Våra frågor till Hans Lindberg (S) rörande om kommunens passivitet gemtemot predikanten Abu Muadh, han som förhärligar martyrdöden och talar om homosexuella som virus, har kommit. Jag kommer att redovisa svaret med kommentarer efter 18.00.

Den 7/3 sände jag och en kollega frågor till Hans Lindberg (S), Umeås regeringschef, bland annat om varför Umeå kommuns makthavare ställde en möteslokal till Abu Muadhs förfogande samt varför Umeå fortsätter att hålla den förening som inbjöd denna predikant med en möteslokal. 

Nu har svaren på våra frågor kommit.

Här nedan kan du se den interpellation i vilken vi ställde våra tre frågor.
Efter klockan 18.00 kommer vi att redovisa de svar som vi har fått – tillsammans med våra kommentarer.

 

Interpellation till KS-ordförande Hans Lindberg

Vi anser inte att den imam som predikade/föreläste i Umeå 9-10 mars i år ska subventioneras av kommunen. Vi redovisar här några av dennes uppfattningar:

* Svårt att inte tolka föreläsningarna som värvningar till Islamiska Staten

I en föreläsning från 2013 som finns på Youtube talar imamen på temat ”Jihadens status”. Inledningsvis säger imamen att ”Profeten Muhammed har påbjudit sahaba till att kämpa för Allahs skull även med sitt eget liv”. (Sahaba var profeten Muhammeds samtida följeslagare). Imamen berättar vidare om de belöningar som väntar en martyr då denne möter Allah när han dött: ”Hans synder förlåts av den första droppen som kommer ut av hans blod”. Imamen understryker också att en rad av de stora historiska muslimska ledarna, kaliferna, dog som martyrer. I slutet av föreläsningen citerar han kalif Abu Bakr (som vars samtida med profeten Muhammed): ”Sök döden – du får livet”.

I ett annat klipp från 2013 säger imamen följande ”När vi ser den här människan i Syrien som begravs levande, så undrar man, har han förlorat? Men vi alla skulle önska att vi befann oss i den graven om vi visste vad som skulle ske när livet tar slut. Han blir förlåten för allt han gjort vid första blodsdroppen. Det är därför Ibn Taymiyya (en muslimsk lärd från 1200-talet) brukar säga att den som har syndat mycket, han ska göra jihad”. Även om uttalandena gjordes 2013 har de legat ute på nätet ända sedan dess. Imamens uttalanden om att dö för Allah måste ses mot bakgrund av IS agerande både i Mellanöstern, Nordafrika och Europa. De måste dessutom ses mot bakgrund av Säpos uppskattningar om att det idag finns ca 2 000 våldsbejakande islamister i Sverige samt den nu pågående rättegången mot terroristen Rakhmat Akilov som körde ihjäl fem människor, och skadade 15, längs Drottninggatan.

* För fram konspirationsteorier

Imamen från Halmstads moské anser också att terrordådet mot Charlie Hebdo i januari 2015 var en ”fejk”. I ett inlägg på Halmstad moskés hemsida den 10 januari 2015 skrev imamen följande: ”Det börjar dyka upp mer och mer BEVIS för att den så kallade ”terror attacken” i Paris är en enda stor lögn!” Imamen ansåg att terrordådet mot Charlie Hebdo istället var tänkt som ett angrepp på muslimer! När inlägget fick stor uppmärksamhet i en rad media påstod plötsligt imamen att han sysslat med ett ”socialt experiment” för att ”testa yttrandefriheten”. Även detta ska ses i ett sammanhang. Islamister sprider systematiskt konspirationsteorier i samband med större islamistiska terrordåd. Några välkända exempel är påståendet att judarna, via den amerikanska staten, ska ha legat bakom 9/11-attackerna. Eller att staten Israel ligger bakom Islamiska Staten (IS).

*Angriper homosexuella för att vara ett ett virus
I en föreläsning om barnuppfostran talar imamen om att föräldrar måste se till att deras barn har ett bra immunförsvar. Skälet är att det finns många virus i samhället. Ett sådant virus är, enligt imamen, homosexualitet. Uttalandet uppmärksammades i media och väckte kraftiga reaktioner. Moskéns statsbidrag frystes, studieförbundet NBV avbröt sitt samarbete med moskén och RFSL polisanmälde moskén för hets mot folkgrupp. Imamen förklarade sig senare med att han använt en olycklig formulering, men framhöll att homosexuella handlingar är förbjudna enligt islam.

Den förening som inbjudit denne imam har tidigare inbjudit en annan imam som bl a anser att det är rätt att döda homosexuella – om dessa påverkar andra att bli homosexuella.
Mot denna bakgrund har vi tre frågor:
1. Ska Umeå kommun upplåta lokaler åt en person som sprider sådana värderingar?
2. Ska Umeå kommun betala ut ekonomiskt stöd till en förening som tar hit sådana föreläsare?

3. Ska Umeå kommun hålla en sådan förening med lokal?

 

Jan Hägglund                   Tomas Westerström                       Arbetarpartiet”

————————————————————————————————————————————————————————————

Alltså. Efter klockan 18.00 ikväll lägger jag ut svaren som vi fått på denna blogg – tillsammans med våra egna kommentarer de de svar som fått

 

En kommentar

  1. Basic Rules

    Hans (S) kan självfallet inget om detta…nationella riktlinjer gäller, så jag förväntar mig inget återtåg då (S) inte är kapabelt till detta eller tvingas man likt ”jag” Lööf ta avstånd…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.