Varför hjälper Vänsterpartiet Alliansen att hindra AB Bostaden från att börja bygga hyresrätter för äldre? Varför bidrar V till att ge privata aktörer en chans att få bygga bostadsrätter för de rika istället?

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den finns, kan förklaras och förstås.
Men den måste bekämpas. Det är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.
__________________________________

Då Socialdemokraterna styr Umeå har det funnits många skäl att, med rätta, rikta kritik mot dessa. Men ibland gör S det rätta och bovarna kommer från annat håll. I detta fall handlar det om Vänsterpartiet BIG TIME. Och det V har gjort är riktigt fult i ögonen på oss i Arbetarpartiet. Detta på två sätt:
a) dels i sak,
b) dels handlar det om ett dubbelspel – en av Vänsterpartiets favoritgrenar

 

 

Här kommer den korta, men mycket (V)ridna, historien.

Den 12 juni i år föreslog Socialdemokraterna att AB Bostaden skulle få bygga minst 100 hyreslägenheter i form av trygghetsboende i kvarteret Lodet (bakom dagens busstation). I detta läge ville – FÖGA FÖRVÅNANDE – partierna i Alliansen öppna för privata aktörer. Det som jag tror började som ett önskemål från Äldrenämnden – och handlade om att tillgodose en del av det växande behovet av senior- eller trygghetslägenheter i hyresrättens form – kan nu sluta i bostadsrätter för de med riktigt mycket pengar.

Varför då? Därför att platsen där det ska byggas just är kvarteret ”Lodet” – asfaltsytan bakom den nuvarande Busstationen som ligger vägg i vägg med Bågenhusen (där bland de dyraste lägenheterna i stan finns).

Det som INTE förvånade var alltså att Alliansen ville öppna för att ersätta hyresrätter för äldre med bostadsrätter för de med riktigt mycket pengar. Men det som kanske kan FÖRVÅNA vissa är att det var Vänsterpartiets representant som gjorde detta möjligt för Alliansen !!

Omröstningen ägde rum i Näringslivs- och planeringsutskottet.
Voteringen handlade bland annat om ifall ”området ska inrymma omkring 100 bostäder för äldre, i form av trygghetsboende eller motsvarande”.

 

Voteringen utföll på följande sätt:

Hans Lindberg, S, ……………JA

Elmer Eriksson, M,………………………… NEJ

Margareta Rönngren, S,…….JA

Mikael Berglund, S, ………….JA

Peder Westerberg, L,………………………NEJ

Mattias Larsson, C………………………….NEJ

Mattias Sehlstedt, V,………………………. NEJ

SUMMA                               3                4

 

Som alla kan se röstade Vänsterpartiets representant tillsammans med Alliansen!

Detta satte stopp för förslaget att låta AB Bostaden snarast börja bygga hyresrätter för äldre. Istället kan det hela sluta med att det byggs riktigt dyra bostadsrätter för de med riktigt mycket pengar.

För många är det helt obegripligt att Vänsterpartiet kan hjälpa Alliansen att öppna för dyra bostadsrätter istället för att låta AB Bostaden börja bygga hyresrätter för äldre.

Detta ställer tre allvarliga frågor:

1. Vart tog Vänsterpartiets engagemanget för hyresrätter vägen?

2. Vart tog Vänsterpartiets engagemang för de med mindre plånbok vägen?

3. Är Vänsterpartiet så bittra på Socialdemokraterna, för att de inte fick ta plats vid köttgrytorna ytterligare en fyraårsperiod, att de röstar med Alliansen i syfte att straffa Socialdemokraterna – men egentligen straffar hyresrätten som upplåtelseform för boende samt Umeås äldre?

 

Detta agerande från V gör att jag kommer att granska deras dubbelspel som nådde höga höjder då de styrde Umeå kommun tillsammans med Socialdemokraterna perioden 2010 – 2014.
Liksom Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ har Vänsterpartiet oftast kommit billigt undan i samband med granskningar.

 

_________________________________________________________

Arbetarpartiet utgör en kunnig och orädd opposition. Vi bekämpar skrytprojekt och vill bygga på personal- och medborgarmakt. Våra motståndare inom S, M, C och V har infört en tre-procentsspärr för att hindra vårt återval till Umeå kommunfullmäktige. Men dagens politiska makthavare måste tvingas att lyssna. Hjälp oss därför att uppnå 10 % och därmed erhålla större tyngd.

7 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Tack.
   Det Vänsterpartiet har gjort i denna fråga är så förbannat lågt att man inte tror att det är sant. Det är endast V i hela Umeå kommunfullmäktige som är så infantila att de a) straffar hyresrätten som upplåtelseform för boende, samt
   b) straffar Umeås äldre,
   och allt för att de trodde att de skulle få ytterligare fyra år vid maktens köttgrytor och helt enkelt inte kan komma över detta.

 1. thedoctor

  Hej Jan!

  Jag försvarar inte Vänsterpartiets agerande i detta för jag var inte där och vet inte varför de röstade nej. Men har du eller någon av er i AP frågat V varför de röstade nej? Politik är nämligen sällan så enkel att den går att till 100 % säkerhet utläsa från några röstsiffror. Var det något jag lärde mig under mina år i tekniska nämnden och kommunfullmäktige så var det just det.

  Med vänliga hälsningar, Patrik Hockum

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Hej och kul att höra av dig. Jag minns att du tillhörde de inom MP jag hade respekt för.
   Nej, jag har inte frågat vänsterpartisten M. Sehlstedt vilka motiv han hade för att rösta med Alliansen. Men han vet att det nu blir ett anbudsförfarande i vilket det INTE ALLS är säkert att AB Bostaden – och därmed hyresrätter, för äldre – tar hem spelet. Det jag däremot vet att Vänsterpartiet har ägnat fyra år att förneka, förvirra och ibland ljuga rakt av för att FÖRNEKA:
   a) att Vänsterpartiet var drivande i att förverkliga bygget av kultur-Väven – de var aktiva och stolta över att ha dragit sitt ”strå till stacken” (direkt citat) för detta. Idag förnekar de detta utan ljuger och påstår att de blev mer eller mindre tvingade av S att skriva under på Väven,
   b) Vänsterpartiet röstade för både det onödigt dyra Äventyrsbadet Navet samt stödde den miljömässigt sämsta placeringen av detsamma,
   c) de röstade för de två fördjupade översiktsplanerna som antogs 2011, som släppte lös den brutala omvandlingen av Umeå kommuns centrum vilken kommer att förändra Umeå på det mest grundläggande sättet sedan stadsbranden i juni 1888.
   Varje gång jag tagit upp dessa frågor med V är den vänsterpartist jag talar med antingen emot dessa saker, påstod att de blev ”tvingade” av S – eller att jag har FEL. Men det har jag inte. S och V styrde Umeå TILLSAMMANS under åren 2010-1014 och dessa år har förändrat Umeå för evigt. Det är så mycket aggressivitet, självförnekelse och direkta lögner i hur V hanterar sin egen (mycket ”nyliga”) historia att jag efter fyra år av försök till att få Vänsterpartiet att säga ”vi gjorde fel” har gett upp.
   Till sist: det tog fem-sex år till dess att den nya stora kommungemensamma förvaltningen började att fungera. S plus M samt alla andra partier i fullmäktige – utom vi i Arbetarpartiet -var för sammanslagningen av tio-tolv förvaltningar till en. Tanken från Holmlund-Ågren och övrigas sida var att tjäna 100 miljoner per år i uteblivna kostnadsökningar. Tack vare ”Team Aidanpää” (ekonomidirektören med medarbetare) blev vinsten per år uppåt 400 miljoner per år i uteblivna kostnadsökningar!

   Vi i Arbetarpartiet har insett att vi hade fel i denna fråga och bytte sedan sida – för att försvara den kommungemensamma förvaltningen. Jag skrev det på denna blogg. Det var inte så hemskt att erkänna att man haft fel och nu ändrat sig som man kan tro.

   Men det informella och auktoritära sättet att styra kommunen hotades. Därför gick Anders Ågren, i spetsen för övriga Alliansen, till angrepp mot de nya, modernare, processorienterade, arbetssättet samt 400 miljoner per år blev plötsligt mindre värt. Det kunde Ågren offra för den informella MAKT han besatt. Men Alliansen var i minoritet! Hur blev Allianse i majoritet? Därför att Vänsterpartiet stödde Anders Ågren och co. Detta betydde DÖD åt en modernare och mindre auktoritär ledningskultur, DÖD åt tanken på att ”de på golvet” skulle få mer att säga till om, samt 400 miljoner år helvete varje år!

   Genom att gå med Alliansen i denna fråga, vilket försatte S och MP i minotitet, brände V sina skepp när det gäller all anständighet.

   Nu försöker vissa ledande medlemmar i V även skylla ifrån sig detta. Men har har jag talat med andra inom V. Och de RÖSTADE MED ÅGREN OCH ALLIANSEN för att S stängde dörren till dem när det gällde samtal och DÄRFÖR VILLE V STRAFFA S FÖR DETTA. Dumt gjort av S – men ofantligt mycket dummare av V. Vill de straffa S så skriv en insändare. Låt inte de anställda i Umeå kommun betala priset för vad V anser vara arrogans från S genom att a) pressa på de anställda i Umeå kommun en sämre arbetsmiljö, b) beröva de anställda OCH umeborna 400 miljoner kr/år. Detta är bakgrunden till att jag inte frågar V om deras absurda agerande längre. De har försökt straffa S under hela perioden efter valet 2014. De har dessutom försökt förneka sitt ansvar för de gigantiska missar som gjordes under den period då V styrde Umeå tillsammans med S 2010-2014.
   Jag ber om ursäkt för mitt tonfall. Det är inte riktat mot dig. Jag blir så förbannat upprörd när V bestraffar personal och umebor när de vill ”ge igen” på S.

   • thedoctor

    Tack för att du tog dig tid att svara på min fråga. Då har jag lite mer kött på benen. Ännu en vinkel på det politiska spelet i Umeå.

    Med vänliga hälsningar, Patrik

 2. Kim

  Så sant!

  HELT obegripligt. Men helt i linje med deras politik, dvs att skylla allt på andra och djävlas isf att verkligen åstadkomma något själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.