Därför lämnar jag min plats som ersättare i kommunstyrelsen i protest mot Socialdemokraternas löftesbrott

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________________

Förord

På Arbetarpartiets medlemsmöte i tisdags beslöts att anta och skicka nedanstående pressmeddelande till media. Skälet är  Socialdemokraternas grova och dubbla löftesbrott. Dessa löftesbrott har tvingat in Arbetarpartiet i en situation med endast två alternativ. Det ena består i att acceptera en total förnedring genom att inte låtsas om att S har brutit de löften som vår överenskommelse med dem bygger på. Det andra alternativet är att avsäga sig alla förpliktelser och fördelar som följer av denna överenskommelse. Samt att distansera sig så långt som möjligt från detta partis ledande personer.

Vi kommer även i fortsättningen att sträva efter att bredda och fördjupa den politiska dialogen med de väljare som fortfarande ser S som ett alternativ.

Socialdemokraterna har alltså utsatt Arbetarpartiet för ett dubbelt löftesbrott.

Efter valet 2018 strävade Socialdemokraterna efter att skapa en kartell som hade fler mandat i fullmäktige än de som partierna i Alliansen hade. Tillsammans med Miljöpartiet fick S i Umeå ihop 24 mandat. Detta var precis lika många som M, C, L och KD hade fått tillsammans. Eftersom inget av dessa två block ville bli beroende, varken av SD eller V, kom Arbetarpartiet att bli tungan på vågen. Socialdemokraterna visade sig villiga att avge två löften som var ytterst värdefulla för oss. Vi såg det därför som en plikt mot våra väljare att göra en överenskommelse med S. De två löften som Socialdemokraterna gav oss var dessa:

a) Det av islamister eller islamistmedlöpare infiltrerade Miljöpartiet i Umeå skulle inte få status av lokalt ”regeringsparti” – utan Socialdemokraterna skulle styra själva genom s.k. ”hoppande” majoriteter,
b) Socialdemokraterna lovade att föra samtal med oss i budgetfrågor – vilket skulle ge oss en möjlighet att föra fram våra synpunkter på behovet att prioritera lagstadgade basverksamheter före onödiga skrytprojekt.

Socialdemokraterna erbjöd oss, dessutom, att även i fortsättningen ha en ”insynsplats” i kommunstyrelsen. Till detta kom att Socialdemokraterna erbjöd oss ett antal ersättare i olika nämnder – något som vi inte ens hade krävt.

Det som Socialdemokraterna i sin tur krävde av oss var att vi inte samverkade med andra partier i samband med budgetarbetet. Detta var inte svårt att gå med på eftersom partierna i Alliansen i sitt budgetförslag för år 2019 klargjort följande: ”…ambitionen är att återkomma med skattesänkningsförslag även kommande år…”. Då skattesänkningar inte kommer att vara aktuellt under perioden fram till valet 2022 kunde vi gå med på detta krav från S utan dåligt samvete.

Sedan Hans Lindberg, via sin blogg, offentligt tillkännagivit Socialdemokraternas två löften till oss utgick vi, naturligtvis, ifrån att dessa två löften skulle gälla. Tyvärr har detta inte visat sig vara fallet.

Tvärtemot sina två löften till oss har Socialdemokraterna:
* inte fört några som helst budgetsamtal med oss – trots att vi gjort en rad påstötningar om detta,
* Socialdemokraterna har istället utarbetat en gemensam budget med Miljöpartiet för 2020 – och presenterat denna budget tillsammans med MP för media.

Det går inte att, på ett mer tydligt sätt, visa att Socialdemokraterna nu anser sig styra Umeå kommun och dess kommunala bolag tillsammans med Miljöpartiet. Och att så inte skulle bli fallet var alltså det absolut enda krav som vi ställde på S i samband med de samtal som ledde fram till vår överenskommelse med Socialdemokraterna efter valet 2018.

Det är detta som har gett upphov till den situation där Arbetarpartiet endast har att välja mellan två alternativ: antingen att finna sig i att bli totalt förnedrat genom att låtsas som om Socialdemokraternas grova löftesbrott inte har ägt rum – eller så tar vi konsekvenserna av Socialdemokraternas dubbla löftesbrott och avsäger vi oss både förpliktelser och fördelar i den gjorda överenskommelsen. Detta innebär bland annat att jag omedelbart lämnar min plats som ersättare i Kommunstyrelsen.

Och Arbetarpartiet kommer naturligtvis att välja det sistnämnda alternativet. Därför avsäger jag mig omedelbart min plats som ersättare i Kommunstyrelsen.

Arbetarpartiets medlemmar kommer aldrig att låta sig förnedras. Vi har tidigare visat Socialdemokraterna vårt missnöje med deras agerande. Detta genom att inte ens besätta de ersättarplatser som vi blev lovade i olika nämnder.  Så vårt agerande nu kan inte komma som någon överraskning för Socialdemokraterna.

Självklart sitter vi kvar i Umeå kommunfullmäktige. Våra platser i fullmäktige har vi fått av 3021 umebor – inte via några förhandlingar med Socialdemokraterna.

 

Jag och övriga medlemmar i Arbetarpartiet i Umeå slås, gång på gång, av Socialdemokraternas osannolika förmåga att dels strunta i gjorda överenskommelser och dessutom göra detta på ett sätt som förnedrar motparten (det har nu drabbat oss och tidigare andra), dels att kunna gå vidare med ett leende på läpparna – precis som om ingenting hade hänt!

Socialdemokraterna framstår, i all denna stöddighet, som ett parti helt ur stånd att fatta att deras agerande kommer att leda till framtida konsekvenser. Och Socialdemokraternas agerande mot Arbetarpartiet, i form av detta dubbla löftesbrott, kommer att få konsekvenser.

 

Nedan kan du läsa det pressmeddelande som Arbetarpartiet skickade ut till lokala media under onsdagen:

 

PRESSMEDDELANDE

Arbetarpartiet tvingas nu dra konsekvenserna av att Socialdemokraterna i Umeå har brutit den överenskommelse som de ingick med oss efter valet 2018. Kärnan i detta löfte beskrev Hans Lindberg i ett blogginlägg den 26 september 2018:

”…Till följd av uppgörelsen fortsätter Socialdemokraterna att styra ensamma i minoritet. I budgetfrågor kommer samtal att föras med Arbetarpartiet och Miljöpartiet. Dessa två partier får också olika poster i våra styrelser, nämnder och utskott…”

”…Socialdemokraterna styr inte tillsammans med Miljöpartiet till följd av denna uppgörelse. Samarbeten kommer att variera i olika sakpolitiska frågor…” [Hans L:s betoning]

Dessa löften kom från Socialdemokraterna efter att vi hade lagt ut ett blogginlägg där följande rader ingick i rubriken: ”Arbetarpartiet accepterar inte att MP utgör en del av Umeås regering…”.

Efter detta gick alltså Socialdemokraterna ut offentligt och lovade att inte styra Umeå kommun tillsammans med Miljöpartiet. S lovade också att föra budgetsamtal med oss. Men Socialdemokraterna har inte hållit något av dessa avgörande löften. Nämnas kan att Arbetarpartiet, i samband med diskussionerna efter valet 2018, endast hade ett enda krav. Detta krav bestod i att Socialdemokraterna inte skulle styra Umeå tillsammans med Miljöpartiet. Och som alla kan läsa ovan gick S med på detta krav. Plus att föra budgetsamtal med oss. S var så angelägna att få med oss på båten att vi även blev erbjudna ersättarplatser i ett antal nämnder plus i kommunstyrelsen – trots att vi själva inte ställde några sådana krav.

Perioden som följde efter denna tekniska (icke-politiska) valsamverkan har blivit en väldig besvikelse för oss i Arbetarpartiet. Vi markerade vårt missnöje med Socialdemokraternas agerande, första gången, redan under oktober månad genom att avsäga oss de platser vi blivit erbjudna i de olika nämnderna – redan innan det blev dags att besätta dessa.

Som alla vet är beslutet om budgeten det viktigaste som sker i kommunen under varje år. Trots löftet från S har vi inte blivit inbjudna till några budgetförhandlingar. Detta är ett allvarligt löftesbrott. Socialdemokraterna har nu dessutom visat att de styr Umeå tillsammans med Miljöpartiet, d v s exakt vad de lovade att inte göra. Beviset på detta är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet dels har utarbetat en gemensam budget, dels presenterade denna budget tillsammans inför media under gårdagen (28 maj).

Innebörden av detta är att Umeå, de facto, styrs av S och MP gemensamt. Det innebär också att Socialdemokraterna har svikit alla löften som de gav oss efter valet 2018.

Vi har nu fått nog av Socialdemokraternas svek. Vi anser att S har sagt upp den skriftliga överenskommelse de ingick med oss genom att inte inbjuda oss till några budgetsamtal och genom att styra Umeå tillsammans med MP. Innebörden av detta är att ”all bets are off”. Vi markerar detta genom att omedelbart lämna vår ersättarplats i kommunstyrelsen.

Arbetarpartiet vill påminna S om att de bara har 20 av 65 mandat (eller 24 mandat tillsammans med MP). Vi trodde att det fortfarande fanns sossar som vi kunde samarbeta med, punktvis, men vi hade uppenbarligen fel. S stöddighet och löftesbrott visar att de lever kvar i en förgången tid. Detta kommer att straffa sig. Arbetarpartiet har ingen som helst skyldighet att stödja S+MP – vare sig det gäller budget eller i någon annan fråga. Vår enda skyldighet är att kämpa för våra väljares intressen – i och utanför fullmäktige.

Arbetarpartiets avdelningsmöte 28 maj 2019

 

____________________________

Du som vill läsa de blogginlägg som jag hittills har skrivit om
den svenska politiska fegheten kan göra detta genom att
gå in på www.arbetartidningen.se – eller klicka här.

7 kommentarer

  1. jonas

    Så klart att han inte vill ha med arbetarpartiet. Hans Lindberg vill endast ha några nickedockor från miljöpartiet som han kan styra som han vill och detta tål inte se dagens ljus.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Jonas.
      Så sant som det var sagt. Med ett tillägg: i koalitionen S + MP i Umeå nickar de båda parterna (i stor utsträckning) åt varandra.

  2. Bergis

    Dom är förbannade över att ni kom in i kommunfullmäktige trots ett försök att höja trösklarna. Dåliga förlorare helt enkelt.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Bergis.
      Det flesta inom riksdagspartierna hoppades att Arbetarpartiet inte skulle komma in i fullmäktige då 3-procentsregeln röstades igenom av Sossarna, Moderaterna, Centern och Vänsterpartiet (till 7/9). Dessa fyra partier ville även slå ut MP, FI, L och KD.
      De som i efterhand tyckte det var OK med att vi kom in ansåg att det var bättre att vi tog våra mandat än att Vänsterpartiet skulle få fler. Skälet är att V ägnat åren 2014 – 2018 till att försöka få folk att glömma vilka beslut som Vänsterpartiet var med att fatta under åren 2010 – 2014 då de styrde Umeå tillsammans med Socialdemokraterna. Vänsterpartiets agerande sedan 2010 har gjort dem till fullmäktiges minst populära parti. Men det ligger ändå mycket i det du säger. V är impopulära på grund av deras opportunism. Vi är impopulära eftersom vi inte går att köpa utan sparkar uppåt – inte nedåt.

  3. Lars Gidlöf

    Hej

    Ja, någon av er FØRTROENDEVALDA, (tror alla som ær politiker skall køpa ordlista och kolla vad førtroende betyder) ,ljuger nu i denna sak.

    Andreas (S) skriver att du brytit ett løfte om LOV,(skulle ikke förvåna mig då jag som jag tidigare skrivit ser dig mer och mer som populistisk), och nu anklagar du Hans Lindberg før att bryta løften. Jag tror Ni bägge bryter løften før ni är så maktkåta så man blir rädd.

    Att jag gjorde misstaget att rösta på Arbetarpartiet i 2018 års kommunalval får jag skylla på två duktiga, pålästa valarbetare utanför ICA på Böleäng,(jag skall inte belasta dem för att deras partiledare är populist).

    Så, om någon av er har ryggrad och skriva ner sanningen nu med de s.k ¨löftesbrotten¨ så vore det en mycket god gärning før demokratin och ett motvapen mot den, med all rätta, ökade politiker föraktet,

    Visa nu upp SMS:n, ha lite kurage och visar att ni förtjanar förtroende, även mot oss som insett man röstat fel

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Lars Gidlöf.
      Jag strävar inte efter makt, jag är definitivt inte populist och jag dessutom ljuger inte. Vi i Arbetarpartiet ändrade uppfattning när det gällde frågan om LOV och LOU. Alla läskunniga kunde följa vår kamp med denna frågan i hela 20 blogginlägg. Och att vi i Arbetarpartiet (inte jag som person) ändrade oss i denna fråga redovisade jag, öppet och ärligt, på två av våra bloggar. Alla kunde läsa dessa. Du kunde läsa detta. Andreas Lundgren (S) läste dessa bloggar – det vet jag. För honom är detta alltså ingen nyhet. Han har bara inget annat att ta till än att låtsas ”avslöja” något som vi i Arbetarpartiet själva var helt öppna med redan i våra två blogginlägg den 30 november respektive 1 december i fjol. Se bloggarna nedan.

      Blogg 1:
      http://blogg.vk.se/janhagglund/2018/11/30/vi-skapar-onodig-oro-hos-vardtagare-hemtjanstforetag-och-anstallda-om-vi-skjuter-pa-valet-mellan-lov-och-lou-arbetarpartiet-maste-skynda-pa/

      Blogg 2:
      http://blogg.vk.se/janhagglund/2018/12/01/de-som-valt-privat-hemtjanst-har-okat-fran-2-till-54-procent-sedan-2007-de-1600-som-valt-privata-utforare-maste-respekteras-liksom-foretagen-och-deras-personal-forbattringarna-maste-ske-inom-ramen/

      Vårt parti stod helt enigt bakom beslutet att ändra sitt ställningstagande. Jag och övriga i Arbetarpartiet skäms inte för att vi ändrar oss då och då. Har vi haft för lite beslutsunderlag, och får mer och bättre beslutsunderlag, då ändrar vi oss. Fler partier borde sätta sig över sin prestige och ha mod nog att ändra sig.

      Det Hans Lindberg och Socialdemokraterna har gjort är något helt annat.
      Dessa (Hans Lindberg m fl) gav oss löften som skulle gälla under hela mandatperioden 2018 2022. Det handlade inte om någon sakfråga. För Hans Lindberg m fl handlade det om att säkra Socialdemokratins maktinnehav under hela denna fyra-årsperiod. Det handlade, kort sagt om makten över Umeå fram till 2022. Och då Hans Lindberg och Socialdemokraterna (inklusive Andreas Lundgren) sviker sina löften i denna fråga (som alltså har en helt annan karaktär än sakfrågan LOU vs LOV) så avsa vi oss (i ett första steg) våra platser i olika nämnder. Och nu avsäger vi oss även platsen som ersättare i Kommunstyrelsen.

      I de flesta människors ögon, dock inte i dina, tyder inte detta på en strävan efter maktpositioner. Det tyder, i de flesta människors ögon (dock inte i dina), på raka motsatsen.
      Du förstår, Lars Gidlöf, du framstår som en person som inte VILL förstå. Och kanske inte heller KAN förstå. Men jag skriver inte detta svar på din kommentar med tanke dig. Jag skriver detta med tanke på de läsare som både VILL och KAN förstå.

      Till sist: använder du någonsin begreppet ”maktkåt” igen kommer jag att stänga av dig, för evigt, från min blogg. Jag har nämligen vissa minimikrav på vad jag tar in.

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Till Lars Gidlöf.
        Jag publicerar kommentarer med en-två-tre frågor. Men inte fler. Vill du att jag ska publicera dina kommentarer ber jag dig att börja med en fråga. Sedan fortsätta med nästa. Och avsluta med en tredje. Dessa lovar jag att besvara. Men ett resonemang fullt av hel- eller halvfärdiga insinuationer besvarar jag inte. Alltså: börja med att ställa EN fråga och jag lovar att besvara denna. Sedan fortsätter vi med nästa, konkreta och tydligt formulerade fråga från din sida. Då ska du få svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.