Pöbelfasoner bland socialdemokrater under fullmäktige igår – då vi ville kartlägga hedersförtrycket. Löfvens budskap förkastas av S i Umeå!

Försvara yttrande- och tryckfriheten

_________________________________

INGRESS
Ett av Stefan Löfvens viktigaste löften i samband med helgens socialdemokratiska partikongress var att ta krafttag mot hedersförtrycket. ”Socialdemokraterna ska vara den ledande kraften i Sverige för det här arbetet” var Löfvens budskap, samtidigt som han erkände att ”vi har gjort för lite över tid, bevisligen”. Löfven riktade även en uppmaning till socialdemokrater runt om i Sverige: ”Därför, kamrater, förväntar jag mig det av er: I varje landsting. I varje kommun. I varje skola. I varje läge. Se det. Hata det. Befria dessa unga”.

Två dygn senare testades den socialdemokratiske partiledarens nya hållning i Umeå kommunfullmäktige. Och Stefan Löfvens ”partikamrater” svek sin partiledare på ett både upprörande och förnedrande sätt.


Del I

Vi i Arbetarpartiet hade återigen tagit upp behovet av att kartlägga hedersförtrycket bland skolelever i Umeå kommun. Detta mot bakgrund av de nyligen presenterade resultaten av undersökningen UNGA18 som kartlägger ungdomars hälsa i Umeå. Undersökningen omfattar ca 5 700 elever i åldrarna 13-18. Undersökningen visade bland annat följande: ”Det är en stor skillnad mellan ungdomar födda i Sverige och ungdomar födda utanför Eu­ropa, där den sistnämnda gruppen har betydligt lägre grad av självbestämmande”. Det är fem gånger så vanligt att ungdomar födda utanför Europa inte får bestämma vilken religion eller livsåskådning de ska ha än svenskfödda ungdomar.

Resultaten i UNGA18 antyder förekomsten av hedersförtryck även i Umeå. Existensen av hedersförtryck har bevisats gång på gång i undersökningar som bland annat har genomförts i Sveriges fyra största kommuner: Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Initiativet till kartläggningen av hedersförtrycket i dessa fyra kommuner, som tillsammans har en femtedel av Sveriges befolkning, togs då Socialdemokraterna styrde med bl a MP och V.

Det var mot denna bakgrund vi bl a ville veta vilka åtgärder Umeå kommun planerar för att motverka skillnaden i självbestämmande mellan svenskfödda och utomeuropeiskt födda ungdomar.

 

Del II
Det var alltså i den debatt som följde på denna vår frågeställning som Stefan Löfvens partikamrater svek sin partiledare på ett både upprörande och förnedrande sätt. Först: De traditionella socialdemokraterna, bland annat kommunalråden, lämnade walkover. Sedan: De som fått i uppgift att svara på våra frågeställningar gick, för fjärde gången, emot kravet om att kartlägga hedersförtrycket – för att möjliggöra att ett handlingsprogram utarbetas mot det hedersförtryck som Stefan Löfven dagen innan uppmanat sina partikamrater att hata. Men Löfven hade talat för döva öron. I Umeå. Men inte bara det.

I debatten uppträdde en tredje grupp av påstådda socialdemokrater. Det förnedrande bestod i hur denna falang handskades med sin partiledares uppmaning om att ta strid mot hedersförtrycket ”I varje landsting. I varje kommun. I varje skola. I varje läge…”. Under debattens gång blev denna falang alltmer primitiv. I allians med V och MP förde dessa fram följande anklagelser mot oss: vi var islamofober, främlingsfientliga, ville demonisera, stigmatisera och alienera vissa grupper samt hade någon form av dunkel dagordning. Till vår förvåning slöt även en representant för C upp i denna allians – vi är övertygade om att hon saknar stöd för detta inom sitt parti.

 

Del III
Arbetarpartiet stod dock inte ensamma i debatten.

Vi fick understöd, både av Moderaterna och KD, som gjorde skarpa och kunniga inlägg i debatten. Anders Ågren, M, påpekade att det var tur för Stefan Löfven att han höll sitt tal på S-kongressen och inte i Umeå kommunfullmäktige. Här hade han riskerat att bli anklagad för att ha en mörk agenda. Tveklöst var det Arbetarpartiet som agerade i Löfvens anda, i denna fråga, med stöd av M och KD. Ingen av de tre schatteringarna inom Socialdemokraterna i Umeå försvarade sin partiledares budskap under debatten i går.

Denna debatt kan sammanfattas på följande sätt:
* Vissa partier i fullmäktige erkänner att hedersförtryck existerar, andra partier tillåter sina ledamöter att förneka detta – däribland S,
* Vissa partier i fullmäktige menar att svensk lag visar var gränserna går när det gäller vilka åsiktsskillnader som är acceptabla, andra partier tillåter sina representanter att förneka att lagen sätter gränser – däribland S.

 

Del IV
Speciellt socialdemokraternas agerande under debatten om hedersförtrycket i Umeå kommunfullmäktige 25/3 var så häpnadsväckande, speciellt mot bakgrund av Stefan Löfvens budskap på S-kongressen, att det som utspelade sig har blivit en riksnyhet på sociala medier. Glädjande nog har en rad aktivister i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck uppmärksammat det enorma gapet mellan Löfvens ord på S-kongressen och S agerande i Umeå. Några exempel:

* Maria Alias, som är ordförande i den nystartade S-föreningen ”För jämställdhet emot hedersförtryck / våldsbejakande extremism” skrev följande på Twitter – syftande på en av S-ledamöterna i Umeå: ”Min reaktion är att jag blir förbannad. Min kommentar är – jag tar på mig att ringa honom personligen imorgon. Jag återkommer med vart vi landar.”

* Faw Azzat, som är en av 2019 års goodwillambassadörer för riksföreningen Glöm aldig Pela och Fadime (GAPF), skriver följande: ”Har precis sett debatten i Umeå kommunfullmäktige gällande kartläggning av hederskultur. Jag är mållös. En @socialdemokrat kallar Jan Hägglund, som skrivit interpellationen, för islamofob. DAGEN EFTER LÖFVENS ”KRAFTTAG” mot HRV. Dela denna tweet. Jag vill hjälpa Umeå.”

* Forskaren och terrorexperten Magnus Ranstorp skriver: ”Det är verkligen upprörande hur @socialdemokrat och även MP/V i Umeå kommunfullmäktige hellre vill etikettera de som lyfter hedersförtryck än ge konkreta svar på hur man ska konkreta arbeta mot detta problem.”

* Den moderata fullmäktigeledamoten Alexandra Hedborg i Järfälla skriver följande: ”Ännu ett tydligt exempel på att S inte tar hedersrelaterat våld och förtryck på allvar. Här i Järfälla avslog de varenda motion vi skrev om ämnet förra mandatperioden. Låt er inte luras av Löfvens ord, de betyder ingenting i praktiken.”

* Journalisten Sofie Löwenmark, som skrivit mycket om våldsbejakande extremism, skriver följande: ”Vad är det för galningar i Umeås kommunfullmäktige? Centerpartisten är så upprörd så hon skakar. Inte över tvångsgifta småflickor, utan för att frågan lyfts. Totalt mörker.”

Detta är bara några av reaktionerna på sociala medier. Vi hoppas att reaktionerna följs upp av traditionella medier.

 

DEL V
De socialdemokrater som inte känner igen sitt parti är välkomna till Arbetarpartiet.

 

__________________________

Du som vill läsa de blogginlägg som jag hittills har skrivit om
den svenska politiska fegheten kan göra detta genom att
gå in på www.arbetartidningen.se – eller klicka här.

Det kommer även fler inlägg om den svenska politiska fegheten.

4 kommentarer

 1. Petter

  Man vill inte tro det är sant det du skriver , men tyvärr vet jag att detta är sant. Vart vill dessa vilseledda politiker komma, var sitter problemet. Rädda att tappa utrikes födda som väljare eller . Det är ju sjukt, och även att de inte vill yttra sig om kriminaliteten som växer i vissa områden. De verkar blunda och hålla för öronen.Och sen att vissa då tar till ”stoppordet” rasism. det är ju inte religionen utan de med en skev bild av religion som är problemet.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Till Petter.
   Jag håller med. Jag stöder ett sekulärt samhälle som tillåter att du för vara ateist eller troende: är du troende kan du vara kristen, muslim, jude, hindu eller buddist. Detta så länge som du accepterar att religionen är en privatsak och att lagarna utses av riksdagen till vilka via har allmänna och fria val – för män och kvinnor. Stöder du däremot en viss tolkning av en religion som innebär att DIN tolkning är GUDS ORD vilket ger dig rätt att avskaffa demokratin, och förtrycka ateister och de som tror på andra religioner måste någon sätta ned foten och säga HIT MEN INTE LÄNGRE. Lagen tillåter inte det religiösa förtryck du strävar efter. Detta är den andra sidan av att vara sekulär. Tron är en privatsak. Lagstiftning och landets styrelse handlar om allmänna och fria val.
   Det är de som inte ställer upp på detta sekulära samhälle som vi måste ta KONFLIKT med – i detta konflikträdda land.

 2. Åsa Sundh

  Vad Löfven lovade på kongressen var som vanligt (s)pel för gallerierna. Det har inte varit uppskattat med partiföreträdare som tar fighten mot hedersförtryck. De har rensats bort (Pekgul, Hägg, Hermansson m fl). Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (med nära band till Ibn Rush m fl) har mycket stort ansvar för partiets ovilja att på allvar ta tag i frågan om hedersförtryck.
  Löfven fördömer hederskultur och hedersförtryck för att kärnväljarna ska stanna kvar, men samtidigt måste han se till att inte stöta sig med alla som utövar hedersförtryck och vars /identitets/röster partiet inte har råd att tappa. (Jfr hur V har behandlat Amineh Kakabaveh för att hon öppet tagit kampen mot hedersförtryck!).
  Att S-topparna i Umeå inte tar fighten stärker bara intrycket av att de är svaga och rädda samt att de kallt räknar med att det bär sig bäst att låta ’underhuggare’ i partiet ta debatten. Att ”brunmåla” de företrädare från andra partier som tar fighten mot hedersförtryck har hittills varit en framgångsrik metod för att tysta allt motstånd. Det hedrar dig, Jan, att du inte är en ’syltrygg’ som ger efter för detta.

  https://ledarsidorna.se/2019/03/regeringen-forsenar-lagar-mot-hedersfortryck/

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Till Åsa.
   Som jag skrev till Petter: OM Löfven skulle fortsätta som hittills kommer du att få rätt. Tyvärr. Det finns dock en ny faktor med i spelat. Löfven, eller de som ser längre än han, har tydligen vaknat och insett att Socialdemokraterna håller på att dö ut. Om så inte ska ske måste partiet slåss för livet.
   Och efter uppgörelsen med C och L riskerar de att tappa ytterligare väljare till SD och även till V. Regeringsbildningen var hemsk både till form och innehåll. Därför har S valt hedersförtrycket av strategiska skäl. Deras plan är att arbeta med denna ända fram till valet 2022. OM inte S hittar en fråga som stoppar tappet av väljare till SD och även till V, och vänder dessa väljasrströmmar i för S rätt riktning, kommer Löfvens parti att ”ta slut”. Denna, för S så trängande faktor, är ett nytt inslag i ekvationen. Så låt oss se om Stefan Löfven GÖR rätt, fast av FEL skäl (det vill säga han gör rätt av partiegoistiska skäl och inte av omsorg av de ungdomar som drabbats under så många år). OM S hade agerat av rätt skäl skulle partiet ha agerat för länge, länge sedan. Men även om det som nu förhoppningsvis sker, sker av fel skäl, kommer de vanliga väljarna att få en kraftig impuls att göra rätt. Av rätt skäl. Och förhoppningsvis kommer de att våga stå på sig mot den pöbel som utgör en avsevärd del av S i fullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.