UD 19.00 Imamen som varit central för jihadistmiljön greps. Även sonen greps. SONEN HAR STÅTT FÖR KOPPLINGARNA TILL UMEÅ

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________________

 

INLEDNING – KOPPLINGARNA  TILL  UMEÅ

I torsdags greps alltså Abu Raad, imam vid Gävlemoskén, av säkerhetspolisen. Hans 34-årige son greps också. De båda männen uppges ha tagits i förvar av Migrationsverket.

Abu Raad, imam vid Al-Rashideen-moskén i Gävle, heter egentligen ”Riyad Abdulkarim Jassim”. Denne imam vid Gävlemoskén har flera gånger varit omskriven i medierna på grund av sina kopplingar till islamistisk extremism. Abu Raad (eller Riyad Abdulkarim Jassim) utgör en del av den jihadistmiljö som har underlättat värvningar av personer i Sverige till att åka och strida för Islamiska Staten och al-Qaida, m fl, i exempelvis Irak och Syrien.

Abu Raad eller Riyad Abdulkarim Jassim representerar absolut inte alla muslimer i Sverige. Det gör inte heller hans son Raad Al-Durhan. Deras vänner på facebook i Umeå representerar absolut inte alla muslimer – i Umeå.

 

Umeå-kopplingarna.
Imamens son heter Raad Al-Duhan. De idag kända kopplingarna till Umeå går (bland annat) via honom.

1. Igår kunde jag berätta att det, på den namninsamling som imamens familj hade startat på nätet (men som nu är borttagen) sto d bland annat följande att läsa: ” … Sonen Raad har under sin tid i Sverige startat flera olika klubbar,
bland annat i Umeå och Gävle …”

2. Men det handlar också om person-kopplingar – även om sådana naturligtvis kan hänga samman med ”startade klubbar”.

På Raad Al-Duhans (imamens son, också han gripen av säkerhetspolisen) vän-listan på face-book återfann vi, bland annat, nedanstående namn från Umeå:

Del I
Politiskt aktiva Umebor på vänlistan

* Mariam Salem i Nya Miljöpartiet i Umeå:   facebook-vän med den nu gripne sonen
Denna politiker innehar många tunga politiska uppdrag – både i Umeå kommunen och i f.d landstinget (numera Region Västerbotten). Jag har skrivit om henne i tidigare sammanhang. Hennes svar har, tillsammans med sina partikamrater i Nya MP i Umeå, besvarat det som jag skrivit med upprepade polisanmälningar. Men inte genom någon debatt. Denna metod kallas i engelsktalande länder för LAWFARE. Det betyder politisk ”krigföring” med hjälp av bl a det juridiska systemet.
De två (okynnes)polisanmälningarna mot mig, som jag känner till, har inte ens lett till en förundersökning – utan de har lagts ned på tidigast tänkbara stadium.

Vi får se om de rader som du, just nu, läser kommer att leda till ett fortsatt missbruk av det juridiska systemet – av politiska skäl – genom nya anmälningar. Hittills har Mariam Salem alltså vägrat debattera det jag skrivit.

Vi får se om Mariam Salem, tillsammans med de övriga tongivande medlemmarna i Nya MP i Umeå  (alla handplockade av MP:s centrala partistyrelse i Stockholm) anser det vara nödvändigt att kommentera Salems face-book vänskap med den nu gripne Raad Al-Duhan (son till imamen i Gävlemoskén).

Jag tänker ofta på vilken skillnad det är på Gamla MP i Umeå och dagens Nya MP i Umeå. Det fanns många muslimer i det Gamla MP i Umeå. Med dessa gick det lätt att samarbeta, exempelvis för en bättre miljö i Umeå, eftersom muslimerna och övriga i ledningen för Gamla MP i Umeå kunde skilja på religion och politik.

 

* Mahmoud Chninou Socialdemokrat i Umeå:  också facebook-vän med den gripne sonen
Denne politiker innehar, idag, både interna uppdrag för Socialdemokraterna och han är även ordförande i ett av Umeås kommunala bolag.

 

* Youssef Chninou
Socialdemokrat, och även han en facebook-vän till den av säkerhetstjänsten gripne Raad Al-Duhan.

Del II
Åsikter som förekommer bland islamisterna

* Imamen Abo Raad (vars riktiga namn är ”Riyad Abdulkarim Jassim”) har tidigare granskats av bland annat Gefle Dagblad.
Tidningen kunde då avslöja exempelvis nedanstående uttalande från imamen i samband med Islamiska Statens militära framgångar i Irak under året 2014. Enligt Expressen skrev då Abo Raad följande på sin facebook:

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor”,
(Texten är översatt från arabiska, reds. anm.)”

* Men det finns fler skakande uttalanden

 

Till den gripne sonens vänlista hör Omar Elturk – som påstår att redaktionen på Charie Hebdo mördades av Israels säkerhetstjänst.
Omar Elturk är också känd för sina uttalanden. Han har bland annat uttalat sig positivt om Islamiska Staten, och uttalat sig positivt för ett islamiskt kalifat (i allmänhet), under åren 2013-2014.

Året 2013 publicerade denne Omar Elturk en bild på ett pass med texten ”State of Islam” med följande kommentar:

”Khilafah
Shariaah
En Ummah
Ett språk
Ett system
Inga länder
Inga gränser
Inge politik
Inge demokrati
Inga lögner
Ingen korruption
Frihet i dess finaste form
Dyrkan under dess finaste omständigheter
Ett samhälle uppbyggd med de bästa förutsättningarna
Ya Allah, skänk oss privilegiet och gåvan att få uppleva detta!”

Kommentar

Omar Elturk skriver exakt det som jag ofta brukar skriva om att islamister (oavsett om de stöder IS, al-Qaida, m fl – eller inte)  står för. Omar Elturk vill inte ha demokrati (en folkvald riksdag, utsedd av både män och kvinnor, via fria och allmänna val). Det framgår tydligt bl a av hans uttryck ”inge demokrati” men också av uttrycket ”inge politik”. Däremot är det uppenbart vad han vill ha i dess ställe. Omar Elturk vill istället för en folkvald riksdag ha ett ”Kalifat” styrt av ”Sharia” samt Ummah.
Ummah är en islamisk församling som profeten Muhammed började bygga upp upp i Medina under första halvan av 600-talet. Ummah kan även uttrycka en världsomspännande muslimsk gemenskap.

 

* Påstår att satirtidningen Charlie Hebdos redaktion mördades av Israels underrättelsetjänst
Ett av Omar Elturks uttalande är att morden i januari 2015, på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion, utfördes av israeliska Mossad… Detta påstående fördes fram av oändligt många i den militanta jihadistiska och islamistiska miljön, både i Sverige och i andra länder, runt om i hela världen. Det var ett av de militanta jihadisternas och islamisternas mest vanliga påstående efter morden på Charlie Hebdos redaktion.

Idag påstår sig Omar Elturk ångra flera av sina tidigare uttalanden. Han påstår, idag, att han då var ”ung och inte förstod”, osv. Men Omar Elturk har inte tagit avstånd ifrån något på så sätt att han, entydigt, har anslutit sig exempelvis till uppfattningen att det inte var Israel som var ansvarig för dådet utan militanta jihadister.

* Först framryckning – sedan halv reträtt – sedan ny framryckning. En vanlig metod bland islamister.
Först säger islamister (som Omar Elturk) att de exempelvis vill ha ett kalifat styrt av sharia (av ett självutnämnt prästerskap som styr samhället genom tolkningar av delar av Koranen samt profetens uttalanden och gärningar) och inte för en folkstyrd riksdag; de kan även fälla uttalanden som den nu gripne imamen vid Gävlemoskén (Abu Raad / Riyad Abdulkarim Jassim) som antyder stöd för IS, al-Kaida, m fl
Sedan, OM DERAS UTTALANDE UPPMÄRKSAMMAS, gör islamister ofta en halv reträtt. Annars inte.

Slutligen säger islamisterna, i sin halva reträtt, inte att de förkastar ett shariastyrt kalifat – till förmån för en folkstyrd lagstiftande församling som en riksdag, ett parlament eller en förbundsdag. Deras reträtt innebär, nästan, aldrig att de uppger att de stöder systemet med en folkvald riksdag. Desto oftare går de däremot själva till motangrepp och kallar de som kritiserat deras uttalanden – och kräver att de tar avstånd ifrån dessa –  för ”islamo-fober” (fobi är en sjukdom) eller för ”rasister”. Dessa halva reträtter efter att islamister (som Omar Elturk) har blivit avslöjade är en metod som islamisterna använder systematiskt.

 

På Wikipedia kan bl a följande läsas:
”Jihadister i Sverige hyllade attacken [på Charlie Hebdo / Jh], uttryckte sig kritiskt om yttrandefrihet och lovordade terrororganisationer som Al-Qaida och Islamiska Staten i en Facebookgrupp om cirka 430 medlemmar varav vissa har stridit i Syrien.

 

Del III
Kontakter via nätverk går inte att ta lätt

* Kontakterna mellan imamens son Raad Al-Duhan och Omar Elturk är inget som det går att ta lätt på.
Det går inte heller att ta lätt på kontakterna mellan den av säkerhetspolisen gripne Raad Al-Durhan och exempelvis Mariam Salem och Mahmoud Chninou.Jag påstår inte att exempelvis Mariam Salem och Mahmoud Chninou har haft något med terror att göra.

Det jag däremot påstår är att dessa vänskapliga nätverk på exempelvis facebook bidrar till att normalisera uppfattningen att det är helt okej att stöda shariastyre istället för en folkvald riksdag – och att det är helt okej att stödja tanken på parallella samhällen (enklaver) inom vissa delar av Sverige – där de lagar som beslutats av en folkvald riksdag inte ska gälla – utan att det som ska gälla är shariastyre bestående av självutnämnda präster som styr samhället på basis av tolkningar av delar av Koranen samt på berättelser om profetens gärningar och uttalanden (sunna).

Jag anser DÄRFÖR att det är ytterst illa att politiska representanter, i Umeå, ingår i de nätverk som även omfattar den av säkerhetstjänsten gripne Raad Al-Duhan samt Omar Elturk.

* Det går inte att ta lätt på följande
Jag avslutar med att repetera vad Gefle Dagblad kunde avslöja efter att ha granskat Abo Raad (eller Riyad Abdulkarim Jassim).

Tidningen kunde alltså avslöja nedanstående uttalande från denne imam, i samband med Islamiska Statens militära framgångar i Irak under året 2014, då imamen enligt Expressen skrev följande på sin facebook:

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor”,
(texten är översatt från arabiska, reds. anm.)”

 

AVSLUTNING

Det är möjligt att det finns ytterligare kopplingar än de mellan den gripne imamens son (Raad Al-Duhan) och Umeå. Umebor har hört av sig med tips. Jag kommer att kolla de tips som jag fått, och som jag tackar för, efter den kommande helgen.

 

Jag återkommer.

 

__________________________

Du som vill läsa de blogginlägg som jag hittills har skrivit om
den svenska politiska fegheten kan göra detta genom att
gå in på www.arbetartidningen.se – eller klicka här.

 

 

8 kommentarer

 1. Basic rules

  Utmärkt grävande journalistik som vi inte ser i msm, tack vare bloggar och nya media får vi sanningen, bra !

 2. Tompa

  Bra Janne att du skriver om detta. Fick så mycket oförtjänt skit från en viss sosse för att jag ifrågasatte hans kommentarer om dig och Arbetarpartiet. Keep up the good work.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Till Tompa.
   Tack för ditt stöd. Det har växt upp en ny generation av s.k. socialdemokrater. Vissa av dessa är inte socialdemokrater. De använder S-partiet för att klättra uppåt på samhällsstegen.

 3. Jonsson

  Utanför ämnet men skrivet som en reaktion på de märkliga förvecklingar som kan uppstå i samband med islamistisk extremism. Det är intressant att folk – i dessa tider! – upprörs av att religiösa förgrundspersoner kan påvisats ha gjort islamistiska uttalanden t ex på internet. När därför ”islamist” i försvarstal t o m byts ut mot ett neutralt ord som ”kille”, då måste det väl betyda att det egentligen inte är helt ok att vara extrem islamist i Sverige? Medan det å andra sidan verkar vara pk att ha kontakter på sociala medier med dem – killarna. Vad är det då de upprörda försvarar och stöttar när de försöker tysta kritik som ifrågasätter och belyser problemet? Fallet i Gävle, har ju varit känt i många år inte minst i media. Det har funnits gott om tid att ta personligt avstånd …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.