Umeå. Kinas representanter berättade i onsdags hur DE ser på demokrati- rörelsen i Hongkong. Men DE är ansvariga för den bestialiska massakern på Tiananmen Square 1989

 Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten  –  hör av dig

____________________

Inledning
I onsdags gav ”Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet” representanter för den officiella regimen i Kina en chans att förklara hur de ser på dagens demokratirörelse i Hongkong. Men den fråga de borde ha fått besvara är hur de ser på den bestialiska massakern på Tiananmen Square 1989.

 

Stycke ett
Den bestialiska massakern på Tiananmen Square natten mellan den 3 och 4 juni 1989 chockade alla. Och naturligtvis även de kinesiska studenterna i Umeå. Chocken tilltog i takt med att allt fler fasansfulla detaljer läckte ut om vilka fasor som tilldragit sig på Tiananmen Square (Himmelska fridens torg).

Läs ett stycke nedan ur boken ”Eyewitness in China”, skriven av Stephen Jolly.

But some of the workers and students stayed in the Square. And the troops just mowed them down. They shot them dead. They just shot them. There were dead and wounded lying in the square. Then the tanks came in and rolled over them, and flattened them. And then the soldiers got these bulldozers, and picked up all the bodies and the tents, and put them in a pile and burnt everybody and everything there. Some of the people were still alive I’m convinced when they were burnt, though I’ve got no proof of that of course. And all of these people are officially classified as missing, not dead.”

(Ur boken “Eyewitness in China”, av Stephen Jolly)

 

Stycke två
I samband med ett av mina besök i Kina träffade jag några diskussionslystna ungdomar. Då jag händelsevis råkade ha med mig boken ovan gav jag bort den till ungdomarna. Den första som läste den var en tjej som jag återsåg några dagar senare. Hon gav mig en kram och, med tårarna rinnande, viskade samtidigt i mitt öra: ”thank you, thank you, you know, our government doesn’t tell us everything”.

Även mina tårar rann. Denna bok skär i ens hjärta som en kniv.

 

Stycke tre
Minnet av massakern på Tiananmen Square är i allra högsta grad levande hos hundratals miljoner kineser i Folkrepubliken Kina. Detsamma gäller för de boende i Hongkong. De hade tillgång till all medierapportering från ”väst” och samtidigt, p g a geografisk närhet samt via släkt och vänner, fick de direkt information inifrån Kina.

Året 1989 var inte Hongkong en del av Folkrepubliken Kina utan var ”arrenderat” av United Kingdom. Så befolkningen hade tillgång till all medierapportering från ”väst”. Samtidigt, på grund av den geografiska närheten samt via släkt- och vänskapsförhållanden, hade Hongkongborna egna direkta informationskanaler till Folkrepubliken. Just därför var många av medias Kina-bevakare placerade i Hongkong. Och just därför måste dagens protester ses mot bakgrund av att det i år är 30 år sedan den ohyggliga massakern på Tiananmen Square 1989.

 

Stycke fyra
När massakern ägde rum fanns det många kineser här i Umeå för att plugga på universitetet. Vid denna tidpunkt var ofta de utlandsstuderande knutna till de styrande i Kina, antingen som medlemmar i KKP, eller genom att deras släkt kunde råka illa ut vid eventuella avhopp. Det cirkulerade också rykten om att studenterna tvingades spionera på varandra för att ingen skulle involvera sig i regimfientliga aktiviteter. Vi som senare kom att bilda Arbetarpartiet tog initiativet till ett politiskt möte med de kinesiska studenterna. Många kom.

 

Avrundning
I onsdags gav alltså ”Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet” representanter för den officiella regimen i Kina en chans att förklara hur de ser på dagens demokratirörelse i Hongkong. Samtidigt har den kinesiska regimen dragit samman trupper runt omkring Hongkong.

Detta understryker att den fråga som den kinesiska regimens representanter borde pressas till att besvara är hur de ser på den bestialiska massakern på Tiananmen Square 1989.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.