Vänsterpartiet i Umeå är unikt: Sällan har ett parti med så många mandat haft så lite inflytande p g a att det skaffat sig så många fiender. Del I

 en politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den finns, kan förklaras och förstås.
Men den måste bekämpas. Det är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

__________________________________

 

Du kan skaffa dig fiender genom att försvara fritidsgårdar och städjobb – och samtidigt vinna vänner för livet. Ett parti kan skaffa sig fiender genom att marschera upp på läktaren i fullmäktigesalen för att stoppa nedskärningarna på Umeås fritidsgårdar. Genom att ta detta initiativ – som involverade uppåt 850 ungdomar, till vilka sedan cirka 150 lokalvårdare anslöt sig i syfte att försvara sina jobb – skaffade vi oss fiender. Men också vänner. Istället för att nedskärningarna på fritidsgårdsverksamheten blev 5,1 miljoner, såsom tänkt var, stannade nedskärningarna på 1,1 miljon.

Även när det gällde lokalvårdarna blev gav denna aktion, tillsammans med en rad andra, resultat. Även om försämringar inte kunde undvikas kunde de förskjutas och krympas. Den strid som lokalvårdarna utkämpade varade under ett halvt år. Många som deltog växte vad gällde i stolthet och styrka. Det växte fram ett gäng kvinnliga strejkledare. Detsamma skedde bland ungdomarna. På många skolor och fritidsgårdar blev vissa av ungdomar drivande i att mobilisera andra ungdomar till manifestationen utanför kommunfullmäktige.

Alla, lokalvårdare och ungdomar, lärde sig att argumentera för sin sak. Många lärde sig värdet av ungdomsgårdsverksamheten. Om varje ungdomsgård förhindrade att 1½ ung människa trillade dit, i kriminalitet och droger, varje år, så hade fritidsgården betalat sig ekonomiskt. Till detta kommer allt mänskligt lidande som undviks. För så många människor. Detsamma gällde för lokalvårdarna. Antalet barn med astma och allergier ökade under denna period. Mycket. Detta underströk vikten av yrket lokalvårdare. Det fanns politiker, även kommunalråd, som enbart såg städningen som en estetisk fråga (det ska se snyggt). Men just den ökande insikten om att lokalvårdarna spelade en huvudroll i att förebygga astma och allergi gjorde att yrkesstoltheten växte.

Men den dåvarande ordföranden i kommunfullmäktige drabbades av något som liknade panik. Och den moderata gruppledaren blev smått konfys. Det jag vill säga är att det var värt att bli politisk ”ovän” med dessa för att försvara fritidsgårdar och städjobb. Det var värt att få ta skit i våra vanligaste morgontidningar för att få se hur kvinnliga arbetare, och skolelever i nian, växte. Som människor och som försvarare av sina kamrater och arbetskamrater.

 

Du kan även skaffa dig fiender genom att planera kupper bakom ryggen – på andra. Och försöka ljuga dig fri genom att skylla – på andra. Jag tänker på Vänsterpartiet och dess gruppledare i Umeå kommunfullmäktige.

Jag återkommer med Del II i morgon.

 __________________________________

Arbetarpartiet utkämpade valrörelsen genom att berätta sanningen. Prognosen visar att kostnaderna ökar så mycket snabbare än intäkterna att kommunen snart inte kommer att klara av att ge umeborna den service den har rätt till enligt lag – exempelvis vad gäller skola och omsorger. Övriga partier och media försöker tysta sanningen. Hjälp oss driva en politik som prioriterar nödvändig personalanskaffning samt ta kontroll över budgetunderskott och skuldsättning.

 

4 kommentarer

  1. Ville-Valle

    … strax före sex på torsdagsmorgonen var det ett fullbordat faktum, det jag förutsåg i ett tidigare inlägg här på bloggen: Jan Hägglunds blogg hade fler läsare än Anders Forss dito, trea respektive fyra på listan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.