Abu Muadh glorifierar martyrskap och uppmanar till att strida för Allah. I en föreläsning från 2013 som sedan dess legat på Youtube talar Abu Muadh på temat ”Jihadens status”. Denna kan ha bidragit till att ungdomar anslutit sig till IS.

I mitt förra blogginlägg lovade jag att skriva mer om den imam från Halmstad som besöker Umeå i helgen.
Imamen är inbjuden av Islamiska Föreningen i Västerbotten för att hålla i föreningens fredagsbön samt för att hålla en föreläsning på Ålidhemsskolan (tidigare Kolbäcksskolan) under lördagen.

Imamen som kommer att besöka Umeå i helgen heter Abu Muadh. Han är alltså verksam vid Halmstads moské. Imamen Abu Muadh och Halmstads moské har vid en rad tillfällen kopplats samman med religiös extremism. Låt oss börja med att titta närmare på vilka uppfattningar Abu Muadh torgför. I ett tredje och senare blogginlägg i morgon ska vi titta på de kretsar i vilka han verkar.

Men innan vi går vidare vill jag understryka vikten av att läsa det första blogginlägget som jag lade ut tidigt onsdag morgon (00.10). I detta förklarar jag vilken utgångspunkt jag har för att kritisera denne imam.

 

För mig handlar det om att kämpa för en sekulär stat – och att försvara ett demokratiskt samhälle. Det handlar också om att samma lagar ska gälla för alla som är bosatta i Sverige.

Konsekvenserna av detta blir att jag och många med mig dels kritiserar och motarbetar de islamister som arbetar för ett parallellsamhälle i Sverige där en viss del av befolkningen ska styras av sharialagar tolkade av islamistiska präster,
dels att jag och många med mig stöder och försvarar rätten för de muslimer som accepterar svensk lagstiftning, och den svenska metoden att stifta lagar, att utöva sin religion.

Dessa frågor diskuteras tyvärr alltför sällan i Sverige.

Det är därför som jag ber dig och alla andra läsare att även läsa mitt första blogginlägg i denna fråga. Utan att förstå den principiella ståndpunkten – det handlar om att skilja kyrka från stat, det handlar om att lagarna i samhället ska stiftas av en riksdag utsedd i fria val och inte av ett självutnämnt prästerskap – kan det vara lätt att missförstå den bestämda attityd som jag använder i denna debatt. Det handlar inte om att vara hård mot någon speciell religion. Det handlar om att vi i Sverige bekämpade den katolska och protestantiska kyrkans (samt monarkins) makt under flera hundra år. Och offrade mycket för att nå dit vi är idag för att befria oss från detta odemokratiska styrelseskick.

Jag, och många med mig, är inte beredda att backa för de som vill återinföra ett feodalt och odemokratiskt styrelseskick oavsett hur högt delar av ”vänstern” än skriker att är ”rasistiskt” att inte låta en minoritet, från vissa länder, påtvinga en majoritet från samma länder, ett feodalt och odemokratiskt styrelseskick HÄR I SVERIGE – där vi gjort oss av med just detta styrelseskick efter århundraden av strid. Många som flyr till Sverige har lämnat sina hemländer just på grund av att dessa hade förtryckande feodala och odemokratiska styrelseskick. Ska vi, på grund av en enorm politisk feghet, tvinga dessa flyktingar att träffa på de värderingar som de flytt ifrån HÄR OCKSÅ? Nej, nej och åter nej.

Det här är inte en debatt som handlar om rasism, hudfärg eller ”kultur” – även om det både finns folk ”till vänster” och rasister/nazister som gör sitt bästa för att förvrida debatten och sänka den till en sådan primitiv nivå.

Det handlar om att skilja kyrkan från staten – det handlar om att befria lagstiftningen från prästerskapet.

Annorlunda uttryckt: Denna debatt handlar om hur lagarna ska stiftas – av en lagstiftande församling som är utsedd via fria val. Eller av ett prästerskap som är utsedda av sig själva. Alltså: om att skilja kyrkan från staten. I Sverige har vi klarat av denna uppgift till 98 procent. Islamisterna vill rulla tillbaka denna demokratiska utveckling och återinföra präststyret, på bekostnad av de fria valen, och därmed kasta samhället hundratals år tillbaka i tiden. Det är till en sådan baklängesutveckling som jag, och många med mig, säger ett bestämt NEJ.

Jag, och flera med mig, kommer där att försvara rätten för de muslimer – som de accepterar svenska lagar och det sätt på vilka dessa lagar stiftas (via riksdagen till vilken det hålls fria val) – att praktisera / utöva sin religion.

Med detta sagt – tillbaka till imamen från Halmstads moské Abu Muadh – som kommer till Umeå i helgen.

 

Abu Muadhs uppfattningar

* Abu Muadh glorifierar martyrskap och uppmanar till att strida för Allah.
I en föreläsning från 2013 som finns på Youtube talar Abu Muadh på temat ”Jihadens status”. Föreläsningen är ett nästan 20 minuter långt brandtal, riktat till muslimer, om varför dessa ska strida för Allah. Inledningsvis säger Abu Muadh att ”Profeten Muhammed har påbjudit sahaba till att kämpa för Allahs skull även med sitt eget liv”. (Sahaba var profeten Muhammeds samtida följeslagare). Muadh berättar vidare om de belöningar som väntar en martyr då denne möter Allah när han dött: ”Hans synder förlåts av den första droppen som kommer ut av hans blod. Han får gifta sig med 72 av hoor al-ayn (änglar). Och på domedagen kommer han att vara en som kan ta med sig 70 av sin familj till Paradiset. Och han slipper graven. Och han slipper domedagens rädsla”. Muadh understryker också att en rad av de stora historiska muslimska ledarna, kaliferna, dog som martyrer. I slutet av föreläsningen citerar han den med profeten Muhammed samtide kalifen Abu Bakrs ord: ”Sök döden – du får livet”.

Abu Muadh har även vid andra tillfällen uppmanat till att göra jihad.

I ett annat klipp från 2013 säger Abu Muadh följande ”När vi ser den här människan i Syrien som begravs levande, så undrar man, har han förlorat? Men vi alla skulle önska att vi befann oss i den graven om vi visste vad som skulle ske när livet tar slut. Han blir förlåten för allt han gjort vid första blodsdroppen. Det är därför Ibn Taymiyya (en muslimsk lärd från 1200-talet) brukar säga att den som har syndat mycket, han ska göra jihad”.

Även om Abu Muadhs föreläsningar och uttalanden om att dö för Allah hölls 2013 – alltså före Islamiska Staten (IS) väldiga militära framgångar och före det att IS utropade sitt kalifat – har hans föreläsningar legat ute på nätet till allmän beskådan ända sedan 2013.
a. Detta innebär att hans budskap mycket väl har kunnat spela en bidragande roll till att vissa unga muslimer lämnat Sverige för att kämpa för IS.
b. Abu Muadhs föreläsningar om att dö för Allah måste även ses mot bakgrund av Säpos uppskattningar om att det idag finns cirka 2 000 våldsbejakande islamister i Sverige.
c. Hans åsikter ska även ses mot bakgrund av den nu pågående rättegången mot terroristen Rakhmat Akilov som körde ihjäl fem och skadade 15 människor längs Drottninggatan i Stockholm.

 

* Abu Muadh ansåg att terrordådet mot Charlie Hebdo i januari 2015 var en ”fejk”!

I ett inlägg på Halmstad moskés hemsida den 10 januari 2015 skrev Abu Muadh följande: ”Det börjar dyka upp mer och mer BEVIS för att den så kallade ”terror attacken” i Paris är en enda stor lögn!”

Abu Muadh ansåg att terrordådet mot Charlie Hebdo istället var tänkt som ett angrepp på muslimer! ”Vem ligger bakom detta och varför? Det återstår några år eller decenier innan vi får veta sanningen. Det enda vi med säkerhet kan säga är att livet för muslimer i Europa kommer att bli tuffare då dessa påhittde terror attacker alltid har lett till att islamofobin och muslimhatet ökat”. När inlägget fick stor uppmärksamhet i en rad media påstod Muadh istället att han sysslat med ett ”socialt experiment” för att ”testa yttrandefriheten”.

 

* Till saken hör att islamister systematiskt sprider konspirationsteorier
i samband med större islamistiska terrordåd. Några välkända exempel är påståendet att judarna, via den amerikanska staten, ska ha legat bakom 9/11-attackerna. Eller att staten Israel påstås ligga bakom Islamiska Staten (IS).

 

* Abu Muadh kallar homosexualitet för ett virus.
I en föreläsning om barnuppfostran talar Abu Muadh om att föräldrar måste se till att deras barn har ett bra immunförsvar. Skälet är att det finns många virus i samhället. Ett sådant virus är, enligt Muadh, homosexualitet. Uttalandet uppmärksammades i media och väckte kraftiga reaktioner. Moskéns statsbidrag frystes, studieförbundet NBV avbröt sitt samarbete med moskén och RFSL polisanmälde moskén för hets mot folkgrupp. Abu Muadh förklarade sig senare med att han använt sig av en olycklig formulering. Samtidigt framhöll han fram att homosexuella handlingar är förbjudna enligt islam.

 

* Abu Muadh anser att kvinnor som inte bär hijab har lurats av Djävulen.
I ett filmklipp riktat till muslimska kvinnor förklarar Abu Muadh varför muslimska kvinnor både ska bära slöja (hijab) och en klädsel som döljer kvinnans figur. Muadh säger å ena sidan att det inte finns något tvång i religionen. Å andra sidan säger han att den kvinna som vill följa islam, uppriktigt, måste täcka sin kropp och inte dra uppmärksamhet till sig. Och att det är Djävulen som försöker lura kvinnor att inte bära heltäckande hijab.

”Du ska inte låta Shaytan [djävulen] lura dig. Du får ajr [en belöning] från Allah på grund av att du beslöjar dig. Denna belöning vill Shaytan att du inte ska få. Så vad försöker Shaytan göra, som de lärda säger? Shaytan har olika steg. Han försöker att få dig att inte beslöja dig. När du beslöjar dig försöker han få dig att inte komplettera den här slöjan med ett sätt som får den att bli fullkomlig. Han låter dig ta på dig tight, sminka dig, parfymera dig, göra sådana onödiga saker som egentligen går emot din slöja”.

Detta är några av de ståndpunkter som Abu Muadh har fört fram de senaste åren.

Det är mycket lämpligt att bemöta hans åsikter om kvinnan och hennes roll, fri- och rättigheter just på Internationella kvinnodagen.

 

* Abu Muadh sprider dock inte sina budskap i ett isolerat vakuum.
Enligt den liberala muslimska debattören Hanna Gadban har Abu Muadh en viktig position i en grupp av muslimer på den svenska västkusten som på olika sätt sprider extrema idéer.

Jag, tillsammans med folk jag samarbetar med, kommer att försöka beskriva denna grupp på västkusten i ett tredje blogginlägg.
Detta hoppas jag att vi kan publicera i morgon torsdag eller på fredag.

Och glöm inte att läsa mitt första blogginlägg – där jag förklarar min syn på behovet av en sekulär stat och behovet att försvara ett demokratiskt samhälle.

 

8 kommentarer

 1. Lennart

  En fråga för dig som är insatt i kommunen. Finns det i denna förening som inbjuder denna figur någon elker några som är förtroendevalda eller sitter i styrelser eller nämnder och för den delen utsedda som nämndemän?

 2. Ulf Parde

  I den här frågan är Jan Hägglund mer klarsynt än Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ja även än Centerpartiet som vi sett på senaste tiden.

 3. Den riktiga oppositionen

  Du vill ju ha sånt här i Sverige, så sluta för fan att gnälla.
  Med din agenda att driva hets kampanjer mot den enda opposition som på riktigt vill motverka onda krafter så bidrar du ju till sådana som Abu Muadh kan dra fram i Sverige.
  Hade vi kunnat undvika sådana som dig så skulle Sverige vara ett homogent land.
  Leve nationalsocialismen.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Hej Carl.
   Du har flera namn på nätet. ”Den riktiga oppositionen” är ditt senaste nätnamn.

   En av skillnaderna mellan dig och mig är att jag vågar framträda under mitt eget namn. Så jag behöver bara ett. En sak är säker. Nationalsocialismen dog i Berlins ruiner i maj 1945. Du försöker gräva i dessa ruiner. Men det enda som du kommer att hitta där är dött, har ruttnat och har med tiden även vittrat bort.

   Du är en ung människa som fortfarande har ett val. Tegsnästet är inte ett bra val. Vill du förändra något måste du förkasta åsikter som gör att du inte vågar uppträda under eget namn. Och sedan använda argument istället för hotfulla förolämpningar. Lämna nationalsocialismen där den hör hemma. Begravd i Berlins ruiner.

 4. Jesse

  Tack vare dig och dina gelikar kommer Sverige snart att vara muslimskt. Dina tomma ord är intet vatten värt Jan banan

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Jag minns/vet när jag blev kallad för Jan banan senast. Det var i lågstadiet. Däremot vet jag inte vilka du anser vara mina ”gelikar”. Om det är något som är säkert så är det följande: Du vet inte vilka mina ”gelikar” är.

 5. Glesbygden

  Du gör ett bra jobb. Det är av yttersta vikt att vi som vill ha en sekulär stat hörs.Bra skrivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.