Arbetarpartiet drar tillbaka sitt andra namn p g a misstanke om brott. Partier består av individer – som ibland begår misstag. Om individens misstag blir partiets misstag beror på hur partiledningen agerar. Läs denna lärorika blogg

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den finns, kan förklaras och förstås.
Men den måste bekämpas. Det är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

__________________________________

 

Ingress
Om ledningen försöker blanda bort korten kommer individens misstag även att bli partiets. Om ledningen omedelbart beslutar att medlemmen ska dra tillbaka sin kandidatur, går ut med vad som skett och flyttar upp övriga kandidater på valsedeln blir inte individens misstag partiets misstag. Det är så Arbetarpartiet hanterar svåra situationer. Sanningen gentemot väljarna främst.

 

I. I går blev jag informerad av vårt andra namn på kommunvalsedeln att hon var misstänkt för ett grovt ekobrott. Detta är inte en fråga för gruppledaren i fullmäktige utan en fråga för partiets ledning. För att förebygga spekulationer avser partiledningen, med vår tidigare kandidats medgivande, att redogöra för att brottsmisstanken är grov näringspenningtvätt. Enligt åklagarens stämningsansökan har vår tidigare kandidat tillåtit en före detta sambo att kontrollera och använda ett av hennes bankkonton. På detta konto har sedan transaktioner skett som misstänks härröra från olaglig verksamhet.

Då partiledningen informerades om detta igår underströk den två saker. Dels att alla är oskyldiga till dess att motsatsen är bevisad. Dels att en förtroendevald söker umebornas förtroende. Under perioden fram till domslutet är det därför inte olagligt att kvarstå som kandidat. Men mot bakgrund av allvaret i anklagelserna är det direkt olämpligt och helt omöjligt att söka umebornas förtroende innan rättegången är genomförd och dom har fallit.

Umeborna uppskattar Arbetarpartiet för att vi säger sanningen. Det gäller även i fall där en av våra kandidater begått ett misstag – eventuellt ett brott.

 

II. Om detta är partiledningen och vår tidigare kandidat överens. Vi är även överens med vår tidigare kandidat om att hon, under överskådlig tid, ska lägga ned alla planer på politiska uppdrag. Det gäller riksdag, kommun eller landsting, det gäller fullmäktigen, styrelser och nämnder, kommunala bolag eller uppdrag som nämndeman i Tings- eller Hovrätt. Detta är partiledningens beslut och om detta är vi överens med vår tidigare kandidat. Då vi fick frågan om detta kommer att försvaga vår grupp i Umeå kommunfullmäktige är det med lättnad som vi kan besvara denna fråga med ett Nej. Vi har nu har suttit i fullmäktige sedan 1991 och har en stor grupp med gedigna kunskaper. Rent praktiskt går det till på följande sätt: våra kandidater, med början från och med nummer tre, tar ett steg uppåt på listan.

 

III. Vi har lärt oss hur ett parti ska agera av andra i Umeå kommunfullmäktige. För många år sedan gjorde en ledamot konkurs. I detta läge hade inte ledamoten behövt avgå. Men ledamoten ansåg att förtroendet, både för personen själv och för det parti som ledamoten tillhörde, skulle ha tagit skada om ledamoten inte hade avsagt sig alla uppdrag. Och så skedde. Sedan återkom denne hedersknyffel. Och förtroendet, varken för ledamoten eller för det parti som personen tillhörde, tog skada. Även om omständigheterna skiljer sig åt så fick vi vägledning genom att studera detta exempel. Vi insåg att det handlade om principer. Kosta vad det kosta ville. Det gäller att lägga korten på bordet och visa förtroende för umeborna. De kan själva dra sina slutsatser.

 

IV. Åter detta SD
Om vi kunde hämta vägledning genom att studera ett anrikt partis principiella agerande så finns det avskräckande exempel. Det handlar om Sverigedemokraterna. När deras namn nummer fem på valsedeln helt öppet diskuterar sin svarttaxiverksamhet på nätet låtsas denne, tillsammans med ledningen för SD, att han ska kliva bort från kommunpolitiken. Och det framstår verkligen som så. Han (Willy Pettersson) plockas bort från valsedeln. Men jag slås alltså av tanken att Willy Pettersson kan, med SD:s goda minne, ta plats som gubben ur lådan till något så viktigt som en plats i Individ- och familjenämnden. Detta säger även Pettersson själv – vitt och brett. Och det är mycket mer ansvarsfullt att ta en plats i Individ- och familjenämnden eftersom denna nämnd även utgör en myndighet – som beslutar i ärenden som bland annat har med omhändertaganden av barn att göra.

Vid en direkt fråga svarar Pettersson att det är till Individ- och familjenämnden som han tänkt sig. Han har en hel del otalt med tjänstemännen där – anser Pettersson. Då vi frågar ledningen för SD får vi inget lugnande besked. Efter att de först ha vägrat svara på våra frågor kring Pettersson eventuella come back, under flera månader, får vi nu svaret att det inte är vi som utser SD:s representanter till olika nämnder. Och detta visar vilka bluffmakare de är. Hade SD sagt detta för tre månader sedan så hade vi kunnat ställa dem mot väggen ordentligt. Nu räknar de kallt med att tiden fram till valet är så kort så att de kan lura umeborna utan större konsekvenser. Men lura umeborna är vad de gör.

De umebor som tänkt rösta på SD kanske inte hinner se igenom detta partis falska agerande före detta val. Studera och jämför dessa två exempel. Då ser du skillnaden mellan ett parti som strävar efter att göra sig förtjänt av umebornas förtroende – och ett parti som försöker lura umeborna.

 

V. Till sist ska vi sluta där vi började. Ett parti består av mänskliga individer. Dessa begår ständigt misstag. Vårt andranamn har begått ett sådant.
Hur stort kommer att avgöras i en rättegång. Men de misstankar som framförts har gjort att hennes möjlighet att söka förtroende hos umeborna måste skrinläggas fram till dess rättegången är över och dom har fallit. Sedan kommer domen att avgöra hur framtiden blir för vår tidigare kandidat.

 

VI. Arbetarpartiet är en sak. Våra enskilda kandidater något annat.
Vi har agerat med största öppenhet mot medborgarna. Det gäller för det galopperande budgetunderskott som de övriga nio partierna försöker hemlighålla tillsammans med media. Det gäller även för den situation som uppstått då en av våra egna medlemmar är misstänkt för ett allvarligt brott.

Arbetarpartiet går till val på parollen ”Umeå behöver ordning och reda”. Vi menar allvar med denna paroll.

Den gäller även oss själva.

_________________________________________________________

Arbetarpartiet utgör en kunnig och orädd opposition. Vi bekämpar skrytprojekt och vill bygga på personal- och medborgarmakt. Våra motståndare inom S, M, C och V har infört en tre-procentsspärr för att hindra vårt återval till Umeå kommunfullmäktige. Hjälp oss därför att uppnå 10 % så att vi kan tvinga de politiska makthavarna att lyssna.

11 kommentarer

 1. Björn

  Ska bli intressant att se om hon kommer att betala skatt +straffskatt och dagsböterna OM hon blir fälld i domstol.
  Blir det ett drev om skulden till staten inte betalas från hennes börs Jan? Eller det kanske inte spelar någon roll i det här fallet…. 😉

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Åsa Eriksson är inte dämd för något. Det är något du medvetet glömmer.
   Willy Pettersson är dömd för en rad brott. Arbetarpartiet hjälper inte Åsa att ta sig in i någon styrelse eller nämnd bakvägen genom att lura väljarna. Det gör SD. OM Åsa blir dömd kommer hon att göra rätt för sig – till skillnad från Willy Pettersson. Han har haft 13 år på sig att betala de skadestånd på nästan han 20 000 kronor som han har dömts att betala för främst misshandel.

 2. Steffo

  Verkar som att du som arbetarpartiet s främste namn har något personligen mot en som Willy. Ok han har kanske inte skött sig tidigare men idag så glr han hjälpresor till Litauen. Han har erfarenheter från att vara utslagen och i och med detta erfarenheter som har ngen kan läsa sig till. Ok han stödjer SD men rasist är han inte. Kolla hans Facebooksida då ser du att han har vänner från andra delar än vårat land. Jag själv är utländsk känner inte Willy mer än att jag växlat några ord.
  Min fråga är?

  Har han åkt dit för svarttaxiverksamhet?
  Om man är ex SD och främlingsfientlig åker man då till Litauen och hjälper människor?

  Det ni sysslar med är personangrepp. Ni har ju saker att ev städa i erat eget parti?

  Willy har kunskaper och och nu råkar det vara SD (jag är inte SD:are) men tänk om han vore engagerad i Arbetarpartiet?

  Tycker det är skandal att ni som etta på listan går mot angrepp på en som Willy. Han har rest sig upp. Behandlar ni alla som haft svårigheter så?

  Antar att du inte godkänner denna kommentar.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Tricket att tro att man kommer att få en kommentar publicerad genom att skriva att ”Antar att du inte godkänner denna kommentar” går inte hem hos mig. Skälet till att du FÅR din kommentar publicerad är att du utgör ett typexempel på en person som saknar förmågan att förstå hur en människa med en annan åsikt än den du har tänker.
   Låt oss ta det hela steg för steg:
   1. Willy Pettersson diskuterar sin svarttaxi verksamhet öppet på nätet,
   2. Jag är nästan aldrig på nätet själv, men det är många andra som är där för mycket (nätkrigare, värdelösa krigare). Jag blir informerad om denna diskussion och får den faktiskt sänd till mig med en uppmaning: gör något, Janne, du törs ju skriva,
   3. Jag skriver och tar därmed FULLt ANSVAR för det jag publicerar – men mycket av uppslagen kommer till mig på detta sätt,
   4. Då det står klart vad Pettersson sysslar med så plockar SD bort Pettersson från sin valsedel – förstår du – vilket sänder en signal till väljarna om Pettersson INTE ska åta sig politiska uppdrag. Förstår du?
   5. Willy Pettersson går själv ut och säger att han inte är ”mogen” att inneha uppdrag i Umeå kommunfullmäktige. Detta sänder också en signal till väljarna. Förstår du?
   6. Nu visar det sig att dessa signaler var lögner. SD, som Pettersson utgör en del av, tänker sätta in Willy Pettersson i Individ- och familenämnden förkortad (IFN). För att sitta i IFN krävs det en betydligt STÖRRE mognad än att sitta i fullmäktige. Detta gör att SD/Willy Petterssons agerande är bedrägligt – SD/Pettersson LURAR väljarna genom att först plocka bort Pettersson och sedan sätta in honom i alla fall.
   OM du inte förstår det felaktiga, lögnaktiga, falska i detta finns det ingen anledning för oss att snacka mer. För detta är den springande punkten. Antingen håller man sina löften – eller inte. Och håller man inte sina löften då är man en lögnare,
   7. Min kritik mot Pettersson/SD beror på detta. Fråga A. kan du förstå detta – Ja eller Nej?

   OM dina övriga resonemang: Vi har REDAN städat i vårt eget parti. Den som stod som tvåa på vår valsedel är borta och kommer INTE att dyka upp som gumman ur lådan. Detta skiljer oss från SD.
   Fråga två: ser du denna skillnad mellan oss och SD
   Jag väntar med spänning på dina två svar.

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Som du kanske kommer ihåg, sedan igår, är det du som startade just denna debatt om SD/och Willy Pettersson med mig. Och inte jag med dig. men först: Tricket med att få en kommentar publicerad genom att skriva att du ”Antar att jag inte godkänner denna kommentar” går inte hem hos mig. Skälet till att du FÅR dinna kommentar publicerad är att du utgör ett typexempel på en person som verkligen saknar förmågan att förstå hur en människa med en annan åsikt än den du har tänker.
    Jag ställde dig två frågor: kan du förstå att jag blir upprörd över hur SD/Pettersson ljuger. Du behövde endast svara Ja eller Nej? Men du klarade inte detta.
    Sedan frågade jag dig ifall du inte såg skillnaden mellan oss, som plockat bort vår nummer två, och Pettersson/SD som bara låtsades göra detta för att sedan falskt låta honom dyka upp igen. Men nej, du klarade inte detta heller.
    Därmed har vi inte något mer att säga varandra. Du kan inte föra ett samtal. Endast upprepa samma ståndpunkt. NU kommer jag inte att publicera något mer av dig. Eftersom du inte klarar av ett samtal.

 3. Ugglan

  Kul att se att du fortfarande får ha kvar bloggen efter din markering mot vk. Du kanske har för många läsare och reklamintäkter är även det pengar.

  Sedan så vill jag bara ge en eloge för ett tydligt och rättfärdighet agerande från Arbetarpartiet. Inget skönmålande eller smuslande utan som vanligt raka rör. AP kan uppenbarligen skilja på sak och person. Det behövs mer sånt i politiken.

 4. Eva

  Kinesisk uttryck”meg ikke giver kreditt, du blive sur. Jeg gir deg kreditt, du ikke betale, meg blive sur. Bedre du bliver sur!” Kan ju bytta ut kreditt med annat, men poenget är att du mår bättre, efter och ha ordna upp och så får andra bli sur????

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Jag godkänner allt som inte har upprepats fem gånger. Jag har absolut inga problem med att godkänna det du skriver. Det jag har svårt med i det du skriver är att förstå vilken av mina många bloggar du syftar på. För kinesiska ordspråk är som bibeln, svåra att göra en entydig tolkning av, och därför lätta att använda i nästan vilket sammanhang som helst. De låter ju högtidligt och vist. Jag har en känsla av att du nu vill återkomma och förtydliga dig. Och det går bra. Du är välkommen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.