Uppdatering av kaoset inom Umeå kommun – som beror på ett svagt ledarskap. Detta drabbar umebor och anställda gång på gång – denna gång särskilt två ekonomichefer. Efterlyses! Ett nytt ledarskap

Umeå kommun riskerar att krackelera.

Sedan den förre stadsdirektören Jonas Jonsson sade upp sig har oredan spridit sig som en pandemi inom Umeå kommun. Situationen har förvärrats månad för månad. Under denna allt mer kaotiska period har Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSau) vägrat att ta sitt ansvar. KS au består at fem partier och sju personer. Det ser ut på följande sätt:

– Socialdemokraterna: Hans Lindberg, Margareta Rönngren, Christer Lindvall,
– Miljöpartiet: Nasser Mosleh,

– Moderaterna: Anders Ågren,
– Liberalerna: Peder Westerberg,

– Vänsterpartiet: Ulrika Edman

Men till saken hör att alla är inte lika informerade. Vissa står på insidan och pissar ut. Andra står på utsidan och pissar in. Rent bildligt naturligtvis. Vad trodde ni?

Eftersom S och MP, på papperet, styr Umeå tillsammans borde de som står på insidan vara Hans, Margareta, Christer samt Nasser. Men så är det inte. Det växlar. Men något som INTE växlar är grabbarna Hans & Anders. Eller Bill och Bull. Inom umepolitiken har dessa två ett alldeles särskild band. Före Hans & Anders handlade det om Lennart & Anders (Bull och Bill). Skillnaden var att på den tiden var det Lennart som bestämde.

Socialdemokraternas kommunalråd var nummer 1. Som det skulle vara. Men idag är det svårt att säga. Ulrika Edman och V har aldrig varit riktigt inne i tältet. (Utom när Vänsterpartiet styrde Umeå kommun tillsammans med S under perioden 2010-2014 – det var då Tamara Spiric var gruppledare för V). Nasser befinner sig inte på insidan han heller. Och Margareta och Christer är på väg ut.

Det bestående är just Hans & Anders. Eller Bill och Bull.

Men deras relation är komplicerad. Som i många äktenskap. Fötr Hans L. ska ju vara nr 1. Men inte sällan lyssnar han (Hans, alltså), väldigt mycket på Anders Å då det moderata kommunalrådet viskar i hans (Hans) öra. Om exempelvis Anders ogillar en – låt oss ta något rent hypotetiskt och som givetvis inte alls har med den nuvarande situationen i Umeå att göra – budgetchef så lyssnar Hans ofta väldigt noga till hans (Anders, alltså) argument. Och han (Hans, alltså) tar inte sällan på sig ansvaret för mindre kloka saker som Anders hittar på¨. Detta borde han (Hans) begripa. Men, men …

Anders vill sänka skatten.
Men det går inte alls det, sett på en tio-årig period, och inte på en kortsiktig valrörelse. NEJ! Istället behöver inkomsterna – från skatt och från andra källor – ökar som aldrig för. Jag repeterar: Om framtiden för Umeå kommun ska klaras måste inkomsterna öka dramatiskt. Detta sett på en epok på tio år (2019 – 2028). Men det bryr sig inte Anders om. För han vill vinna valet om 3 månader – på en skattesänkning. OM en rent hypotetisk budgetchef då skulle ha sagt sanningen – att en skattesänkning är att gå helt och hållet åt fel håll – fanns det stor risk för att han (Anders) retade sig på detta. Rent fantastiskt. För det var ju på denna skattesänkning han skulle vinna valet på. Därför började han (Anders) rycka i trådar och viska i öron för att få bort denna trilskande budgetchef – som jag naturligtvis endast hittat på eftersom jag tycker om att berätta sagor för onda politiker.

Så Anders viskar i hans (Hans) öra. Men Hans vill inte sänka skatten. Han (Hans) borde alltså försvara budgetchefen. Som egentligen predikar ett budskap som han (Hans) gillar. Men se, han, Anders, han är slug han. Så istället för att viska i hans (Hans) öra att budgetchefen är emot skattesänkningar så viskar Anders att budgetchefen är stygg en. Och vips var budgetchefen satt i klistret – ETT KLISTER SOM BUDGETCHEFEN INTE FÖRTJÄNADE.

Vem ska då ta ansvar för denna sörja?
Eftersom Hans inte är lika slug som Anders så tar Hans på sig uppgiften att få bort budgetchefen. Han (Hans) är ju ändå nr 1 – på papperet. Men att ta på sig uppgiften är inte alls samma sak som att ta på sig ansvaret. Och Hans delegerar gärna svåra uppgifter. Till högre tjänstemän. När Hans funderar, ordentligt, kommer han (Hans) ibland fram till att det även kan vara lämpligt att delegera ansvaret. Till högre tjänstemän. Ibland kan det kännas skönt att delegera både uppgift och ansvar. Och låta några andra sköta kommunen.

Sedan gör han (Hans) som Anders: han deserterar också. Och kvar står de högre tjänstemännen. Som också kan vara tjänstekvinnor. Huvudsaken är att de inte heter Hans och Anders. För de är ju män. Förlåt, pojkar. Och har gått under jorden. Våren 2018.

Det där kan tyckas verka rätt kaotiskt. Men det är precis så Umeå kommun fungerar idag. Och ska två syndabockar framhållas heter dessa Hans & Anders. Och ska en syndabock framhållas heter han Hans. Hans Lindberg.

My name is Hans. Hans Linberg.
Men Hans är inte 007.

Hans har fått många chanser. Och har visat att han inte klarar av att hålla ihop Umeå kommun och dess bolag. Därför håller Umeå på att krackelera.

Även Hans verkar, av de rapporter som sipprar ut från Stadshuset att döma, vara på väg att krackelera. Han påstår sig vara hotad. Detta gör mig upprörd. Jag har blivit hotad. Andra har blivit hotade. Det enda som drabbat Hans är att han känner sig hotad. Eftersom han inte klarar av att hålla ihop kommunen och dess bolag. Därför uppstår det en rad maktcentra. Som drar åt olika håll. Och detta känns hotfullt för Hans. Anders är ingen som stöttar Hans – detta borde Hans begripa. Men det verkar tyvärr vara svårt för Hans att inse att Anders faktiskt vill störta honom. Bort från makten.
I valet om 2½ månad.

Hans – som har varit ombudsman i ett LO-fack – borde tycka illa om att behandla anställda som om de vore kriminella fast han vet att de i verkligheten är väldigt duktiga och lojala. Men trots detta har han (Hans) behandlat anställda som om de vore kriminella denna vår. Och detta har han gjort tillsammans med Anders. Och detta har drabbat  folk på ekonomiavdelningen – långt mer än två personer. Får Hans & Anders hållas riskerar de att radera ut en hel generation av duktiga chefer. Både på ekonomiavdelningen och på andra avdelningar.

Därför borde de inte få hållas. Bill och Bull.

_____________________________________________________

Jag har hittills varit raljant. Både talat allvar och skojat. Om vartannat. Men nu ska jag sluta att skoja.

Hans Lindberg klarar inte av att säga ett enda vettigt ord i denna, för umeborna och för kommunens anställda, tragiska historia. Hans Lindberg förstår inte att det enda han uppnår genom att vägra att kommentera situationen är att han bekräftar sin oförmåga att leda Umeå kommun. Varje gång Hans L säger ”detta är ett personalärende” bekräftar han sin oförmåga att reda ut situationen. Och leda Umeå kommun. De övriga socialdemokraterna är också tysta. De verkar inte fatta att den som visar modet att agera nu kommer att vinna valet åt S, kommer att vinna kommunens anställda och kommer att hålla samman det socialdemokratiska partiet. Men det mycket svårt att hindra vuxna människor från att hoppa från bron. Och smärtsamt tragiskt. Det är ännu svårare att hindra ett parti, som bildades 1889, som verkar fast beslutet att hoppa från bron att göra just detta. För det vi ser hända med S i Umeå ser vi hända i ännu mycket större grad på riksplanet.

Hans Lindberg är inte vuxen rollen att leda Umeå kommun och dess bolag. Det är hårda ord – men orden är sanna.

Anders Ågren borde inte heller få chansen eftersom han, med sina skatte-sänkarplaner, kommer att driva Umeå kommun till (och över) ruinens brant. Duon Hans & Anders bör inte få förnyat mandat att leda Umeå kommun under mandatperioden 2018 – 2022. Hans Lindbergs mandat är officiellt – men det borde ändå INTE förnyas. För umebornas skulle. Och för de kommunanställdas skull. Anders Ågrens mandat är INOFFICIELLT – och borde heller inte förnyas. Ingen av dem är beredda att ta itu med de VÄLDIGA PROBLEM – jag talar om problem och inte om utmaningar – som Umeå kommun står inför.

* Under 2016 hotades tusentals kommunalare med avsked om de inte skrev under på heltidsmodellen inom fem dagar,
* Ifjol sålde S ut 1601 hyresrätter trots ett löfte före valet att så inte skulle bli fallet – och utan all demokratisk debatt,
* Nu riskerar ekonomidirektören att krossas – som straff för att hon spridit kunskaper om Umeås framtida problem. Som att kommunens ekonomiska underskott för ett enda år (2028) kan komma att uppgå till 1,7 miljarder kr.

I år ligger underskottet på nära 150 miljoner. Lägger vi samman underskotten för ALLA år från och med 2019 fram till 2028 riskerar dessa att uppgå till 8,5 – 9 miljarder (en siffra som kan vara en miljard större eller mindre).

Det är detta PROBLEM (inte utmaning) som vi i Arbetarpartiet ska ta itu med. Tillsammans med alla som har förmågan att ”ta in” storleken och allvaret på detta hotande problem. Inte utmaning.

En fortsatt tyst allians mellan delar av S – (s)trutsfalangen) – och M är inte bra för Umeå.
Inte alls bra.

 

Här nere kan du läsa vad Svt Västerbotten skriver om ekonomidirektör Aidanpää och budgetchef Malm.

TV skriver det jag har skrivit på denna blogg under drygt två månaders tid.

Men TV skriver bra. Min uppmaning är: Läs!

___________________________________________

 

Källa till SVT: ”Som rysk roulette – vem som helst kan försvinna

Umeås kommunalråd gav ekonomidirektör Susanne Aidanpää i uppdrag att säga upp budgetchefen. Hon vägrade göra det – och riskerar nu att själv få sparken. Det uppger flera källor till SVT.
– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en källa.

Umeå kommuns ekonomidirektör Susanne Aidanpää fick i uppdrag att säga upp budgetchefen från hans tjänst en månad innan de båda stängdes av. Ordern ska enligt flera källor ha kommit från kommunalråden. Men ekonomidirektören vägrade göra det.

– Politiker ska inte avsätta chefer. Det är helt oförsvarbart. Jag är rädd för var Umeå kommun är på väg. Det är ett hot mot den demokratiska ordningen, säger en person inom kommunen som vill vara anonym.

Tyckte att budgetchefen gjorde ett fint jobb

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera personer i kommunen med god insyn och kan nu berätta vad som hände tiden innan Susanne Aidanpää och budgetchefen stängdes av.

Dagen efter att den tillförordnade stadsdirektören Margaretha Alfredsson började sin tjänst bad hon enligt källor Susanne Aidanpää att säga upp budgetchefen och tilldela honom en annan tjänst inom kommunen, som finanschef.

SVT har tagit del av ett mejl som ekonomidirektören Susanne Aidanpää skickade till stadsdirektören där hon beskriver varför hon vägrade omplacera budgetchefen:

”…är en lojal, kunnig, engagerad, prestigelös och ansvarstagande budgetchef som jag litar på till 100 %. Att ta bort honom i rollen skulle inte vara bra för kommunen och kommunens medborgare”

I mailet står även:

”Jag inser att jag i och med att jag inte kommer att agera enligt dina önskemål riskerar att du inte har förtroende för mig” 

Kommunalråden beordrade uppsägningen

Enligt källor till SVT ska uppsägningen av budgetchefen varit en beställning från de tre kommunalråden Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Margareta Rönngren (S).

– Man vill ha bort personer som har insyn i budgetprocessen, säger en person som arbetar inom kommunen.

Tio dagar innan Susanne Aidanpää stängdes av kallade hon till möte med Hans Lindberg (S) och Margareta Rönnlund (S) med en oro över ”att lögner ska stå oemotsagda” enligt kallelsen. Hon skriver även:

”Eftersom jag märker att det sprider sig falska rykten (lögner ibland) skulle jag vilja dela med mig av några saker”

Punkterna som skulle tas upp på mötet var bland annat lojalitet mot fattade beslut samt organisation och medarbetare.

– Här ligger en hund begraven. Politikerna är högst inblandade i den här offentliga hängningen, säger en anställd inom kommunen, med insyn i verksamheten.

Det moderata kommunalrådet Anders Ågren (M) dementerar uppgifterna om att han på något sätt ska ha beställt budgetchefens avgång. Mer om det kan du läsa här.

Felaktiga påståenden i kommunens egen utredning

Den 6 april stängdes Susanne Aidanpää och budgetchefen av från deras arbete och sekretessbelagda internutredningar startades mot dem. Utredningarna visar på allvarliga arbetsmiljöproblem och brister i verksamheten när det kommer till budget.

Flera personer inom kommunen som har insyn i verksamheten menar att utredningarna bygger på ett för smalt underlag som är direkt felaktigt.

– Utredningarna är fabricerade för att kunna bli av med henne. De har blivit avstängda, sedan har man letat fel, säger en person.

Umeå kommun har inlett en process att avskeda ekonomidirektör Susanne Aidanpää. Budgetchefen valde att sluta självmant under avstängningen.

SVT har sökt budgetchefen. Susanne Aidanpää vill inte ställa upp på en intervju.

– Jag känner mig trygg med att jag inte gjort något fel och hoppas så klart på ett gott samtal med arbetsgivaren. Jag vill inte förstöra möjligheterna genom att uttala mig i media, svarar hon i ett SMS.

Rädd personal vill vara anonym – riskerar sparkas

Personerna som SVT varit i kontakt med uppger att de är väldigt rädda för att själva råka illa ut och få sparken. Därför väljer de att vara anonyma.

– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en av personerna.

Hans Lindberg (S) vill inte svara på frågor.

– Det är ett personalärende och jag går inte in och kommenterar enskilda individärenden i det avseendet, säger han.

– Jag har inte varit med och tagit något sådant beslut, säger Margareta Rönngren (S).

SVT har sökt Anders Ågren (M).

Medarbetare på kommunen är livrädda för att träda fram med risk för sina egna anställningar, säger en källa till SVT. 

10 kommentarer

 1. Åsa Sundh

  Ågren förnekar sig inte. Han tycks fortsätta att ’viska’ och att verka utan att synas. Du kallar honom ’slug’ och det är en korrekt beskrivning. Nog är det märkligt att Umeå inte lyckas rekrytera starkare och mer dynamiska ledare!
  I dagens avsnitt av min ’polisåpa’ tar jag bl a upp hur man styr genom att viska och verkar utan att synas i mindre smickrande sammanhang.

 2. Ugglan

  Jösses…. Det hela är helt ohållbart. Det finns bara två möjliga hållbara lösningar:
  1) En hel hög med chefer, direktörer, och politiker med ryggrad (om de finns några så är det dags att NU bekänna färg) från de direkt insyltade partierna s + m + mp + v + l, avgå. Avstängas. Ta timeout. I väntan på att detta utreds av åklagare, revisiorer, justitieombudsmannen och prövning i Arbetsdomstolen samt Tingsrätten. Jag förstår nu varför Hans Lindberg kände sig hotad av Aiddanpä när hon sa att det kan bli en fråga för Arbetsdomstolen. Lindgren känner sig hotad av att sanningen och att det skall komma ut vad han och Ågren pysslar med. I viss mån kan jag förstå att Lindgren har svårt att skilja på sanningen och personer som står för sanningen som Aiddanpä gjort.
  Detta skulle återupprätta Umeå kommun som en normal kommun, som följer lagar.
  2) Det andra möjliga utgången är att Lindgren och Ågren uppbackade av sin följeslagare får fortsätta som vanligt. Tillsammans med tillförordnad Stadsdirektör och Personaldirektören fortsätter att aktivt och passivt rensa ut alla chefer som gör sitt jobb. Aktivt är Aidanpää och Malm exempel på. Passivt genom att andra duktiga chefer flyr till andra arbetsgivare eller slutar göra sitt jobb för att inte bli nästa person som hängs ut i media, stängs av och avskedas.
  Om det är Umeå Kommuns framtid så borde vi byta namn till den Norrländska banankommunen Umeå fd kulturhuvudstad.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Jag följer der du skriver med största intrese. Även om jag inte är Umeåbo, kan jag inte låta bli att göra. Allt det du skriver verkar vara mycket sakligt och faktiskt också helt odiskutabelt, men.. En sak som jag läser handlar om delegering enligt kommunallagen. En politiker eller en nämnd/styrelse kan inte delegera ANSVAR till en tjänsteperson men dock beslutanderätt och det är ju en annan sak, eller hur? Du skriver om delegerat ansvar på ett ställe.

 4. Inge-Bert Täljedal

  Du vill ha bort Hans Lindberg och Anders Ågren från ledningen av Umeå kommun. Det är dock oklart hur du vill att KS ska se ut i stället. Vem ska vara ordförande, om både Lindberg och Ågren petas bort från sina kommunalrådsposter? I princip tycker du förstås att det bör vara du själv eller någon annan från ditt parti, men jag gissar att du samtidigt inser att det är en orealistisk önskan. Hur ser en realistisk förändring ut, om både ledaren för (S) och ledaren för (M) och lokala Alliansen ska bytas ut?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Hej. Då vi säger nej till Anders Ågren säger vi nej till Moderaterna och Alliansen. Då vi säger nej till Hans Lindberg säger vi nej till en enda person som vi inte anser klarar av att hålla samman Umeå kommun och dess bolag (Umeå kommunkoncern). Arbetarpartiet har idag inte det folkliga mandat för att jag eller någon annan från vår sida ska kunna styra kommunen. För att kunna göra anspråk på detta måste vi gå starkt framåt och kanske dessutom få en vågmästarroll.
   Jag uppfattar socialdemokraterna som ett parti med flera riktningar. Vi har de med grund i LO-leden, andra som har sin grund i sidoorganisationer (ungdomsförbundet, kvinnoförbundet, HBT-socialdemokrater, Tro och solidaritet och S-studenter). Det finns även andra Socialdemokrater av mer ”allmän” karaktär. Just ledarskapsfrågan är inte så stor. Jag vet att Hans Lindberg blev utmanad, när S-valsedlarna skulle fastställas inför valet 2018, precis som Margareta Rönngren och Christer Lindvall. Jag anser att det är uppenbart att Hans Lindberg inte förmår hålla samman varken S eller den kommunala organisationen. Men det finns insiktsfulla Socialdemokraterna som vi skulle kunna samarbeta med. Tyvärr verkar dessa bli allt färre inom S. Så visst är det ett problem. Men till att börja med så skulle vi stödja en ny gruppledare inom S som inte omvandlar sig till en tjänsteman så fort det bränner till och vägrar att ta tag i svåra situationer. Hans Lindberg har haft många chanser att visa ledarskap. Tyvärr tvingas jag säga att han inte visat sig besitta det oberoende i förhållande till Anders Ågren som krävs. Denna ståndpunkt, från min sida, betyder inte att jag överdriver min egen eller vårt partis roll.
   Vad anser du själv om dagens ledarskap inom Umeå kommun? Naturligtvis behöver du inte svara. Det är jag som ska stå till svars för mina blogginlägg. Men du har varit ordförande i fullmäktige och verkade trivas bra i den rollen. Du var inte beroende, vare sig ekonomiskt eller på annat sätt, av dina uppdrag. Du var en ovanligt självständig ordförande. Just därför vore det naturligtvis intressant att veta vad du anser.

 5. Carmencita Nilsson

  Jan Hägglund
  Namnet Ågren låter som ångest i mina öron. Hade en tandläkare Ågren som gav mig ångest en gång. Den Åhgren du skriver om verkar ha samma destruktiva kvalitet som behandlaren hade.
  Lika namn och illvillighet.
  Det ser ut som om ni fått en djur på halsen i politiken. En djur som vill att ni skall förstöra för varandra inifrån. En riktigt otäckt oansvarigt ”parasitstekel”
  Moderater brukar vilja tro att de är samhällets huvud. Ser ut som om Ågren håller på att lyckas.
  Samla alla goa krafter och låt honom inte slippa undan, hoppas jag.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Skall försöka. Det finns även moderater som jag håller högt. Det som hänt, på sista tiden, är att ”Hans & Anders” har blivit en sorts ”stat i staden”. Och det har förändrat hur jag ser på personer och (delar av) olika partier.
   Fanns det verkligen två, mot varandra stående, politiska block så skulle Anders Ågren benämnas Oppositionsråd. Både av hans egna, hans politiska motståndare och av media. Men INGEN kallar Anders Ågren för Oppositionsrådet annat än i undantagsfall.
   På ett möte med kommunstyrelsen där jag deltog i min egenskap av ersättare, då socialdemokraten Hans var borta, tog moderaten Anders över som mötesordförande – som om det var den mest självklara sak i världen.

   Och tydligen var det så för alla andra än för mig. Detta eftersom ingen från Socialdemokraterna själva reagerade. Inte heller någon från V eller MP reagerade. Och inte heller någon från L, C eller KD. Detta trots att alla gruppledarna (eller deras ersättare) i de av mig uppräknade partierna var närvarande.

   Det var uppenbarligen endast jag som ansåg att socialdemokraten Margareta Rönngren, som är Umeå kommuns andra kommunalråd, skulle leda mötet med kommunstyrelsen. Hon tillhör ju samma parti som Hans Lindberg.

   Men inte.

   Av detta, och av väldigt många andra, skäl ser jag det som om det är ”Hans & Anders” (Bill och Bull), eller ”Anders & Hans” (Bull och Bill), som tillsammans utgör ledningen för Umeå kommun.

   Jag vill att du, och andra, hjälper oss att sätta stopp för Hans & Anders styre. Du kan rösta. Du kan höra av dig till janlennart.hagglund@gmail.com
   Välkommen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.