Jan !
  Eftersom jag är enhetschef på Stadsbiblioteket måste jag med bestämdhet invända mot dina gissningar som gränsar till misstänkliggörande av personalen som arbetar på Väven. Det finns absolut ingenting som pekar på att personalen skulle ha medverkat till sabotage. Det är inte bra att du som gruppledare i kommunfullmäktige på det här svepande sättet riktar ogrundade misstankar mot personal med kommunen som arbetsgivare. Personalen har tvärtom genomfört ett professionellt arbete och hanterat problematiska situationer i samband med Sverigedemokraternas möte på Vävenscenen.

  • Brandlarmet

   från en som var på plats när larmet gick så jag tycker inte att Hägglunds gissningar är orimligt! det gick två larm! vid första larmet skulle byggnaden utrymmas … men om byggnade var tom vem satte igång larm nr 2!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Jag uttrycker mig inte svepande.

   Jag skriver att ”personalen” på Väven är bra. Jag skriver att ”personalen” (i pluralis och som helhet) inte är skyldiga. Jag skriver att jag gissar att den enskilda individ som gjorde misstaget att trycka på larmet jobbar på Väven. Jag skriver att det kan begås misstag även bland de bästa. Jag skriver också att jag inte vet! Detta är inte svepande.

   Det finns också saker som jag vet.
   Jag vet att det förts fram teorier om att SD-are skulle ha tryckt in knappen själva. Jag vet att jag inte tror på denna konspirationsteori. Jag vet att vissa av Jimmie Åkessons anhängare hade kört mycket långt för att lyssna på honom. Jag vet detta eftersom jag hörde folk tala om det, då jag stod ute och väntade på att få gå in och hämta ytterkläderna, efter att ha varit på Väven för att intervjua Åkesson.

   Jag vet att larmet trycktes in två gånger. Med ganska kort mellanrum. Jag anser att personalen borde ha haft bra koll på vilka som hunnit in i Väven efter utrymningen, och som därför haft möjlighet att trycka in knappen, en andra gång.

   Jag vet slutligen att det finns andra som delar min gissning när det gäller var den enskilda individ (som gjorde misstaget att trycka på knappen) arbetar. Även på Väven finns det folk som delar min gissning. Det vet jag också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.