Några i Umeå måste stiga fram och ta ansvar för att Raad Al-Duhan, dömd för dödshot och gripen av Säpo, tilläts bli kommunens ”golden boy”

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________________

Detta blogginlägg ska ses som en fortsättning på det förra. Har du inte läst det förra rekommenderar jag starkt att du läser även detta.

Ingress
Säkerhetspolisen har hittills gripit fyra personer ur den salafistiska delen av den svenska islamismen. En av dessa är imamen Abo Raad, som pekas ut som en central person inom den militanta jihadismen i Sverige. Jag har, bl a i den föregående bloggen, tydligt visat på Abo Raads sympatier för exempelvis Islamiska Staten. Två av de fyra gripna har varit aktiva i Umeå under många år. En av dessa vet vi är son till Abo Raad. Den andre, imamen, tror vi är gift med systern till Abo Raads fru. Sverige är verkligen litet. Vi återkommer strax till Umeå och Abo Raads son som heter Raad Al-Duhan.

Den fjärde personen som gripits av Säkerhetspolisen är imam i Västerås och heter Fekri Hamad. Enligt källor till Expressen är Fekri Hamad en av de som står Abo Raad närmast. Fekri Hamad är känd för att vara en av de mest hårdföra representanterna i Sverige för den extrema tolkning av islam som både denne och Abo Raad representerar (en variant av salafism). Vi rekommenderar verkligen alla att läsa Expressens artikel om gripandet av Fekri Hamad. En länk till denna artikel finns i slutet av detta blogginlägg.

Vi vill redan här understryka att det är endast en minoritet av muslimerna i Umeå och övriga Sverige som delar den salafistiska tolkning som predikas av bland andra Abo Raad.

 

Låt oss beskriva en sida av den i Umeå tidigare verksamme Raad Al-Duhan.

A. Dömd för dödshot
Efter den nödvändiga bakgrundskunskapen ovan vill jag åter rikta blickarna på Abo Raads son, Raad Al-Duhan (en av de fyra gripna), som alltså har en lång historia här i Umeå.

Först måste jag repetera att denne Raad Al-Duhan så sent som år 2017 dömdes för att ha dödshotat den dåvarande chefredaktören för Gefle Dagblad. Hoten uttalandes efter att tidningen skrivit avslöjande reportage om att Abo Raads moské i Gävle utgjorde ett fäste för jihadistisk islamism i Sverige. Med jihadistisk menar vi att moskén fungerade som ett stöd i Sverige för grupper som exempelvis Islamiska Staten och Al-Qaida. För dödshotet mot chefredaktören dömdes Raad Al-Duhan för olaga hot.

B. Stödde Osama bin Laden och visade jihadistfilmer för ungdomar
Raad Al-Duhan bekänner sig av allt att döma till samma extrema tolkning av islam som sin far Abo Raad. En källa till Gefle Dagblad beskrev hur Raad Al-Duhan försökte påverka ungdomar i Umeå med sina extrema idéer på följande sätt:
”- Han tyckte om Osama bin Laden och kunde visa ungdomar med invandrarbakgrund jihadistfilmer från Algeriet och Irak. Inte så att han predikade utan han låtsades som att det var på skoj. Han vågade inte visa sådant för någon med svensk bakgrund. Han pratade även mycket om sin pappa Abo Raad och att han var Europas största imam, med förhoppning att göra honom till en förebild för ungdomarna”.

Detta skedde alltså i Umeå. En hyllad ungdomsledare kunde försöka få ungdomar att se positivt på den som stod initierade attacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 – en attack som skördade 3 000 dödsoffer och som kunde ha skördat 30 000! Därför är det min plikt att ställa frågan: vilka är ansvariga för att Raad Al-Duhan kunde agera på det sätt som skedde här i Umeå? Hur kunde det få ske? Det handlar inte om att vara efterklok. Både politiker och tjänstemän blev varnade för Raad Al-Duhan.

Det är inte acceptabelt att det som jag nu kommer att beskriva nedan bara försvinner – i tystnad och glömska! Någon eller några måste stiga fram dels för att be de som varnade om ursäkt, dels förklara sitt eget agerande. För agerat – det har man.

Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att två umepolitiker med tunga uppdrag, demonstrativt, fortsätter att vara vänner på Facebook med Raad Al-Duhan. Dessa två är liksom tidigare Mariam Salem (Nya MP i Umeå) samt Upabs ordförande Mahmoud Chninou (S).

 

Umepolitikernas ”golden boy”
Under sina år i Umeå var Raad Al-Duhan en ”golden boy” bland Umeås politiker och tjänstemän. Jag har tidigare skrivit att han arbetade åt Umeå kommun (visstidsanställning och kontaktperson inom Socialtjänsten) under de sex åren 2009-2014. Men Raad har inte bara arbetat för Umeå kommun. Här nedan redogör jag för ytterligare anställningar som Raad Al-Duhan hade under sin tid här i Umeå:

2007-2009    Skolvärd, Östra gymnasiet
2009-2011    Projektledare Get on our team, UmeBrå (Brotts- och drogförebyggande rådet)
2009-2012    Projektanställd Världen i Västerbotten, Länsbiblioteket Västerbotten
2011-2013    Projektledare Bra kan bli bättre, Umeå Legend Club

Kommentar:
Raad Al-Duhan var alltså inte bara anställd av Umeå kommun. Han var även anställd både av UmeBrå och av Länsbiblioteket! Uppenbarligen stod alla dörrar öppna. Det jag reagerar allra hårdast på är att Raad Al-Duhan varit projektledare åt UmeBrå. Här finns särskild anledning till självkritik.

Utmärkelser
Förutom anställningarna har Raad Al-Duhan dessutom lyckats kamma hem en rad utmärkelser:
2008            Rotary ”Omtanke utan baktanke”
2011            Region Västerbottens folkhälsopris
2013            Västerbottens idrottsförbunds Fair play-pris
2013            Umeå Kommuns KHR’s Goda exempel, arbetet att göra funktionsnedsatta delaktiga

Kommentar:
Även detta är häpnadsväckande. Trots att det alltså förekommit varningar har Raad Al-Duhan inte bara haft en rad offentligt finansierade anställningar. Han har även lyfts fram ytterligare genom en rad utmärkelser!

Om jag får tillåta mig lite galghumor så måste den mest ironiska utmärkelsen vara ”Omtanke utan baktanke”. Detta mot bakgrund av att Raad Al-Duhan systematiskt försökt påverka ungdomar med sina extrema idéer, som alltså bl a innebar att framställa Osama bin Laden i ett positivt ljus!

Raad Al-Duhans arbete med ungdomar har haft en mycket tydlig baktanke: att vinna dessa till den extrema tolkning av islam som hans far, imamen Abo Raad i Gävle, utgör en av de allra främsta företrädarna för i Sverige. Här är det på sin plats att återigen påminna om följande: Denna tolkning av islam stöds av en liten men inflytelserik minoritet av muslimer i Sverige.

Återigen:
Det är inte acceptabelt att det som jag beskrivit ovan nu försvinner – i tystnad och glömska. Någon eller några måste alltså stiga fram. Dels för att be de som varnade om ursäkt. Dels för att förklara sitt eget agerande. Det handlar om den politiska ledningens legitimitet. En sak kan jag lova: jag och övriga i Arbetarpartiet kommer att göra vårt yttersta för att detta inte ska försvinna i tystnad och glömska.

Och vi är inte ensamma.

 

PS. Klicka här för att komma till artikeln om Fekri Hamad i Expressen. DS.

 

__________________________

Du som vill läsa de blogginlägg som jag hittills har skrivit om
den svenska politiska fegheten kan göra detta genom att
gå in på www.arbetartidningen.se – eller klicka här.

14 kommentarer

  • Håkan

   Visst är det så,indirekt styrs detta land av vad hazarer,afrikaner och araber tycker och tänker.Svensken han står bara och darrar…

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Till Håkan.
    Nej. Jag anser att Sverige styrs av svenskar.
    Problemet består i att Sveriges politiker inte försvarar de demokratiska fri- och rättigheterna – och det sekulära samhället – mot islamister som anser att det är sharia som ska gälla och inte de lagar som stiftats av den folkvalda riksdagen. Det är dessa politiker som måste ersättas med politiker som står upp för ett demokratiskt och sekulärt samhälle.

 1. MB

  Bra att ni inte tänker ge er i denna fråga, sanningen Måste upp på dagordningen. Detta är ju en skandal utan dess like. Såg att Peter L varnat för denna person utan gensvar redan för 5-6 år sedan. Fortsätt kräva ansvar för nonchalansen ev dumheten som gjort det möjligt för denna salafist fått härja fritt bland ungdomar. Bra Jan att du finns.

 2. arbetare

  Ännu en gång är du nageln i ögat på islamisterna och deras medlöpare .
  Bra jobbat !

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Till arbetare.
   Tack. Du har så rätt – det gäller både islamisterna och deras MÅNGA, MÅNGA MEDLÖPARE. För att slipa nageln har vi nu börjat ”sända” poddradio.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Till Kim.
   Men jag måste kräva ansvar av de jag vet har del i ansvaret. De har kallat mig rasist, islamofobisk, mm, och har samtidigt tillåtit detta att ske. Ja, till och med uppmuntrat det hela både med titlar och pengar.

 3. Åsa Sundh

  Bra jobbat som vanligt, Jan!
  Se nu till att skicka detta inlägg till Expr, AB m fl tidningar. Alla behöver veta vad Allahs apostlar sysslar med i Sverige, ivrigt påhejade av de /s/tyrande syltryggarna som bedriver identitetspolitik.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Till Åsa Sundh.
   TACK Åsa. Jag ska försöka hitta tid och ork att skriva ett lite kortare inlägg till någon av dessa tidningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.